ÄR KVARG NYTTIGT?

svar på kommentar

Hej! Jag vet att du inte äter mjölkprodukter och att det kanske är bättre för de flesta att inte äta mjölkprodukter. Men kvarg har ju blivit ganska populärt. Mycket protein och lite fett. Är det bra att äta kvarg? Om inte, varför?
Tack på förhand!

SVAR: Hej fina du och tack för din kommentar. Du pratar med en tjej som för dyrt 2 år sedan var storkunsument av just kvarg. Jag åt det så mycket så jag började kallas för Ida (K)warg. Haha. Eftersom jag aldrig varit så förtjust i kött så var ju kvargen det perfekta livsmedlet att ersätta köttet med tänkte jag. Fylld med protein, enkelt att ta med och så galet gott med lite bär och musli på.

Jag skapade något slags beroende för mjölkprodukter då jag hade keso och mjölk på gröten på morgonen, mjölk i kaffet, någon ost i salladen med en yoghurtdressing till lunch, en proteinshake på vassle(mjölkprotein) som blandades ut med mjölk till mellis, en sås på matagningsgrädde till middag och en stor skål kvarg till kvällsmat. Ja som ni ser blev det en hel del mjölkprodukter i olika former under dagen och det är det som blir det farliga, överdosering. De flesta tänker att de äter varierat men de tänker inte på att fil, yoghurt, mjölk, ost, grädde, kvarg, keso, vassleprotein, crème fraische, glass, smör, gräddfil mm är samma sak… nämligen mjölk.

I dagsläget äter jag i stort sett inga mjölkprodukter alls förutom lite get och fårost ibland och jag mår så mycket bättre och har absolut ingen proteinbrist fast att jag ersatt min kvarg med mer kolhydratsbaserade produkter. Den här proteinhetsen har gått lite för långt och det är väldigt få människor som äter för lite protein i Sverige.

Men varför är det inte bra att äta/dricka mjölk? Det finns så måna anledningar men om man tänker så här… Kossans mjölk är till för att föda upp en kalv till en stor ko och en ko är mycket större än en människa. Kossans mjölk är kraftig och svår att bryta ner för en människa (Get och får är mindre djur så där av kan det vara lättare att bryta ner). Ska en människa äta/dricka mjölk så vore det optimala att äta/dricka människomjölk. Men bara tanken av att det, äcklar ju de flesta människor. Men varför skulle det vara äckligare än att dricka mjölk från en kossan tuttar?

Mjölk är svårt att bryta ner för en människa(speciellt i stora mängder) och kan ge problem med magen, hyn, humöret, leder, matsmältning mm. Dessutom är mjölken idag så behandlad att mycket av den bra näringen och enzymer som finns i från början tas bort och visst innehåller mjölk mycket protein, men hur mycket av det proteinet klarar våra kroppar egentligen att ta upp? Det är olika från person till person men en överdosering har nog de flesta människors magar problem att ta hand om.

 Men som jag sagt innan så pratar jag nu om en överkonsumtion då man äter mjölkprodukter varje dag. Är det så att du äter helt mjölkfritt ochibland vill äta kvarg, dricka ett glas mjölk eller njuta av en glass så går det absolut bra (om du inte är överkänslig eller allergisk). Att sluta helt med mjölk behöver man alltså inte om man inta har problem. Ingenting är bra i för stor mängd och just att så många har problem med mjölk beror mycket på den stora överkunsumtionen som sker.

Nu blev det ett långt och flummigt svar men hoppas att du fick lite klarhet i din fundering.

Kram Ida

Det finns så mycket bra mjölkfria alternativ. Njut av mjölkfri chokladglass istället – Recept här.

20140728-085241-31961020.jpg

HÄR finns en film som berättar lite mer om varför man inte ska äta/dricka mjölk.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!