BLI AV MED SOCKERBEROENDE – TIPS

sockerberoende

Känner man sig sugen så är det mycket bättra att njuta av lite skivad frukt och bär.

question answerHej Ida! Jag har en superviktig fråga som jag har tänkt på länge. Jag har fastnat i en ond cirkel när det kommer till socker. Jag går runt och letar i skåpen hemma, och det finns inget stopp när jag börjar äta. Det har nog inte gått en dag utan att jag tänker på vad jag ska äta och jag sitter tom i skolan och tänker på vad jag ska äta när jag kommer hem. Jag har försökt sluta ett fler tal gånger och är så sjukt frustrerad över att det blir återfall varje gång.. Har du några tips på vad man kan göra för att bryta min dåliga vana och sluta tänka på vad jag ska äta hela tiden? Tack i förhand. Kram Hanna!

SVAR: Hej Hanna och tack för din kommentar. Det låter som om du liksom många andra har ett sockerberoende och behöver göra en sockerdetox för att bli av med suget och här kommer mina bästa tips.

 – Uteslut allt som innehåller socker och även sötningsmedel.

– Ät mycket protein i form av kött, fisk, fågel och ägg.

– Ät mycket grönskaer till dina måltider.

– Dra ner på stärkelserik mat som pasta, bröd, potatis, ris då det triggar igång ditt begär efter mer.

– Mjölkprodukter innehåller en del mjölksocker som vissa är känsliga för. Ät därför mjölkprodukter med måtta.

– Ät hellre bär än frukt.

– Drick kaffe eller te utan socker och helst utan mjölk.

– Ät regelbundet för att hålla blodsockret på en jämn nivå.

– Blir du sugen på något så ät hellre riktig mat.

–  Ett glas med pressad citron + vatten eller äpplecidervinäger + vatten kan minska sötsuget.

– Sov regelbundet.

.

Det kommer vara jobbigast de första veckorna men jag lovar att det kommer bli lättare sedan och det är väldigt skönt att bli av med sockerberoendet. Bestäm dig, planera och kör så kommer du klara det. Lycka till! Kram, I

//English: Answer/Question in swedish. Use google translate.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
32kommentarer
 • […] känner dig sötsugen ofta så försök bli av med ditt beroene. Här hittar du ett inlägg om att bli av med sockerberoende. Sedan är det även viktigt att du får in träning/motion. Börja med att gå 2-4 långpromenader […]

  ImActive.se - Ida Warg 2015-06-24 14:12:07 http://idawarg.wearecube.se/2015/06/24/hur-gar-jag-ner-i-vikt-tips/
  Svara
 • Hej! Vad skulle du rekommendera att man gör om alla kompisar ska ut och fika på stan och bjuder med en? Har du något alternativ/tips på vad du brukar äta istället för sötsaker då? kram

  Maja 2015-02-24 15:55:58
  Svara
 • […] SVAR: Jag har inte ätit varken chips eller lösgodis på kanske 8 år och det är inget jag saknar eller någonsin ens blir sugen på. Jag har en gång i tiden haft exakt samma känslor som du, att livet skulle vara helt värdelöst utan godis och jag älskade verkligen chips men efter att ha gjort en sockerdetox under något år så har suget helt försvunnit. I början var det riktigt tufft då jag alltid efter måltid blev sugen på sött men ersatte godis med torkad frukt först för att sedan sluta helt. Visst blir jag sugen på sött nu med men då tar jag en ruta mörk choklad, bär eller frukt och nöjer mig. Känner du att sockersuget påverkar dig negativt och inte går att kontrollera skulle jag verkligen rekommendera dig att göra en sockerdetox. Skrev ett inlägg om tips här om dagen som du hittar HÄR. […]

  Svara
 • Hej Ida! Jag tänkte äntligen prova att göra dina morotshummus denna vecka, men jag funderar på ungefär hur länge den håller i kylen? Tänkte ha den i en försluten glasburk också 🙂

  petra 2015-02-16 09:39:00
  Svara
  • Svar på petras kommentar.

   Hej Petra! Vad trevligt 🙂 Jag vet inte faktiskt då jag alltid äter upp den på några dagar men den borde hålla i 4-6 dagar i alla fall 🙂 Kramis

   idawarg 2015-02-16 17:48:48
   Svara
 • Hej Ida!
  Jag håller på att göra Holistics detox kur och ÄLSKAR DEN verkligen! Det ändå jag har problem med är att undvika mejeriprodukter… Mejeri är något jag annars även är väldigt svag för och jag vet att det kan vara till en fördel att undvika det men jag vet faktiskt INTE varför?

  Jag började med laktosfria produkter, dels för att undvika den sockergruppen och för att jag märkte en skillnad i min mage. Men jag har märkt att många uppmanar en att undvika mejeriprodukter helt eller åtminstone dra ner på det. Men tycker det är svårt när jag egentligen inte vet varför…
  Kan du (eller någon anan?) SNÄLLA förklara fördelarna med en mejeri-frikost och vad som händer i kroppen när man äter/ dricker det som kan uppfattas som negativt?

  Om du eller någon anna vet en bra dokumentär eller artikel etc så dela gärna med er 😀

  Tack på förhand <3

  lena 2015-02-15 23:34:45
  Svara
 • jag känner igen mig i frågan du svarat på och sockerberoende är en av mina stora laster. men jag har även ett annat problem och det är som tjejen som skrivit frågan syftar på att mat har tagit över mitt liv. jag tänker konstant på nästa måltid och jag börjar bli trött på mig själv då jag inte vill att mat ska vara ”allt” jag tänker på. jag tränar 4-5 gånger i veckan och är nöjd med den biten. men med maten är jag en riktig periodare. ibland är jag stenhård och sköter en hälsosam och bra kost som jag verkligen känner att jag mår bra av, men så kommer vissa perioder då jag mest vill håva i mig godis, glass, kakor och ja allt jag kommer över som är sött och onyttigt fast jag vet att jag inte mår bra av det i efteråt. det känns som att jag äter det fast jag inte vill bara för att det finns hemma och tillgängligt.
  jag är alltså inte okunnig, tvärtom kan jag mycket om kost men jag vet inte hur jag ska göra för att ändra mitt förhållande till mat och godsaker. känns som att problemet sitter i huvudet och att det är tankarna som måste ändras. hur ska jag göra för att sluta lägga så stor vikt och fokus på mat. vill ägna min tid åt annat som är viktigare och roligare. hoppas du förstår min fråga, det hela är till och med lite oklart för mig, men det kanske är fler som känner igen sig?
  kram

  malin 2015-02-15 22:59:21
  Svara
  • Svar på malins kommentar.

   Samma här!

   Simone 2015-03-26 18:32:24 http://nouw.com/happyhealthy
   Svara
  • Svar på malins kommentar.

   jag förstår och jag tror att många känner igen sig. Låter som du behöver hitta en hållbar livsstil för just dig. Att gå på sträng diet i vissa perioder gör ofta att man får rejäla baksslag på allt man vill äta. Försök hitta din balans mellan nyttig kost men ändå tid för njutning. Jag kör på 80/20 regeln då jag 80% äter nyttigt och de andra 20% får jag äta vad jag vill. DEt har gett mig en mer avslappnad attityd till mat. Äter du nyttigt men ändå går runt sugen kan det vara så att du inte äter tillräckligt mycket och kanske måste öka portionerna av den nyttiga maten. Kramis

   idawarg 2015-02-16 17:44:43
   Svara
  • Svar på malins kommentar.

   Samma här! Har i stort sett alltid haft problem med detta, och ett tag för flera år sedan gick till överdrift. Då hetsåt jag stora mängder varje dag och sedan reglerade jag det med svält för att hålla vikten nere, då blev jag diagnostiserad med en ätstörning. Jag blev bättre men har tyvärr lite tendenser fortfarande. Tänker fortfarande på mat konstant och det händer att jag precis som du Malin bara äter för att det finns, jag kämpar hårt med detta och verktyg som jag fått under min ätstörningsbehandling är bland annat att man ska ha kort- och långsiktiga strategier för att hejda sitt ätande. Man kan t.ex. förebygga med att inte ha ”hetsätarmat” hemma, eller hitta på något annat när man känner att man vill äta fast man inte behöver, typ ta en prommis med en kompis etc. Sedan är det allra, allra viktigaste att få i sig dagens alla mål och inte äta för lite under dagen för att sedan proppa i sig på kvällen. Detta är det som hjälper mig mest, om jag äter ordentligt första halvan av dagen har jag lättare att kontrollera mitt sug på kvällen. Kanske kan det här vara ett tips för andra i denna situationen?

   Även om jag har en dröm om att väga mindre än jag gör nu börjar jag förstå att min kropp är känslig för att utsättas för kaloriunderskott, för då slår den ganska snabbt över till att istället vilja ha ett överskott… Detta är en svår situation… För oftast är vi som har det här problemet väldigt måna om att ha en bra kropp, men har extremt svårt att hantera detta via mat… Kämpar dock på här och en bra lösning är även att försöka träna för att hålla sig i form och då kunna äta så mycket man behöver!

   Victoria 2015-02-16 10:43:23
   Svara
   • Svar på Victorias kommentar.

    Ytterligare en tjej i samma sits som ovanstående! Skulle också uppskatta tips om hur man kommer ur en sådan här ond cirkel/extremt dålig vana! Kram

    Erika 2015-02-16 14:14:15
    Svara
  • Svar på malins kommentar.

   Åh jag är precis likadan och vill jätte gärna ha tips och hjälp om det här med!!!

   lena 2015-02-15 23:27:11
   Svara
 • Hatar socker, är beroende 🙁

  Ska verkligen kämpa! Inget i livet kommer gratis!!

  Mikaela 2015-02-15 22:10:55
  Svara
  • Svar på Mikaelas kommentar.

   Håller med, ett sockerberoende är sjukt jobbigt att bli av med (har själv gjort det) men inget är omöjligt! Kämpa på! KRamis

   idawarg 2015-02-16 17:39:57
   Svara
 • Vilka bra tips! 🙂

  Ninni 2015-02-15 21:23:23 http://ninnidot.blogg.se
  Svara
 • Hen Ida! Jag älskar gröt men börjar bli lite trött på att äta den. Ibland så brukar jag äta lite jordnötssmör på men inte alltid. Har du något recept på en nyttig och sockerfri sylt som även är utan sötningsmedel (alltså utan stevia, socker, sirap, honung) och som endast innehåller få och naturliga ingredienser? Tack på förhand, och för en bra blogg! <3

  Hedda 2015-02-15 21:10:18
  Svara
  • Svar på Heddas kommentar.

   Värm de bär du vill tillsammans med lite chiafrön så har du en sockerfri sylt 🙂 Kramis

   idawarg 2015-02-16 17:38:46
   Svara
  • Svar på Heddas kommentar.

   Även om det inte är mig du frågar så måste jag tipsa om chia sylt som du gör själv!
   Blanda bär av eget val (tinade hallon är väldigt enkelt och gott tex) med chiafrön! Sen kan man ju slänga in lite kanel, vanilj eller någon annan god krydda för att variera smakerna lite 😀 Hoppas du tycker det smakar 🙂 kram

   lena 2015-02-15 23:25:29
   Svara
  • Svar på Heddas kommentar.

   Frysta bär som hallon eller blåbär funkar kanon. Häll upp i en burk kvällen innan och ställ i kylen eller häll på direkt på gröten när den är riktigt het och mosa ner i så svalnar den fortare:) står sig ett par dagar i en burk i kylen också. färska jordgubbar, kiwi och/eller banan är gott att ha på annars!:)

   Elin 2015-02-15 22:11:36
   Svara
 • Är de så att vissa människor inte kan gå upp i vikt oavsett hur mycket dom äter. Finns de naturligt smala? De känns som jag går upp i vikt väldigt lätt kan det stämma?

  Ida 2015-02-15 20:10:56
  Svara
  • Svar på Idas kommentar.

   Nej alla människor kan gå upp i vikt men vissa har lättare och vissa svårare men ingenting är omöjligt. Har man svårt är det bara att kämpa mer precis som allt annat i livet så kommer inget gratis. Kramis

   idawarg 2015-02-16 17:37:58
   Svara
 • Vilket ger bäst resultat.. Tyngre vikter med färre reps, eller lättare vikter med fler reps?
  När det gäller squats.. Vilken sorts squats ska man göra för att fokusera mest på rumpa? och ska man gå ner längre än 90°?

  Amanda 2015-02-15 19:41:59
  Svara
  • Svar på Amandas kommentar.

   Det beror på vad du har för mål med rumpan, Större putigare rumpa = tyngre vikter, smalare rumpa = fler reps och lägre vikt. Alla är olika byggda och hur långt ned man ska gå beror helt och hållet på hur långt man kan gå för att hålla tekniken. Gå så djupt du kan hålla en rak rygg. Kramis

   idawarg 2015-02-16 17:36:42
   Svara
 • Mycket bra svar på denna fråga Ida! 🙂 Behövde verkligen läsa om detta och påminna mig själv om att det är dags att bli av med mitt sötsug… När du säger att man ska utesluta socker helt menar du även kolhydrater som bröd och pasta då?

  Victoria 2015-02-15 19:22:43
  Svara
 • En annan viktig sak att tänka på är att faktiskt äta tillräckligt mycket vid dagens huvudmål. Om kroppen inte får i sig tillräckligt med energi får man ofta ett sug som är väldigt svårt att stå emot. Ligger du på ett konstant underskott av mat längtar kroppen automatiskt på snabba kolhydrater och socker – att äta tillräckligt är a och o för att kunna stå emot sockersuget.

  Tack för en superbra blogg! <3
  Kram!

  Annika 2015-02-15 19:09:58
  Svara
 • Åh precis vad jag behövde veta! Du har en så fantastisk fin blogg ida, kramis:)

  Johanna 2015-02-15 18:29:37 http://jjohannas.forme.se/
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!