MÅNADENS UTMANING – GLUTEN- & MJÖLKFRI UNDER 30 DAGAR!

Tänkte starta en liten längre utmaning här på bloggen idag.

Väldigt många människor har problem med magen nu för tiden och många skriver in till mig och berättar att ni har problem med magen och att ni tex. känner er svullna, uppblåsta, trötta, stressmage, har smärta, känner er låga mm. Man går till läkaren och får diagnosen IBS och blir ordinerad att äta mer fibrer vilken många gånger kan göra saken värre.

Jag tror att en stor del av Sveriges befolkning är överkänsliga mot mjölk och gluten utan att de vet om det. Vi konsumerar alldeles för mycket av dessa 2 livsmedel som kan vara riktigt tufft för kroppen att bryta ner. Man behöver alltså inte vara allergisk för att reagera utan bara överkänslig vilket inte visar sig på allergitesterna. Jag själv har dragit ner mycket på både mjölkprodukter och gluten de senaste 4 månaderna och har en mycket lugnare mage. Äter i stort sett varken gluten eller mjölk, men kan hända att jag fuskar ibland när jag är på kundlunch eller blir bjuden.

Vart hittar man då gluten och mjölk och vad kan man ersätta dem med?

Produkter med gluten: Vete, Råg eller korn som tex. bröd, pasta, flingor, mjöl, redning mm.

Att äta istället: Ris, potatis, quinoa, havregryn, glutenfritt bröd eller pasta.

Produkter med mjölk: Mjölk, keso, kvarg, ost, creme fraiche, grädde mm.

Att äta istället: Havrebaserade produkter (havremjölk, havregurt, havregrädde), Sojabaseradeprodukter (Sojamjölk, sojagrädde, soygurt), mandelmjölk, kokosfett.

LAKTOSFRITT GÄLLER INTE SOM MJÖLKFRITT!

Så denna veckan eller rättare sagt månad utmanar jag er att dra ner eller utesluta gluten och mjölk helt från er kost under 30 dagar för att se skillnad på er mage och välmående. För mig var det en riktig utmaning att ta bort mjölkprodukter, men det har verkligen varit värt det. Att äta enligt Paleokost/Stenålderskost funkar kanon i denna utmaning.

Så vilka är på månadens utmaning? Mjölk- och glutenfritt i 30 dagar för en gladare mage?

Vi kommer göra en uppföljning varje vecka för att se hur det har gått 🙂

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
14kommentarer
  • Ett tips och en länk ett tänkvärt inlägg.
    http://gluten-celiaki.blogspot.se/2013/10/havre-och-majs-hur-sakert-ar-det.html

    Cilla 2013-10-23 16:52:00
    Svara
  • Kan man hoppa på så här sent in i utmaningen? Taggad såklart 🙂

    Jess 2013-04-04 02:03:00
    Svara
  • Om man tror att man är känslig för något av det är det bättre att testa en intolerans åt gången. Att man först äter tex glutenfritt 1-2 veckor och sedan äter gluten men testar laktosfritt. Oftast är det laktosen man är känslig mot och inte mjölkproteinet. Det är onödigt att från början utesluta allt innan man vet man det är man är känslig mot. Det var många som skrivit att de mår mycket bättre efter att ha testat gluten- och mjölkfritt men de vet ju inte exakt vad det är som får dem att må bättre.

    Therese 2013-03-28 07:40:00
    Svara
  • så länge en utesluter både mjölk och gluten så kan ju inget dåligt hända egentligen, men det kan vara värt att poängtera att ett av symtomen på glutenintolerans är sekundär mjölköverkänslighet. med andra ord kan man förlänga tiden för en oupptäckt glutenintolerans, som kan ge bestående men! Att testa sig om en misstänker allergi eller åtminstone börja med att utesluta gluten vid problem är superviktigt!

    s 2013-03-26 15:43:00
    Svara
  • Hos oss är allt utan gluten och mjölkprotein! Välkomna att inspireras www.sandt.nu.
    /Sofia

    Sofia 2013-03-26 11:04:00
    Svara
  • jag testar en vecka och ser hur lätt / bra det går. Nu kör vi!

    Lisa 2013-03-25 21:25:00
    Svara
  • Riktigt bra inspirerande blogg 🙂 Men måste få fråga vart kommer den toksnygga dröm bikinin ifrån? 🙂

    Julijana 2013-03-25 20:37:00
    Svara
  • […] ris och misosoppa. Första riktiga måltiden sen i fredags YEY! Ett bra tips på lunch/middag till månadens utmaning då måltiden är både gluten- och mjölkfri och skonsam för […]

    TIPS PÅ GLUTEN- & MJÖLKFRI LUNCH | Ida Wargs träningsblogg 2013-03-25 18:09:32 http://idawarg.chic.se/tips-pa-gluten-mjolkfri-lunch/
    Svara
  • Jag började redan för några dagar sedan för att min mage var så sjukt uppsvälld. Märker redan STOR skillnad. Mår så mycket bättre så det kommer jag verkligen fortsätta med! 🙂

    Julia 2013-03-25 12:10:00
    Svara
  • Jag har varit glutenfri i ett halvår och har smått börjat sluta med mjölkprodukter också, även fast det har varit lite svårt att undvika. Nu blev jag riktigt motiverad till en mjölkproduktsfri månad, jag antar utmaningen! Tack för en toppenblogg, läser den varje dag, du är en stor inspirationskälla!

    Alice 2013-03-25 12:10:00
    Svara
  • Det här har jag verkligen längtat efter! Har dragit mig för att utesluta mjölk då jag verkligen älskar det men nu ska jag försöka! jag är på, nu kör vi! 🙂

    sanna 2013-03-25 10:24:00
    Svara
  • Jag fick också diagnosen ibs men till mig sa läkarna att jag inte skulle äta fibrer alls!

    Julia 2013-03-25 09:22:00
    Svara
  • Åh gud vad bra! Jag har precis börjat med en diet då jag ska utesluta vete för jag kan vara känslig/allergisk mot de… Skulle vara jättekul med massa recept på allt man kan äta! Tack Ida. Du är bäst!

    Julia 2013-03-25 08:35:00
    Svara
  • Jag började förra måndagen och känner redan skillnad!! Vilken timing, kör trettio dagar till absolut 🙂

    Jessica 2013-03-25 08:30:00
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!