Choklad- & Quinoabollar – Recept nyttigt julgodis

IMG_8947.JPGIMG_8950.JPGIMG_8949.JPG

Hur goda ser inte de här quinoabollarna ut att vara?! De passar perfekt som mellis eller som fika till kaffet och går hem hos både vuxna och barn. Så himla lätt att göra och ett nyttigare alternativ till fikan. Tycker även de här är perfekta att äta innan träning. Mums säger jag bara!

Ingredienser:
• 10 dadlar
• 0,5dl jordnötssmör
• ½ tesked vaniljextrakt
• 0,5 quinoapuffar
• 1 – 2 matskedar vatten

• mörk choklad till topping

Gör så här: Lägg ner dadlarna i en matberedare och mixa någon min. Lägg sedan ner jordnötssmör och vanilj och mixa tills allt är en smet. Lägg sedan ner quinoapuffarna och mixa lite tills de blandats in i degen. Rulla sedan små bollar och lägg på en tallrik. Värm chokladen i en kastrull. Jag brukar ha kokosolja i botten och sedan lägga ner chokladen så den inte bränns vid. Doppa sedan botten av bollarna i chokladen och ringla sedan resterande över och ställ in dem i kylen i minst 30 min så de stelnar. Sedan är det bara att äta och njuta.

Ida Wargs-

Läs också:
Pepparkaks/bananbröd
Brownie cupcakes (Glutenfria)
Nyttigt julgodis Chokladbräck

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
 • Det står 0,5 quinoapuffar, 0,5 vad? 🙂

  Frida 2016-12-22 10:31:25
  Svara
 • Vart kommer dina ljus ”lyktor” ifrån?:)

  Mikaela 2016-01-16 13:42:26
  Svara
 • Låter verkligen supergott! 🙂 Men en fråga, ska det vara dadlar eller mandlar i? Det står olika i ingredienslistan och beskrivningen nämligen. 😉
  Kraaaam

  Amanda 2015-12-21 22:50:58
  Svara
 • Hej! Åh de ser jättesnarrigs ut! Men tänkte köpa quinoapuffar till ett annat julgodis och hittade det inte i mataffären, vart har du köpt dina??Kram

  Malin 2015-12-21 08:11:12
  Svara
 • Hej Ida!
  TACK för en fin, inspirerande blogg!
  Du, en fråga. Jag har haft problem under en lång tid med att jag överkonsumerar mat. Inte alltid, bara vid vissa tillfällen. För det mesta äter jag hälsosam, bra mat. Detta grundas i, tror jag, att jag förut satte stor press på mig själv att äta nyttigt och träna 6-7 ggr/vecka. Detta tankesätt väcktes när jag gjorde mitt projektarbete på gymnasiet som handlade om kost och träning och att komma i så “bra form som möjligt” på en begränsad tid. Det gick till överdrift. Visst blev jag vältränad och gick ner i fettprocent och jag lärde mig mycket om ämnet, men det ledde också till bulimi och ett sjukt kontrollbehov. Jag träffade min nuvarande pojkvän där mitt i någon gång, som har en väldigt sund syn på mat och träning och hela den biten, och han märkte snart att jag kunde vara väldigt extrem gällande min kost och träningen. Jag åt väldigt strikt, stekte alltid maten i kokosolja (vägrade något annat), åt aldrig någon sås till maten osv. Träningen skippade jag aldrig. Bröt jag mot någon av mina regler klankade jag ner på mig själv och blev nerstämd och känslig. Mina föräldrar och svärföräldrar reagerade också på detta, men litade på mig när jag sa att jag mådde så bra av att äta så pass nyttigt som jag gjorde och kunde släppa det (till viss del iaf). När jag inte åt strikt, tex under helgen eller kring högtider då det var “okej” att äta onyttigheter så gick det i princip alltid till överdrift. Jag slängde i mig mat utan hejd, ju onyttigare desto bättre. Jag ville ju “passa på” medan jag fick då min kropp skrek efter mat, ja du känner igen det där. Numera har jag ändå en sundare syn på min kost och träning, jag tränar för att jag tycker det är kul och när jag känner för det (3-5 dagar/vecka), vilket räcker helt och hållet. Kosten är jag inte lika strikt med, jag äter fortf överlag väldigt bra men numera för att jag tycker det är så gott, men känner att jag har mer svängrum när jag känner för det. Bulimin har jag helt kommit över, dock så har jag fortf problem med överätande under helger och högtider. Så fort jag äter något med mycket kolhydrater eller socker så blir jag hungrig som en varg, jag äter allt jag ser i princip. Ofta blir det mycket onyttigheter på en gång och är jag i en affär blir det både godis, chips och dipp i princip. Självklart när man satt i sig detta så skriker magen och man kan inte FÖRSTÅ hur man kunde utsätta sin kropp för detta. Sedan är jag dåsig och sötsugen i minst två dagar efteråt. Jag mår väldigt bra av att utesluta socker helt, jag har sådana perioder ibland och jag blir nästan euforisk av känslan av att må så bra och det är lättare att leva i nuet utan sockercravings. MEN jag vill ju också kunna vara med under högtider och äta lite godis när min pojkvän kanske köper hem en liten påse, eller när min svärmor har bakat glutenfritt för min skull (då jag är glutenkänslig), för att inte tala om alla godsaker som vankas nu till jul. HUR håller jag detta på en bra nivå? Hur gör jag för att bara kunna äta lite grann utan att sedan få dessa cravings? Kan det vara tankar som är kvar sedan jag i stort sett svalt mig själv inför projektarbetet i gymnasiet, det här med att “passa på”? Hur får jag bort detta “passa på” tänket? Snälla, om du har några råd så är jag mer än tacksam om du ville dela med mig av detta. KRAMAR <3

  Viktoria 2015-12-20 13:21:29
  Svara
  • Svar på Viktorias kommentar.

   Hej Viktoria och tack för din kommentar! För några år sedan när jag var beroende av socker så hade jag samma problem men efter jag gjorde en sockerdetox och slutade med alla förbud i min kost så har jag inga problem alls med att bara äta 1 kaka eller en bit choklad utan att sluta. Nu äter jag kolhydrater, protein och fett så mycket som jag vill varje dag och mår topp. När jag tidigare uteslöt kolhydrater ur vanliga kosten gick jag runt och var sötsugen hela tiden. I och med att du har haft problem med maten innan så kan en sockerdetox vara negativt och göra så du hamnar i onda cirklar igen. Självklart ska du få njuta av julen och alla godsaker men vad tror du om att bestämma innan du börjar äta godsakerna hur många av varje du ska äta och sedan sluta där. Äter du tillräckligt med mat så du inte hamnar i dippar så kommer det vara lättare för är man hungrig och det serveras godsaker då är det ju kört 🙂 Kramis

   idawarg 2015-12-21 10:14:57
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!