FÖRSTOPPNING – KOST & TILLSKOTT SOM KAN HJÄLPA

✩ Inlägget innehåller reklam för min webshop Welloteket ✩

förstoppning mage tillskott tips

Har fått så många mail och kommentarer om det här med förstoppning och hård mage. Vad kan man göra åt det och finns det några tillskott som hjälper?

I detta inlägget kommer jag ge tips av mina egna erfarenheter som har funkat för mig. Dvs. det är inte säkert att det funkar lika för dig.

HUR OFTA BÖR VI TÖMMA TARMEN?
Frågar man läkaren så säger de att 3 toalettbesök i veckan till 3 toalettbesök om dagen är normalt. Men enligt mig så tror jag att vi alla borde gå och tömma tarmen minst 1 gång om dagen för att må optimalt. Om man bara bajsar 3 gånger i veckan vart tar resten då vägen? Det ligger ju kvar inne i kroppen och kan jäsa och föruttna desto längre det ligger där. I längden så tror jag inte att det här är bra utan bäst att man försöker lösa problemt och få till regelbundna toalettbesök. När min mage var som värst var  jag hos många läkare men fick ingen hjälp alls. De sa att jag skulle ta laxerande medel men jag vägrade då man lätt kan bli beroende av det.

KOST
Vad man först bör göra är att kolla av kosten. Det här är olika för alla men jag kan berätta vad som funkar allra bäst för min mage.

KOST SOM GER MIG FÖRSTOPPNING 
För stora mängder torr mat, nötter, chili, quinoa, stora mängder bönor och linser, vitlök, stora mängder rå mat, kål, broccoli, stora mängder frön, för mycket fullkorn och fet mat. Det här betyder inte att jag inte kan äta det ovan utan allt brukar funka i måttliga mängder eller om det tillagas.

Ska jag äta ex ris så funkar vitt ris mycket bättre än fullkorn och ska jag äta bröd så funkar mjukt vitt bröd mycket bättre än ex fröknäcke. Det här kan låta konstigt då det är många ”nyttiga” saker som inte funkar men som sagt så är det olika. För någon annan kan det vara tvärt om. Andra saker som verkligen gjorde mig förstoppad innan var kött, ägg och mjölk men det äter jag inte längre. Sedan jag började äta vegansk kost så har magen blivit så mycket bättre och regelbunden.

DET HÄR FUNKAR TOPPEN MED MIN MAGE
Tillagade rotfrukter och grönsaker, potatis, sötpotatis, ris, pasta, tillagade havregryn, flingor, mjukt bröd, frukter som banan, melon, mango, bär, pumpa mm. Men som sagt så kan jag äta nästan allt ovan i måttlig mängd men skulle helst undvika att äta ex en råkostsallad med nötboll till. Då blir det stopp i systemet. haha.

Så mitt tips med maten är att känna efter själv. Efter en måltid ska man alltid känna sig pigg. Känner man sig trött, slö och får hjärndimma så har man antagligen ätit något som ens kropp inte gillar.

TILLSKOTT MOT FÖRSTOPPNING
Så kommer vi till tillskotten. När det var som värst för mig så fick jag bara gå på toan typ 3 gånger i veckan och det gjorde mig så trött och deppig. När det var som värst så började jag ta en produkt som heter OxyFlush och den hjälpte mig så mycket! Den fick igång hela systemet och rensade ut minst sagt. Vi har även tagit in  den på Welloteket nu då den verkligen funkar och ni kan läsa mer om den HÄR(Klick!)

Sedan så vet ni ju att jag älskar MSM och den har hjälpt mig och många av våra kunder på Welloteket (vi har fått massa mail från nöjda kunder som använt MSM). MSM kan vara till hjälp för en krånglig mage men även massor av annat. Läs mer om MSM HÄR (Klick!)

Sedan har vi även Chlorella som kan hjälpa till att hålla igång magen. Den är även full mad massa vitaminer, mineraler och proteiner. Läs mer om den HÄR (Klick!)

OBS! Har man aldrig tagit Chlorella eller MSM innan så se till att trappa upp dosen då man annars kan få utrensningssymtom som orolig mage. Sedan kan det också vara bra att börja med en produkt i taget.

GODA MAGBAKTERIER
Varför just jag har haft så mycket problem med magen kan bero på att jag har dåligt med goda magbakterier. Det kan bero på att när jag var mindre hade halsfluss väldigt många gånger och åt därför ofta penicillin. Jag har tagit massa allergi och astmamediciner och även ätit p-piller i många år som  kan förstöra tarmfloran. På detta har jag också stressat massor och så är jag född med kjejsarsnitt villet kan leda till att man inte får med mammas magbakterier vid födseln. Så för mig är det extra viktigt att boosta med goda magbakterier. Det gör jag vissa dagar med syrade grönsaker eller Kombucha (Klick!) och har jag inte gjort det eller är ute och reser så tar jag en tablett Lactovitalis PRO (Klick!).

STRESS
Som jag nämnde ovan så är också stress en faktor som påverkar. Om jag stressar på morgonen så har jag väldigt svårt att gå på toa efter det så se till att ät din frukost i lugn och ro.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
 • Ger det samma effekt att blanda MSM i smoothie eller liknande som att blanda det med vatten? 🙂

  Rebecca 2017-07-11 14:36:05
  Svara
 • Intressant inlägg! Och bra att du skriver om stress nedan!

  Självklart märker jag att ju bättre min kost är, destu bättre fungerar magen.
  Men samtidigt är jag stressad, blir med om miljöombyten och/eller är i en omgivning där jag inte trivs med folk osv… så kan magen ändå fungera BÄTTRE utav kass mat jämtemot en ”perfekt kost”.

  Så för mig är det mentala mer påverkade, än vad självaste kosten är.

  Men något jag verkligen inte håller med om (ja, jag vet våra kroppar är inte helt identiska med varandra;)) Men i alla fall så blir jag väldigt förstoppad utav t.ex. vitt ris och ljust bröd… hehe
  Dock så håller jag väldigt med dig om det här med linser, bönor och broccoli. För de ger mig tyvärr lätt ”ballongmage”, om de inte är riktigt ordentligt överkokta då . Vilket är väldigt synd det, både för det är nyttigt och så… GOTT!

  Caroline 2017-07-09 21:43:59 http://blackmary.blogg.se
  Svara
 • Så interssant inlägg! Har själv märkt att tex ris är jättebra för mig, trots att jag förr brukade undvika kolhydrater pga alla är så rädda för det haha (lagom mängd fullkornspasta fungerar också). Tvärtom är det mycket bättre för min del – till skillnad mot tex laktos, speciellt inte grädde/glass typ. Sura laktosprodukter är mycket bättre. Typ kvarg, yoghurt, fil, fetaost…. Och andra vita ostar som mozzarella. Kan du förklara detta närmare Ida? En kompis sa till mig att en naturläkare hade sagt samma sak till henne, att sura laktosprodukter och vita ostar är OK. Surheten är ju logiskt men ja, vita ostar??? Varför liksom?

  OCH något som är kanon är grapefrukt, äter en halv varje morgon med frukost! Kickstartar igång magen. Så gott också! Det tillsammans med havregrynsgröt med sockerfri äppelmos är kanon! Magen mår så bra och det blir regelbundna toalettbesök flera gånger om dagen 🙂

  Helena 2017-07-09 21:23:30
  Svara
 • Hej Ida! Finns det något av dessa man får äta när man ammar? Tänkte ta tag i kroppen snart (bara gått några veckor sen jag födde) men kroppen är som en påse så längtar tills jag får stärka upp den inuti och utanpå. Min mage krånglar mycket från graviditeten och jag måste börja ändra kosten snart. Skulle bli superglad för tips på om de finns tillskott för magen samt protein pulver då man ammar? Kram!

  Johanna 2017-07-09 15:27:09
  Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   Jag förtsår det 🙂 Men allt som är utrensande som i detta fallet spirulina, chlorella och MSM ska man helst vänta med tills man ammat klart då gifterna som ska ut annars kan hamna i bröstmjölken. Lactovitalis funkar fint och de flesta andra vitaminer som C-vitamin, d-vitamin mmm. Men just detoxen skulle jag rekommendera att vänta med. Proteinpulver funkar toppen då det är vanlig mat. Vill du ha ett som är snällt och läkande för magen skulle jag kolla in Inflamino: http://welloteket.se/produkt/risprotein-2/

   Annars är mina favoriter havreprotein: http://welloteket.se/produkt/havreprotein-400g/ eller hampaprotein: http://welloteket.se/produkt/hampaprotein-eko-raw-250-g/

   Kram Ida

   idawarg 2017-07-09 17:05:55
   Svara
 • Väldigt intressant inlägg då jag känner igen mig i mycket som du skriver. Har alltid haft en krånglig mage och jag har under åren lyckats lokalisera vissa livsmedel som påverkar mig negativt. Sedan jag gick över på växtbaserad kost har magen precis som din blivit mycket lugnare. Dock upplever jag fortfarande lite besvär, så jag ska testa lite av det du tipsar och förhoppningsvis kan det hjälpa.

  Johanna 2017-07-09 12:39:00 http://www.devote.se/workoutplants
  Svara
 • Jag brukar alltid behöva gå på toa när jag kommer till jobbet å rört mig en stund. Precis som att kroppen behöver komma igång lite 🙂 Märkt att det är väldigt regelbundet 🙂

  Petra 2017-07-09 10:50:40
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!