Största fördelarna med att vara vegan

God morgon vänner! Jag får alltid massa frågor från er angående min kost. Jag äter en växtbaserad kost till 99% och har gjort det i 2,5 år nu. För många låter det här extremt men för mig har det i stort sett enbart inneburit fördelar. De fördelarna tänkte jag dela med mig av här idag och kom ihåg att det här är de fördelar jag upplevt. Andra kanske upplever något helt annat.

❥ Den absolut största och bästa fördelen för mig har varit att all ångest över mat släppte. Innan åt jag mer en paleo kost, alltså inga mejerier eller gluten utan mer rotfrukter, grönsaker, fisk, fågel, nötter mm. Jag kände mig aldrig riktigt mätt och saknade ofta energi på eftermiddagarna. Jag var ofta sugen på något trots att magen var full och jag hade ångest över att själv laga köttet. Det tog emot att skära i kycklingen eller fisken och rött kött kom inte på frågan ens att köpa hem. Har alltid haft svårt för att äta djur. Jag hade även en liten skräck över att äta kolhydrater av fel form. Pasta, bröd, frukt mm intogs mycket sparsamt trots att det här är livsmedel jag egentligen älskar vilket då ledde till att jag hade förbud. När jag började göra research på vegansk kost på youtube och får syn på dessa härliga veganer som äter tonvis med frukt, gröt, pasta, bröd mm. och blev jag fascinerad och bestämde mig för att testa. Sedan första dagen var jag helt fast och jag mår så bra på denna kost. Jag kan äta precis det jag vill, hur mycket jag vill utan någon ångest eller förbud, och nej jag har inte blivit sugen på kött en enda gång sedan jag slutade.

❥ Andra stora fördelen var att magen började fungera. Efter 5 år med grova magproblem så hade jag äntligen hittat en lösning. Innan led jag av mycket trög och svullen mage. Vad jag än stoppade i mig så blev magen som en ballong och jag fick bara gå på toa 3 gånger i veckan. KAOS! Min Maga hade svårt att bryta ner kött och behövde mer kolhydrater för att komma igång. Visst var det lite stökigt i början i magen i övergångsperioden och bönor, linser mm är inget jag intar i stora mängder då det kan bli kaos. Dock märker jag att jag kan äta mer och mer av det ju längre tiden går då magen vant sig.

❥ Sedan så har jag fått tillbaka min energi! Innan var jag tvungen att dricka kaffe både på morgon och eftermiddag för att komma igång och hålla mig vid liv. Fick alltid en eftermiddagsdipp innan men det händer inte nu. Även fast mina portioner är dubbelt så stora nu så får jag aldrig matkoma även om jag ätit pasta, bröd, pizza mm.

❥ Mitt matkonto har minskat då växtbaserad kost är billigare. Det är både billigare att handla i mataffären och ute på restaurang då det oftast är köttet som är det dyra att köpa in.

❥ Det jag blivit mest överraskad över är att det inte bara är det fysiska som förändrats utan även det psykiska. Det här kanske låter flummigt men att inte äta döda själar har gjort att jag känner mig som en bättre människa. Nu menar inte jag att jag går runt och känner mig bättre än alla andra runt omkring utan att jag för mig själv känner att jag gjort något bra för världen och djuren. Jag hade så dåligt samvete innan varje gång jag åt upp ett dött djur och när jag skulle tillaga ex kycklingen så såg jag alltid den lilla stackars kycklingen kämpa för sitt liv. FY!

❥ En annan stor grej som också var oväntad var att mina hormoner balanserade sig. Jag hade länge velat bli vegetarian då jag var det när jag var yngre men mina läkare sa till mig att absolut inte bli det då det skulle förstöra ännu mer i mina hormoner. Jag har nämligen haft problem med mycket oregelbunden och försvunnen mens innan. Läkarna sa till mig att jag måste äta rött kött helst 2 gånger i veckan och att äta mer smör. Jag gjorde som de sa och magen blev värre och hormonerna blev inte bättre. När jag hålla på så i 3 år och inget blev bättre utan bara säte så bestämde jag mig för att bli vegetarian. Magen blev genast bättre och efter 2 veckor som vegan så kom mensen tillbaka och har sedan dess varit hyfsat regelbunden vilket aldrig tidigare har hänt.

Som ni ser kan jag babbla på med fördelar hur länge som helst. Det var aldrig meningen för mig att äta enbart vegansk kost och jag har fortfarande inga regler. Om jag skulle få ett starkt begär på ost, fisk eller annat så skulle jag äta det. Jag tror inte på förbud utan jag äter det min kropp mår bäst av.

Men fördelarna ovan är ju bara fördelar som jag känt i min kropp, sedan har vi ju alla andra ännu viktigare saker som klimatfrågan och Djurhållningen. Alla borde se de dokumentärer som finns ute nu för att vara medvetna om hur köttindustrin egentligen ser ut och hur köttkonsumtion påverkar vår miljö. Det är hemskt! Så här kommer tips på några bra böcker och dokumentärer och klipp jag tycker ni borde kolla på: Forks Over Knives, Cowspiracy, What The Health, The China Study. Men min favorit är föreläsningen nedan 101 reasons to go vegan. Kolla på den!

Har ni fler tips på dokumentärer, klipp eller böcker så kommentera nedan.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
15kommentarer
 • Å vad härligt att höra. För mig har det blivit tvärtom sen jag blev veg 🙁 har länge vetat om att jag har ibs men sen jag blev veg har jag blivir känslig mot så mycket som jag typ överkonsumerat som vegetarian soja, avokado, kokos, mango, sötpotstis (innan ”räckte” det med att jag uteslöt laktos, gluten och drog ner på bönor, linser för att hålla ibs magen lugn). Känns som att min mage reagerar mot mer och mer saker, har också varit mkt mer sjuk än jag brukar, haft jättemycket huvudvärk sen jag blev veg. Har varit väldigt noga med tillskott och att äta varierat och få i mig allt, kollat mina värden men tänker att det kanske är något man inte ser så lätt jag har brist av??? Hur som har jag för en vecka sen börjat äta lite kött igen och magen har varit lugnare än på länge, vilket också är konstigt att den inte alls reagera på kött när jag varit ifrån det sålänge.. Känns bara sååå tråkigt att behöva äta kött igen ska vara ända utvägen för vill ju inte det 🙁

  Maja 2018-02-02 08:13:10
  Svara
 • Hej! Superbra inlägg, jag äter själv vegetariskt men min man och mina barn äter ”vanlig” mat. Försöker smyga in så mycket vegetariskt jag kan i deras kost. När jag handlar och lagar mat till familjen väljer jag alltid vegetariskt eller ibland lite fisk, om vi äter fisk ser jag alltid till så att fisken bara är en liten liten del av måltiden, det mesta på tallriken ska vara plantbaserat. Kom gärna med tips på hur man får sin familj att äta mer plantbaserat utan att ”tvinga på” dom mina värderingar. (Vill inte visa barnen filmer på djur som lider, vill inte ge dom ångest) Stor Kram Elin

  Elin 2018-02-01 15:29:48
  Svara
 • Något mindre bra med att vara vegan borde du också ha att dela med dig utav

  Karoolin 2018-02-01 09:12:06
  Svara
 • God morgon <3 Vilket intressant inlägg. Jag har länge haft svårt för kött och känt att jag måste ändra kosten. Har ätit enbart vegetariskt och inga mjölkprodukter sen i december. Beställde ditt proteinpulver i chokladsmak som jag kan behöva. Magen är orolig och öm men tänker att det bara är omställningen? Eller äter jag fel tro? pasta är jag så svag för men får så dåligt samvete när jag äter ljus pasta och det tar bort det hela. Bönpasta funkar men det är ju inte samma sak, vad äter du för pasta? Kanske ska ta bort förbuden och njuta av maten istället och hitta nya spännande recept.
  Men nu ska jag kolla på din senaste video. Kram och ha en fin dag

  ramona 2018-02-01 06:21:04 http://nouw.com/ramonaboethius
  Svara
 • Jättefint inlägg! Det gäller verkligen att hitta den kosten som passar en själv bäst, ingen kropp är den andra lik. Ha en fortsatt bra kväll Ida, kram!

  Emelie JS 2018-01-31 19:05:00 http://www.devote.se/emeliejanssonsjogren
  Svara
 • Hade jag bara haft matlagningsintresse hade jag också blivit vegan. Kött har jag aldrig tyckt om och kyckling har jag slutat gilla för många år sedan så det äter jag inte och finns det vegan mat äter jag helst det men ändå skönt att inte vara uttalat vegan för att hamna i något fack.

  pilla 2018-01-31 16:55:49 http://utochspring.com
  Svara
 • Hej Ida! Jag har för mig att du tidigare skrivit lite om allergier. Jag tänker främst på pollenallergi. Jag är nämligen jätteallergisk och undrar om du har något tips på tabletter man kan ta för det ?

  Evelina Andersson 2018-01-31 12:01:11
  Svara
 • Har varit vegan i fem och ett halvt år och håller med om varje ord du skriver. För mig har en vegansk livsstil även inneburit att min hy har förändrats – de stora, arga, röda finnarna jag alltid haft har försvunnit för evigt. Mina hemska magsmärtor som jag led av i flera år har också försvunnit helt. Jag har mycket mer energi och är aldrig sådär slö som jag var tidigare på eftermiddagarna (fast det kan bero på att jag älskar mitt jobb nu – något jag även har veganismen att tacka för, då jag jobbar med djurrätt). Och som före detta ätstörningspatient kan jag säga att min relation till mat helt förändrats och att äta har fått en helt ny mening för mig sedan jag är vegan. Ett av de bästa besluten jag någonsin tagit!

  Sascha 2018-01-31 11:49:00 http://www.vildamagazine.com
  Svara
 • Såååå bra och speciellt att du pratar så mycket om det! Själv har det också bara vart fördelar för mig, mår hundra gånger bättre nu 🙂

  Sofia 2018-01-31 11:19:09 http://www.sofiawigren.se
  Svara
 • Jag äter vegetarisk kost men äter fortfarande saker med ägg i, helt enkelt för att jag inte hittat något som är tillräckligt bra som substitut. Men äter inte ägg så ofta heller kanske en gång i månaden.

  Gällande dokumentärer tycker jag alla borde se Black Fish och The Cove, filmer som berör. Innan gick jag inte på Cirkus och ogillade sådant, även djurparker. Men efter dessa dokumentärer är det så självklart. Får alltid ont i magen när jag ser hur människor pussat delfiner i utlandet. Eller badat och kramat dessa djur, vet man baksidan så gör man det inte. Alla borde se dessa två, finns på youtube och har funnits på Netflix med, osäker på om den finns nu.

  Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula 2018-01-31 09:49:19 http://www.saramadeleine.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!