VILKET BRÖD ÄR NYTTIGT?

RUBRIK ÖNSKAD AV ER.

Brödhyllan i mataffären är en hel djungel av olika sorters bröd som nästan allihop är samma sak fast i olika förpackningar. Haha nej men nästan. Visst finns det bättre och sämre bröd men jag skulle alla gånger välja ett hemmabakt bröd istället. Men har man inte tid att baka själv så skulle jag kolla efter ett bröd med så kort innehållsförteckning som möjligt. Ju mindre konstigheter som är instoppat i brödet desto bättre. Sedan skulle jag också kolla efter ett bröd utan vetemjöl eller med så lite vetemjöl som möjligt.

I innehållsförteckningen så står alltid den ingrediens som det finns mest av först. Kollar man så ser mat att vetemjöl står först, även på ”fullkornsbröden”.

LINGONGROVA FRÅN PÅGEN.

Tar vi tex. det populära ”fullkornsbrödet” Lingongrova så innehåller det:

Vetemjöl, vatten, fullkornsrågmjöl*, surdeg på råg (9%), klippt fullkornsråg*, siktat rågmjöl, sirap (glukos, sackaros och fruktos), fullkornsvetemjöl*, vetegluten, vegetabilisk olja av raps, jäst, socker, vört, lingon (1,5%), röda vinbär, förjäst vetemjöl, mannagryn, salt, maltmjöl av vete och vegetabiliskt emulgeringsmedel (E471, E482).

Väldigt mycket konstigheter, vetemjöl som första ingrediens och det innehåller dessutom både socker och sirap. Äter man Lingongrova för att man tror att det är ”grovt” och för att vara nyttig så kan man sluta med det. Man kan lika gärna äta ett ljust bröd då man kan säga att Lingongrova är ett ljust bröd i mörk förpackning.

DANSKT RÅGBRÖD.

Men tar vi tex ett Danskt Rågbröd från Fazer så innehåller det:

Vatten, surdeg av råg, fullkornsrågmjöl, rågkärnor (20 %), siktat rågmjöl, vetemjöl, ströbröd (rågbröd), maltsirap av korn, jodberikat salt (1,2 %), ättika, jäst, surdegspulver av råg, rapsolja, sirap, kornmaltsmjöl.

Här står rågmjöl först och vetemjöl kommer inte för ingrediens nr 6. Som ni ser är heller inte innehållsförteckningen lika lång vilket oftast innebär att brödet innehåller mindre skit.

Så vill man vara ”nyttig” så skulle jag välja Danskt Rågbröd istället för Lingongrova.

Hoppas att ni har fått lite mer klarhet? Även om brödet är mörkt eller att det står på framsidan att det är fullkorn och supernyttigt så kolla baksidan och innehållet och bedöm själva.

Men som jag skrev ovan så skulle jag alla gånger välja att baka mitt eget bröd så man slipper alla konstiga tillsatser. Här kommer ett recept på ett grymt gott och enkelt bröd man kan göra hemma –> http://idawarg.chic.se/recept-pa-nyttigt-brod/

Tipsa gärna nedan om ert nyttigaste bröd som ni köper i butik eller bakar själva?

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
14kommentarer
 • Riktigt larvig slutsats

  Max 2013-08-27 09:02:00
  Svara
 • Jag älskar rågbröd! Där kommer vetemjöl som 4e plats och dessutom inte så mycket tillsatser, kommer dock inte ihåg vilket ”märke” det var. Men rågbröd finns ju i väldigt många olika märken och former. Nu ser jag ju faktiskt att det var rågbröd det där danska också 🙂 Men det är så gottigt!

  jjennaa.blogg.se 2013-03-05 06:52:00
  Svara
 • Kolla in min hemsida för hälsosamma recept: mytasteofhealth.blogspot.com  
  Allt gluten, mjölk och socker fritt 🙂

  / Lina

  Lina 2013-03-03 17:13:00
  Svara
 • rågbröd är det absolut bästa! om ni skulle komma till finland skulle ni vara i brödhimlen, vi har åtminstone 10 sorts rågbröd i varje butik att välja mellan. Finnar är galna i rågbröd, själv när jag bodde i sverige 3 månader var det som jag saknade mest var rågbröd och jag var som glad när jag någon gång hittade fazers rågkusar..

  finnen Sandra 2013-03-01 20:21:00
  Svara
 • detta hembakade bröd är jättegott och nyttigt!
  Sätt ugnen på 175 grader.
  ingredienser 2 limpor:
  5 dl dinkelmjöl2 dl grahamsmjöl
  3 dl rågsikt
  2,5 dl fyrkornskross
  1 tsk havssalt
  4 tsk bikarbonat
  5 msk blandade brödkryddor(finns färdig brödkryddsmix i kryddhyllan)
  1 liter ekologisk filmjölk
  0,5 dl flytande honung(sirap går också bra)

  smöra och bröa två formar(ca 1,5 l)
  blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  tillsätt filen och honungen och rör om ordentligt.
  häll smeten i  formarna och grädda i 80-100 min.

  Klart!

  sofie n 2013-03-01 08:42:00
  Svara
 • Hejsan, jag rekomenderar kung markattas ekologiska rådbröd, finns med solrosfrö och vanligt rågbröd. Ett rejält bröd med mycket fibrer och är perfekt att ”bygga en ” sallad på till lunch och det är ett jättegott bröd för äggmacka 🙂 kika länken hur jag åt rådbrödet här om dagen!

  Www.lifebyangie.blogg.se – inlägget : tisdag snabblunch

  Kramar Angelika

  Angelikapilzecker 2013-03-01 08:38:00
  Svara
 • Polardbröd har en massa bra ochnyttigt bröd som dessutom är nyckelhålsmärkt som jag brukar köpa! Kommer inte på vad de heter nu haha, men det är bra för allt deras bröd är mjölkfritt så även jag kan äta det.

  Amanda 2013-02-28 16:13:00
  Svara
 • Fazers rågkusar är jättebra! Inge vetemjöl och inget socker men det är samtidigt grymt gott!

  Linny Logg 2013-02-28 15:35:00
  Svara
 • http://www.mindresocker.com/produkter/baking/73766__box_(8_st)_brodmix_fran_sukrin_utan_gluten_m_form/

  Jag kör på denna brödmix, vet egentligen inte hur nyttig den är då den innehåller E-ämnen men OM den är god!!! lite  bregott och en  kalkonskiva så är vi hemma. 
  Innehåller varken socker, vete, jäst, mjölk eller gluten 🙂 + att den håller sig färsk i flera dagar i kylskåp.

  Dez 2013-02-28 15:04:00
  Svara
 • Jag är gluten intolerant då brukar bli Provenas Carroat Oat oftast. Ibland beställer jag hem mixer från Lowcarbshopshop då jag tycker att deras bakmixar är goda. När jag väl åt vanligt bröd blev det nybakat från bageriet och gärna sötat med frukt och nötter.

  Arw 2013-02-28 14:57:00
  Svara
 • Skulle du kanske kunna skriva ut hur många kalorier ditt hembakade bröd innehåller?
  En sådan skiva som du har gjort på bilden eller per 100 g 🙂

  Felicia 2013-02-28 14:55:00
  Svara
 • Snälla kan Du svara på vad är det som gör att vetemjöl är dåligt för kroppen/vikten etc? Vad har vetemjöl för effekt? Mamma brukar baka vitt bröd med typ vetemjöl (vitt vanlig), jäst och vatten.. Inte så bra även om det är få ingredienser va? Vill veta hur vetemjöl påverkar!

  anna 2013-02-28 14:51:00
  Svara
 • Jag äter bara surdegsbröd som jag köper på det lokala bageriet. Fantastiskt gott och mättnadskänslan håller i sig betydligt längre än med vanligt ”köpebröd” 🙂

  Amanda 2013-02-28 14:05:00
  Svara
 • Jag älskar Wasas mjuka rågi! Supergott och nyttigt

  Belletini.myshowroom.se 2013-02-28 13:47:00
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!