ÖVERKONSUMTION AV MJÖLK OCH GLUTEN ÄR FARLIGT

Fick en kommentar av en läsare att det här inte är bra för Sveriges redan utsatta mjölkbönder att jag skriver att man inte ska dricka mjölk. Men då undrar jag om du som skrev den här kommentaren verkligen tycker att vi människor ska utsätta våra kroppar för dåligheter bara för Sveriges mjölkbönder ska försörjas?

Det ligger stora företag med mycket makt och pengar bakom påståenden som att pastöriserad och homogeniserad komjölk är bra för människan. Klart att de säger det då de tjänar pengar på att sälja sina produkter. Samma gäller gluten. Tänk att vi för något årtionde sedan rekommenderades att äta 6-8 brödskivor om dagen medan man smutskastade ägget och gav som råd att endast äta max ett ägg om dagen. Det här är ju rena idiotin och rent utsagt livsfarligt! Det här med att ägg ska vara farligt är något som otroligt nog sitter kvar hos många. Släpp det, ägg är ett av de mest näringsrika livsmedlen. Skippa brödet och ät mer ägg istället!

Som ni märker så blir jag ganska upprörd över det här och det är för att jag själv överdoserat mjölk och gluten i många år (vilket de flesta av Sveriges befolkning gör)och det får jag idag sota för då det lett till många korsallergier och en krånglig mage (IBS). I 1 år har jag kämpat med en strikt kost (uteslutit alla produkter jag är allergisk mot) plus att jag genomgår behandling. Behandlingen är inte vetenskapligt bevisad och jag har valt att inte skriva om den eftersom jag ännu inte vet om den har hjälpt mig och vill inte rekommendera något jag inte vet fungerar.

Med det sagt så vill jag även förtydliga att jag fortfarande tycker att ingenting är så onyttigt så man aldrig kan äta det, men ingenting är så nyttigt att man kan äta det hela tiden. Har man endast en liten skvätt mjölk i kaffet en gång om dagen eller äter en bulle en gång i veckan är det ingen fara utan det är den dagliga konsumtionen av dessa produkter som gör det farligt och de flesta av Sveriges befolkning äter/dricker mjölk och gluten varje dag och oftast flera gånger om dagen.

Vet att många blir upprörda på mig när jag skriver om mjölk och gluten på det här viset men jag tar det, skäll på mig bara! Jag är så säker på min sak och kommer fortsätta skriva om det här då jag känner ett ansvar och kan förhoppningsvis hjälpa någon. Om några år när det här blivit mer accepterat så kommer ni som tycker det här är vansinne nu kanske komma ihåg vart ni hört det först 😉

Vill man ha mer information om ämnet rekommenderar jag att gå in och läsa –> http://www.zarahssida.se/ och även Boken ”Gluten och mjölk – Källan till moderna sjukdomar”.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
49kommentarer
 • Hej! Synnerligen oprofessionellt att skriva det där om makten, pengarna och de stora företagen angående mjölk. Statens näringsrekommendationer rekommenderar faktiskt mjölk, och bakom dessa ligger det massor forskning. Om du sen mår skit av mjölk och gluten (hallåå du skriver aldrig ens om du testat äta gluten och äter dessutom glutenfria havregryn fast ahvre naturligt är glutenfritt, och således torde en person som inte har celiaki, utan kanske annars bara inte mår toppen av rågbröd i mängd och massor, klara av att smälta dessa utan problem-bondförnuft hey!) är inte min sak, allt passar väl inte alla, men jag anser det är fult av dig att skriva sådär om sakkunniga personer (här: dietister). Du har väl varken pluggat medicin eller näringslära på högskolenivå, så gå nu inte och säg att mjölk och gluten är onyttigt o du nu sen mår skit av det!Samma med läkare. Okej, läkare löser sällan problem med en gång, MEN vi i dagens samhälle kräver lite väl fort att försöka få vad vi vill lite väl fort…

  Milkinmytummy 2014-05-10 22:35:37
  Svara
 • TACK FÖR DET HÄR INLÄGGET!! Jag förstår inte varför vissa människor blir så defensiva och arga när man talar illa om mjölk. Enda anledningen till att vi dricker så mycket mjölk är för att vattnet var i så dåligt skick förr i tiden. Vi behöver inte dricka mjölk. Den basiska kalken i mjölken neutraliserar det sura proteinet vilket innebär att kroppen ej tillgodogör sig kalket. DET ÄR FAKTA! Men ingen vill lyssna på det för mjölken är helig. Då kanske någon kan förklara varför vi i Sverige och Finland har (som dricker mest mjölk i världen) högst benskörhet? Jag gissar på mjölken. TACK IDA!

  Alexandra 2013-12-07 11:13:00
  Svara
 • En sak till! Du har inga vetenskapliga bevis på att barn som växer inte ska dricka så mycket mjölk som rekommenderas så det kan vara farlig information till småbarnsföräldrar !

  KG 2013-10-29 15:19:00
  Svara
 • Är man gluten eller laktosintolerant/mjölkallergiker är det naturligtvis inte bra (kan rent utav vara livsfarligt) att äta/dricka dessa produkter men precis som varje människa är unik så har vi också olika tolerans för vad våra magar och kroppar klarar av. Jag har exprimenterat mycket med olika koster, kört kolhydratfattigt, LCHF, GI osv och kommit fram till att jag faktiskt mår bäst av husmanskost. Jag dricker mjölk, äter pasta, bröd osv och min magen påverkas inte för fem öre. Jag mår bra och har ork att träna 4 ggr i veckan med den kosten. Varje människa måste väl hitta sin egen väg att gå? Jag tror inte på mirakel utan på sunt förnuft. Jag tror också att faktorer som stress, mer stillasittande, mer vistandes inomhus har mycket värre inverkan på våra kroppar än vad maten har. Min farfar levde på kött, potatis och mjölk. Han arbetade med kroppen utomhus som byggnadsarbetare. Han dog av ålderdom när han var 93 år. Inga sjukdomar.

  KG 2013-10-29 15:16:00
  Svara
 • Hej Kerstin och vad det glädjer mig att höra! När man väl testat så förstår man hur mycket en ändrad kost kan göra för hälsan. Ser fram emot att ha dig här! Kram Ida

  idawarg 2013-10-29 13:44:00
  Svara
 • Håller helt med dig! Varför skulle det vara dumt att säga något sånt för att man ska stödja bönderna. Jag tror också att eftersom att vi i Sverige har druckit mjölk i åratal, så finns det säkert de personer som kan handskas med mjölken, men andra inte. Tack för bra inlägg.

  Sabine-Välbefinnaren 2013-10-28 19:54:00
  Svara
 • Jag har alltid älskat mjölk och dricker det till nästan varje måltid. Jag har alltid fått höra att det är jättebra att jag dricker så mycket mjölk. Jag älskar också bröd, det är bland det bästa jag vet, därför äter jag väldigt mycket bröd. Menar du att det är väldigt dåligt att äta som jag gör då? Och hur ofta bör man dricka mjölk och äta mackor?

  Lovemilk 2013-10-28 19:23:00
  Svara
  • Svar på Lovemilks kommentar.

   ja det är ju det att man lärt sig att mjölk ska vara sååå bra för oss människor men tyvärr är inte det sanningen. Vi överkonsumerar mjölk i dagsläget och jag skulle försöka hålla mig till 1 glas om dagen. Det är svårt att sätta en gräns då allt beor på och sedan beror det på vad för mackor du äter. Bröd innehållande vetemjöl skulle jag rekommendera att undvika. Men bakar du eget glutenfritt bröd så är det kanon att äta någon skiva om dagen. Som sagt så handlar allt om överkonsumtion och inget är bra att äta för mycket av.

   idawarg 2013-10-29 13:32:00
   Svara
 • jag har fått mycket bättre mage efter att uteslutit gluten och mjölk och det va tack vare dig som jag testa att ta väck detta från min kost, och mår mycket bättre redan. tack så jätte mycket!

  titti 2013-10-28 16:46:00
  Svara
 • Håller med dig!
  Däremot har jag svårt att se hur du skulle kunna försvara mängden kött du äter (och uppmanar till att äta). Det är ändå 2013 och känns väldigt ur tiden att äta kött två gånger om dagen i princip varje dag. Inte hållbart ur varken resurs- eller miljösynpunkt. Inte ur hälsosynpunkt heller för den delen. Det finns ingen anledning att äta så mycket kött som gemene svensken gör idag!

  Natalie 2013-10-28 15:44:00
  Svara
  • Svar på Natalies kommentar.

   Jag äter inget rött kött alls. jag äter fisk, skaldjur och ägg och någon gång i veckan kyckling. jag har börjat äta mycket mindre animaliska produkter men pga. alla överkänsligheter jag har just och främst måt många vegetariska källor till protein som nötter, mandlar, bönor, linser, quinoa mm så fungerar det inte att äta vegan mat för då skulle jag inte klara av att träna alls. Men jag tänker på det och ska försöka införa mer köttfria dagar i min kost om jag blir frisk från mina allergier.

   idawarg 2013-10-28 15:49:00
   Svara
 • Jag håller med till 100%, iaf när det gäller gluten för det tror jag inte är bra för kroppen. Jag har själv börjat lägga om min kost så att jag inte ska äta gluten längre. Men däremot visste jag inte att det skulle vara så farligt med mjölk. Nu dricker jag inte mjölk själv och jag tror inte att det skulle vara svårt för mig att sluta med det heller. Men har aldrig hört det innan tror jag.

  Rebecca 2013-10-28 13:33:00
  Svara
  • Svar på Rebeccas kommentar.

   ja gluten är värst och inget vi borde stoppa i våra kroppar. Mjölk är inte bra pga att den är så behandlad i dagsläget men en ostbit till maten eller en svätt mjölk i kaffet är absolut ingen fara om man inte är allergisk då. Det är den stora överkonsumtionen som är det största problemet då mjölk finns i nästan varje måltid i Sverige.

   idawarg 2013-10-28 15:52:00
   Svara
 • Hej Ida! Inspirerande med din kost och framförallt bra att du mår bra av den! 🙂 Jag är själv vego och ett riktigt proteinrikt och gott livsmedel som jag äter mycket av är tofu (grymt gott i wok tex!). Föredrar även sojamjölk framför havremjölk, mycket godare enligt mig! Dock har jag för mig att jag läst att du menar att sojaprodukter inte är bra? Hormonstörande tror jag att jag läst någonstans, men då undrar jag om det är gifterna som ofta används vid kommersiell odling eller om det är soja-bönan i sig själv? Om det är gifterna så är det ju enkelt löst med att köpa ekologiskt, finns massor av eko-alternativ på sojaprodukter! Vore roligt om du ville svara, kram!

  Maja 2013-10-28 12:01:00
  Svara
  • Svar på Majas kommentar.

   Här hittar du bra info om soja –> http://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/soja-inte-att-rekommendera/

   idawarg 2013-10-28 15:54:00
   Svara
 • Jag förstår absolut poängen med ditt inlägg, och förstår absolut att om man har problem med magen/allergier är det ganska troligt att man kommer må bättre utan gluten/mjölkprodukter. Men vad jag däremot inte förstår/tycker framkommer är om du anser att även de som inte upplever problem kommer må bättre utan gluten/mjölk, bara att de inte fattar själva att de mår dåligt typ? (Förnekelse typ) För i så fall tycker jag det känns lite tråkigt att du drar alla över en kant och att det känns tråkigt att du inte kan ha ett sådant perspektiv att allas kroppar kanske inte reagerar som din egen. Men kanske inte var så du menade!

  Kan känna lite att det är såklart kul att du delar med dig av din kunskap och motiverar de val du gör. Själv gör jag inte samma val som dig, men finner mycket inspiration i denna bloggen! Men om denna typ av inlägg kommer vara återkommande, där jag känner att du lite har tonen att vi som äter mjölkprodukter och tror att vi mår bra lever i någon slags förnekelse och har bristande kunskap/dålig kännedom om den egna kroppen, ja då kommer jag nog faktiskt överge den här bloggen då det jag framförallt söker i en blogg är inspiration till att göra hälsosamma val men inte känslan av att bli nedklankad/dumförklarad.

  Men som sagt, vet inte om det varit din avsikt att uppfattas så, men jag som läsare uppfattar din ton som sådan ibland.

  Annie 2013-10-28 11:45:00
  Svara
  • Svar på Annies kommentar.

   Hej Annie och tack för din kommentar! Det är absolut inte min mening att dumförklara någon eller se ner på någon annans kostvanor. Inlägget är riktat till alla dem som tidigare mailat och kommenterat om detta ämnet innan och som säger att det här inte stämmer. Allt handlar om en överkonsumtion av mjölk och gluten och den överkonsumtionen är det stora rika företag som ligger bakom. Vi svenskar tror att det är så nyttigt att äta mjölkprodukter och bröd (fullkorn) och de här produkterna ingår i stort sett i varje måltid hos en svenk vilket i längden kommer leda till ohälsa i någon form. Det som är viktigt för mig är att upplysa om att det inte är så bra för oss som vi tror och skapa en medvetenhet kring vilka val man gör. kanske kan man vissa måltider välja ris, madel eller havrebaserade produkter och ibland välja quinoa eller bovetepasta istället för vanlig pasta.
   Jag har intetänkt att bomba bloggen med arga inlägg om det här utan fortsätta som vanligt med glutenfria och mjölkfria tips blandat med massa träningsinspo. Kommer fortsätta ha en blogg med glad ton. Dock så tycker jag det är viktigt att någon gång ibland göra sådana inlägg som ovan för att göra folk medvetna. ha en fin dag och tack för att du delar med dig av dina åsikter. Kram Ida

   idawarg 2013-10-29 13:42:00
   Svara
   • Svar på idawargs kommentar.

    Tack för ditt svar Ida! Tycker absolut du ska göra denna typen av inlägg ibland och tycker det känns kul att bloggen ska fortsätta ha en glad ton 😉 Kram och ha en fin dag!

    Annie 2013-10-30 08:25:00
    Svara
 • Du har absolut en poäng och jag håller med om att många, men inte alla, är intoleranta mot komjölk och gluten och majoriteten borde dra ner på det och variera kosten med andra livsmedel. Dock tyckjer jag att du ska ta ditt ansvar som ”storbloggare” med sponsor etc att formulera dig på ett bra sätt. Jag blir ibland upprörd och illa berörd över hur du kan attackera andras levnadssätt.

  Katerine 2013-10-28 11:07:00
  Svara
  • Svar på Katerines kommentar.

   Nu hänger jag inte riktigt med vad du menar med sponsorer? Jag attackerar ingen och ser inte ner på någon som äter annorlunda än jag. Dock så tar jag mitt ansvar och informerar folk om det jag vet och om mina erfarenheter. Så många idag som går runt med magproblem och andra problem som de inte får hjälp med och som mycket grundar sig i fel kostvanor och då först och främst ett för stort intag av mjölk och gluten.

   idawarg 2013-10-28 11:13:00
   Svara
 • Jag kan inte annat än att hålla med dig!
  Det vore jätteroligt om du kunde dela med dig av fler recept som är gluten- och mjölkfria som inte innehåller sojaprodukter. Det finns ju en hel hög, men jag är precis klar med min allergiutredning och har så himla dålig fantasi! Man blir sjuk av att äta för mycket av det – jag är ett exempel på det jag med!

  Matilda 2013-10-28 09:35:00
  Svara
  • Svar på Matildas kommentar.

   Ja du vet vad jag pratar om. Det finns 2 grupper, vi som redan fått biverkningar av överkonsumtion och de som kommer få. Skönt att du tagit tag i det. Det ligger redan massa recept och tips uppe under kategorierna recept och kost till höger. Mer kommer att komma 🙂

   idawarg 2013-10-28 11:15:00
   Svara
 • Med ett samhälle där kostrekommendationer och trender varierar från år till år så är det väldigt svårt att veta vad man verkligen ska tro på, därför tycker jag att det är viktigt att ha viss vetenskaplig bakgrund när man ska uttala sig inom vissa saker. Så för alla ni som är lite mer källkritiska så rekommenderar jag att läsa Jacob Gudiols inlägg om gluten http://tranastyrka.se/vete-vad-som-pastas-och-vad-man-vet/ och skapa en egen uppfattning om det är något man vill utesluta eller inte.. Jag antar att du Ida också läser en hel del studier kring kost och jag tror att du på vissa punkter skulle bli ännu mer trovärdig om du även hänvisade till dessa när du kommer med nya tips och råd.
  Tack för en bra blogg!

  Lotta 2013-10-28 08:51:00
  Svara
  • Svar på Lottas kommentar.

   Hej och tack för din kommentar. Absolut, jag själv har varit väldigt förvirrad i många år och blivit rekommenderad allt möjligt och frågetecken finns fortfarande och kommer nog alltid att finnas. Du har rätt med källor. Jag läser massa artiklar, bloggar och böcker men skriver sedan efter vad jag jag lärt mig och varför jag inte länkar mm är pga. tidsbrist. Här kommer 2 källor som jag lärt mig mycket av http://www.zarahssida.se/, Bok- ”Gluten och mjölk – Källan till moderna sjukdomar”. Sedan har jag lärt mig av egna erfarenheter och av andra duktiga och kunniga personer som forskat/forskar om ämnet vilket jag tycker är den absolut bästa källan.

   idawarg 2013-10-28 11:24:00
   Svara
 • Jag tror starkt på dig Ida! Har själv börjat utesluta mjölk- och glutenprodukter och min mage mår MYCKET bättre. Tack för en bra blogg!!

  Nathalie 2013-10-28 08:12:00
  Svara
 • Jag har börjat byta ut lite av mjölkprodukterna mot havrevarianterna och försöker dra ner på gluten oxå men jag tar ett väldigt litet steg i taget för att vänja in familjen. Jag gav nyss sonen flingor med havremjölk och det var ingen hit, haha jobbigt för dom stackarna som inte fattar vad som händer 😉

  Malin 2013-10-28 07:31:00
  Svara
  • Svar på Malins kommentar.

   Det tycker jag låter som en väldigt bra och sund ide. jag tror att de nya produkterna är en vanesak också. Testa ge honom mandelmjölk, den brukar de flesta tycka är godare 🙂 Lycka till! Kram Ida

   idawarg 2013-10-28 11:26:00
   Svara
 • vad är det rent kemiskt som gör att havre är nyttigt för oss medans vete inte är det, är det just proteinet gluten? vet någon isåfall vad det är som är faligt med det? har själv upplavt fördelarna med att tesluta laktos och gluten och är därför extra nyfiken på hur det hänger ihop… tack på förhand!

  felicia 2013-10-28 07:03:00
  Svara
 • Hej Ida!
  Äter själv ungefär såhär under en dag: 1dl kvarg eller keso på gröten till frukost, ca 3dl kvarg till mellanmål & ibland även lite kvarg till kvällsmål..
  Ibland kan jag även använda keso till ex lax vid middag eller lunch, men till frukost & mellanmål på em äter jag nästan alltid dessa mängder:) vad tycker du om det? Alldeles för mycket? Och vad anser du att jag kan äta till ex gröten istället? Har redan proteinpulver i gröten, toppar med hallon, nötsmör, frön & äter typ 2st finn crisp med ähh och kaviar:) (mjao, en hel del).

  Har också fått höra att min kropp inte hinner ta upp kolhydraterna från gröten på 2h så äter numer även 3riskanor och en banan innan gymmet! Vad säger du om det? Stämmer det angående gröten?

  Vill fortsätta vara naturligt slank men bygga fina muskler & inte bulka på mig för mycket 🙂 skulle bli så tacksam för svar. Har nämligen problem med min mage emellanåt & funderar både över IBS & gluten. Kram

  Anonym 2013-10-27 22:45:00
  Svara
 • Där satt den! Låt oss jobba vidare med att informera om dem skadliga effekterna av mjölk och gluten! KRAM!

  FOREVERFIT 2013-10-27 21:20:00 http://www.foreverfit.se/
  Svara
 • Det kanske överkonsumeras av de livsmedlen men ser inte att man skulle behöva dra ner på dem så länge man mår bra. Det är om man inte mår bra som man kanske borde se över det.

  Arw 2013-10-27 20:33:00
  Svara
  • Svar på Arws kommentar.

   Det finns 2 grupper… De som redan fått besvär av gluten och mjölk och de som kommer få

   idawarg 2013-10-28 11:34:00
   Svara
 • Mjölk är bland det nyttigaste du kan få i dig.
  Jag dricker mjölk varje dag och har perfekta värden.
  Att det skulle vara onyttigt att dricka mjölk är bara en myt.
  Att överäta ägg kan däremot vara farligt då det innehåller mycket kolesterol.

  Daniel 2013-10-27 20:01:00
  Svara
  • Svar på Daniels kommentar.

   Och på vilka grunder anser du att homogeniserad och pastöriserad komjölk är det nyttigaste du kan få i dig? Det finns 2 grupper… De som redan fått besvär av gluten och mjölk och de som kommer få.
   Jag har inte påstått att man ska överäta ägg heller. Ingenting är så onyttigt att man aldrig kan äta det och inget är så nyttigt att man kan äta oändligt av det.

   idawarg 2013-10-28 11:36:00
   Svara
   • Svar på idawargs kommentar.

    Komjölk innehåller protein, kolhydrater samt ett par tillsatta vitaminer som allt är nyttigt i rimlig mängd.
    Ditt påstående om att alla förr eller senare drabbas av problem av gluten och mjölk stämmer inte – endast 3-5% av Sveriges befolkning kommer någon gång att drabbas av laktosintolerans.

    Daniel 2013-10-28 11:47:00
    Svara
 • Är ägg så nyttigt egentligen? Jag kan iaf inte äta lika mycket ägg längre 🙁 Jag fick leverproblem och min gallblåsa var helt knas. Köpte ”No Egg” och ersatte ägg med det i veckor. Nu är det äntligen normalt (trorja..) och jag försöker försiktigt se efter om jag fortfarande reagerar på ägg. Fattar inte varför alla andra kan äta flera ägg om dagen medan jag fick världens problem av det 🙁

  Vickis 2013-10-27 19:40:00
  Svara
  • Svar på Vickiss kommentar.

   Ägg har väldigt bra näringsinnehåll men det kan vara så att du kanske är allergisk mot ägg? Många som är det så kolla upp det.

   idawarg 2013-10-28 11:37:00
   Svara
 • Tack för en superbra blogg! Men det hade varit bra om du förklarade mekanismen bakom överkonsumtion av gluten/mjölkprodukter än att bara säga att det inte är bra för oss samt vad överkonsumtion av dessa produkter innebär. Många av dina läsare är unga tjejer som påverkas extremt mycket över vad du skriver i din blogg, de kanske inte tar åt sig/förstår helheten och för att de ska orka med en aktiv livsstil är det viktigt att förstå att det man tar bort måste ersättas för att kroppen ska fungera. Som du skriver så känner du att du måste ta ansvar men då är det viktigt att helheten framgår :). Keep up the good work!

  Emma 2013-10-27 19:22:00
  Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   Hej Emma och tack för din kommentar! Absolut håller med och jag har tidigare flera gånger tagit upp det och gjort inlägg om vad man kan ersätta mjölk och gluten med. Ska försöka vara mer tydlig med det. Kram Ida

   idawarg 2013-10-28 11:38:00
   Svara
 • hur kan du vara så säker? var är det vetenskapligt bevisat? bara för att du mår bättre betyder inte att det gäller för andra.

  frida 2013-10-27 18:54:00
  Svara
  • Svar på fridas kommentar.

   Det finns forskning. Kolla tex. http://www.zarahssida.se/ och läs boken Gluten och mjölk – Källan till moderna sjukdomar.

   idawarg 2013-10-28 11:40:00
   Svara
 • Hade du kunnat sluta med animaliska produkter helt? Om du nu tänker på hälsoskälen alltså – genom att äta kött, fisk och andra animaliska produkter ökar man ju chansen för cancer, hjärtproblem med mera rätt avsevärt.

  Emma 2013-10-27 18:18:00
  Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   Jag funderar på den saken och har försökt införa köttfria dagar. Dock så mår inte min kropp bra av det och eftersom jag har så mycket allergier just nu så kan jag inte få i mig det protein jag behöver med en kost fri från animaliska produkter. Är överkänslig mot nötter, bönor, linser, hampa, quinoa mm mm. Dock så äter jag aldrig rött kött utan mest fisk, skaldjur, ägg och ibland kyckling. Men jag håller på att forska i det och när jag förhoppningsvis blivit av med allergierna så ska jag göra ett försök till att införa köttfria dagar

   idawarg 2013-10-28 11:44:00
   Svara
 • Hej Ida! Måste bara säga att det var en sjukt bra text, har precis börjat märka på mig själv också att jag nu på senaste tiden ätit aaaalldeles för mycket mjölkprodukter. ( dvs mest kvarg xD )
  Men jag har en fråga jag så otroligt mycket skulle vela ha svar på! Jo jag är en tjej på 15 år som försöker bygga muskler på ett så hälsosamt vis som möjligt liksom, och därför försöker ju jag få i mig så mycket proteiner som möjligt. Och den mesta delen har gått genom mjölkprodukter då det är en av de lättaste vägarna. Men nu ska jag försöka utesluta det så mycket som det går en period, men jag undrar då: har du nå bra proteinrikt mellis tips som inte då innehåller varken mjölkp. eller proteinpulver? För mamma tycker jag är för ung för att börja äta pp osv. Men eftersom jag alltid ätit t.ex kvarg, keso eller liknande till mellanmål så vet jag inte vad jag ska satsa på då istället? Finns det någon ”yoghurt” som inte innehåller nå ”mjölk”, gluten osv som ändå är proteinrik? 🙂

  SUPRTACKSAM för svar vackraste och bästa du! <3

  Molly 2013-10-27 17:50:00
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!