MILJÖDIETEN – KOST OCH MILJÖ

miljödieten-1miljödieten

Kan verkligen tipsa om boken Miljödieten om man vill lära sig mer om vilken kost man ska välja för att värna om miljön.

Hej Ida. Jag är själv nu halv vegetarian, äter inte rött kött, men skall bli hel vegetarian/pescadian. Jag funderar även lite på vegankosten, jag är rätt så ung så tänker inte bli vegan ännu men kanske när jag flyttar hemifrån. Men i varje fall, till frågan: du och många andra veganer säger att de är veganer eftersom det är bättre för miljön. Men för några dagar sedan läste jag i en tidning att soja & risproduktionen är väldigt dålig för miljön. Att man i sydamerika hugger ner stora områden skog för att få plats med soja odlingar och att sojan sedan exporteras långa avstånd. Ris odlingar släpper även ut en del avgaser då man odlar dom i en massa vatten. Många veganer äter ju mycket sojaprodukter och dricker tex rismjölk. Så nu till min fråga: är detta sant jag skrev ovan? Är mjölk och ägg ändå större miljöbovar än soja & ris? Har du undersökt detta? Kan jag vara vegan/äta mer veganskt utan att behöva äta/dricka sojaprodukter, finns det liksom några andra produkter? Massa kramar, du är så inspirerande och rolig!

SVAR: Hej fina du och vad härligt att du funderar på att bli vegetarian och testa mer vegansk kost. Det är mycket bättre för miljön att vara vegan även om man äter sojaprodukter. Det du skriver är sant men den sojaodlingen du pratar om är ej till för oss människor utan det är soja som odlas upp för att de djuren som vi människor sedan ska äta ska få mat. Så den sojan du pratar om är alltså mat till människans mat. Ex en kossa äter också enorma mängder så därför blir det ej miljövänligt att äta kött. Det hade ju i så fall varit bättre att vi människor då direkt äter sojan. Hänger du med? Dock så finns den massa andra bättre alternativ och de flesta ekologiska sojaprodukter som säljs i Sverige odlas inom europa så mycket mer miljövänligt. Men som svar på din fråga så måste du absolut inte äta sojaprodukter. Jag äter knappt några utan bara lite tofu och då väljer jag en ekologisk sådan. Det finns massa bra alternativ som är baserat på havre, mandel, frön eller nötter.

Jag kan verkligen tipsa om boken jag läser just nu som heter Miljödieten. Där hittar du massa bra info och tips. Läste imorse att en Svensk person gör i genomsnitt åt 6000 liter vatten per dag. För varje biff en människa äter har det gått åt 3000 liter vatten totalt. Helt sjukt!

Jag har inte läst så långt i boken än och är absolut inte den mest kunniga inom ämnet miljö. Dock vet jag att jag har massa läsare som har stor kunskap inom området så till alla er, snälla dela med er av er av era bästa tips och råd i kommentarerna inom ämnet kost och miljö i till detta inlägg. Guld värt! 🙂

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
7kommentarer
 • Hej Ida. Du har en jättebra blogg som jag ofta läser. Jag är en person som ofta och väldigt lätt tappar motivationen. Det kan handla om att något gjort mig ledsen eller att jag bara tappar orken och lusten till att träna fastän jag egentligen vill. Min fråga är då vad man skulle kunna göra? Ibland kommer jag iväg till gymmet ändå och kör så länge och mycket jag orkar, det kan handla om att springa 2,4km på löpbandet men jag känner mig alltid glad och nöjd efter ändå. Vad kan man göra för att hitta borttappad motivation? Kram Vendela

  Vendela 2016-07-31 17:10:55 http://www.nouw.com/vendelakarin
  Svara
 • Det låter verkligen som en intressant bok!

  Hanna 2016-07-30 19:54:34 http://hannafialotta.blogg.se
  Svara
 • Jag fick den boken i födelsedagspresent men har inte läst den än. Men står näst i kön! 😀

  FIT by Emma Hå 2016-07-30 19:16:56 http://fitbyemmaha.com
  Svara
 • Hej underbara du!
  Gud vilken fin blogg du har!!:) inspirerande och intressant!
  När du är och äter sushi, vart brukar du då äta-restaurang i Stockholm?? + vad tar du?
  Jag skulle vilja hitta något bra ställe där de serverar vegansk sushi. Finns det flera alternativ när det gäller vegansk sushi och är sjögrässet gott? Det är en stor fråga!
  Mycket frågor och funderingar kring sushi! Hahaha
  Kram /Jossan

  Josephine 2016-07-30 18:14:07 http://josephineslifee.blogg.se
  Svara
 • Kan för alla starkt rekommendera att läsa boken ”Kinastudien”. Läs den, samt förstå hur kosten kan påverka miljön genom att se t.ex. ”Cowspiracy” så har ni fått en galet bra grund till varför både du och jag, och alla borde tänka på vad de sätter på gaffeln 🙂

  Ebba 2016-07-30 13:20:08
  Svara
 • Hej fina Ida! Först vill jag bara tacka dig för att du för det du för, du är så duktig, inspirerande och fin ❤ jag har två korta frågor till dig: vart kan man köpa boken? Och vart kommer dina kläder ifrån som du har/hade på pridefesten? (jag såg på din snap, jag är inte creapy ??)

  A 2016-07-30 09:55:03
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!