Hur kan man motivera sig att fortsätta äta veganskt?

Recept på denna veganska ”köttfärssås”/linsfärssås hittar ni här!

Heeej älsklingar! Hoppas ni vaknar till en magiskt fin lördag! Tänkte svara på en fråga idag på vegan-temat.

FRÅGA: Hej Ida! Jag har precis blivit vegan och fyllde år igår och då åt jag kött till middag. Har verkligen skuldkänslor och känner att jag inte vill fortsätta längre. Har du nån motivation?

SVAR: Som jag skrev i mitt inlägg här för någon vecka sedan, så gillar jag själv inte när man sätter upp förbud. Alla vill sätta en i ett fack och ibland tycker jag inte samhället accepterar att man är lite svävande. För antingen så måste man äta 100% vegansk kost eller så äter man kött. Varför måste man kalla sig för något? Varför måste man införa strikta förbud. Det tycker jag bara bidrar till att folk ger upp istället om man råkar göra ett felsteg. Varför kan du inte bara säga att du ska försöka äta så mycket vegansk kost du bara kan och göra ditt absolut bästa? Varje mål räknas. Om du får värsta cravings på kött eller blir bjuden och inte kan motstå då tycker jag det är det bättre att du äter en gång utan dåligt samvete och sedan fortsätter din växtbaserade kost som vanligt efter det än att få jättedåligt samvete och ger upp.

Jag vet att många veganer blir otroligt upprörda när jag säger det här men det är mina åsikter och jag tror att ett sådant tänk kommer leda till att köttätare kommer äta mer och mer vegansk kost. Jag tror att ett sådant tänk kommer göra det lättare för sådana som älskar kött att våga införa mer veganska alternativ i kosten. För alltid när en köttätare börjar prata om växtbaserad kost så slutar det alltid med att det där skulle jag aldrig klara att aldrig mer få äta kött. Folk tänker så svart och vitt hela tiden. Det är ju bättre då man inspirerar till att införa en vegansk måltid i vecka och få personen få upp ögonen för att vegansk kost är enkelt, gott och man blir mätt och förhoppningsvis leder det till att fler och fler måltider i dennas liv kommer bli växtbaserade.

Det många gör fel tycker jag är att man hoppar på en person som tex sagt att man vill äta en växtbaserad kost och då dömer ut den om man råkar göra ett felsteg. Det här skapar ångest och en negativitet kring den växtbaserade kosten och personen som blivit påhoppad kanske istället ger upp och börjar äta kött varje dag för att man inte vill göra fel och bryta regler igen.

Jag var också ganska aggressiv i början när jag precis tagit in all hemsk information om hur kött och mejeriindustrin påverkar vår värld men har sedan kommit på att aggressivitet inte kommer göra fler människor till veganer utan snarare tvärt om. Jag förstår folks ilska men det hjälper inte att hoppa på andra på deras felsteg och speciellt inte på dem som försöker ge sig på en växtbaserad kost. Inspirera istället och få folk att testa och utbilda sig själva. Dokumentärer och youtubeklipp är det bästa!

Men nu har jag svävat iväg så åter till din fråga. Jag skulle säga att du inte ska vara så hårt mot dig själv. Sätt inga förbud och gör ditt bästa. Varje gång jag tvekade innan så kollade jag på en dokumentär eller youtubeklipp om vegansim. Testa nya recept. Laga din favoritmat i vegansk version. Tex gillade spagetti och köttfärssås innan så testa den i vegansk version. Följ massa vegsnk inspiration på instagram och youtube. Det gör jag dagligen och det gör mig glad och motiverad när jag känner att jag lagat samma mat i 2 månader.

Hoppas du fick lite tips och är det någon som har mer pepp att ge så kommentera nedan 🙂

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
 • Hur kan det vara svårt? Nästa gång du tänker sätta tänderna i en blodig biff eller en kycklingbit, föreställ dig det levande djuret med känslor och tanker som någon har utsatt för stort lidande och sen dödat. Bara för att du ska kunna äta det. Alla djur är lika mycket värda och har samma känslor, det är ingen skillnad alls på en hund eller en gris. Tänk dig att det är din hund eller katt som ligger död och uppskuren på din tallrik. Det får iaf mig att vilja spy och aldrig mer ens titta på en köttbit! Varit veg i 28 år och det har faktisk aldrig varit det minsta svårt att säga nej till kött. <3

  M 2018-02-19 14:28:11
  Svara
 • Hej, jag har under en ganska lång period ätit till mesta del vegetariskt och ätit fisk och ägg ibland. Jag kände att jag var redo för att ta nästa steg och bli vegan. Det slutade dock med att jag fick järnbrist och blev så otroligt trött. Har du några tips som vegan få i sig tillräckligt med järn?

  Cornelia 2018-02-18 17:09:01
  Svara
 • Vilket bra inlägg! Jag äter mycket vegansk mat men tycker det är svårt om man t.ex. är bortbjuden, det känns oartigt att tacka nej till det som någon har lagt ner tid på att göra till mig (och andra gäster). Hur gör du när du är bjuden hem till någon på t.ex. middag? Säger du till i förväg att du bara äter veganskt, och måste den du är hemma hos då laga vegansk mat för din skull? Eller tackar du helt enkelt nej till allt som inte är veganskt när du är på middagen? Tack för en inspirerande blogg! 🙂

  Amanda 2018-02-18 15:21:12
  Svara
 • Alla har ett ett eget val. Vill man äta t.ex kött så varsågod. Vill man inte så varsågod. Vill man vara däremellan så varsågod……… Detta gäller det mesta vill jag påstå.

  Josefine 2018-02-18 02:07:10
  Svara
 • Vad har du för tips till mig som är allergisk mot baljväxter men som vill börja äter mer veganskt? Äter idag mycket vegetariskt men vill börja äta mer veganskt men tycker det känns svårt pågrund av min allergi. Tack för bra inspiration!, kram Johanna

  Johanna 2018-02-17 15:14:51
  Svara
 • Riktigt bra svar Ida, hoppas du har en fin lördag! Såg att ni är och yogar, gud vad härligt! Kram

  Emelie JS 2018-02-17 13:44:25 http://www.devote.se/emeliejanssonsjogren
  Svara
 • Det här var precis vad jag behövde höra (läsa)! Jag har sedan drygt en månad tillbaka börjat äta i stort sett vegetariskt och ibland även veganskt. Dock har jag satt som mål att jag sätter inga förbud utan försöker hålla mig till max en måltid med kött per vecka. Du inspirerar mig att fortsätta med detta. Tack för en bra blogg!

  Malin 2018-02-17 11:11:44
  Svara
 • Vilket bra inlägg :). Håller verkligen med dig :). Klart bättre att ha mål och ibland misslyckas på vägen än att sätta upp förbud och må dåligt vis misslyckande 🙂

  ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★ 2018-02-17 10:38:45 http://www.saramadeleine.se
  Svara
 • Vi började äta vegitariskt, så veganskt som möjligt för en månad sedan. Och i min närhet har köttätare nyfiket undrar varför osv. medan de som själva äter vegitarisk i vår närhet har snarare ifrågasatta..

  Jennifer 2018-02-17 08:21:59 http://Ynnifer.vimedbarn.se
  Svara
  • Svar på Jennifers kommentar.

   Men vad kul att du äter mer vegetariskt och vegansk. Så himla bra! Väldigt tråkigt dock att höra att det är just de som redan äter vägg som ifrågasätter. De borde istället uppmuntra. Kör på med er grej!

   idawarg 2018-02-17 08:39:05
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!