Järnbrist som vegan + svårt att äta borta?

– Inlägget innehåller reklamlänkar-

Min morgonsmoothie boostar jag med massa spenat, mandlar och pumpafrön som innehåller järn. Att sedan äta det med havtorn och frukt som är c-vitaminrik ska förbättra upptaget.

Fråga: Hej, jag har under en ganska lång period ätit till mesta del vegetariskt och ätit fisk och ägg ibland. Jag kände att jag var redo för att ta nästa steg och bli vegan. Det slutade dock med att jag fick järnbrist och blev så otroligt trött. Har du några tips som vegan få i sig tillräckligt med järn?

Svar: Hej och tack för en bra fråga! Det finns mycket som innehåller järn som är vegansk men framförallt baljväxter (linser, bönor, ärtor mm.), spenat och andra gröna grönsaker, potatis, fullkornsprodukter, bananer, broccoli, nötter, frön mm. För att ta upp järn så kan det vara bra att äta c-vitamin tillsammans. Antingen om man äter något C-vitaminrikt eller tar tillskott. Jag själv tar C-vitamin tillsammans med de här järntabletterna varje morgon.

Sedan en annan sak som jag hört är att tex kaffe kan förstöra upptaget av järn och att man helst ska vänta att dricka kaffe någon timme efter ex frukost. Vet inte om det stämmer men hört det från flera håll. Kanske någon av er vet?


På brunchen i lördags så hade de parmensan över sötpotatispommesen. Frågade snällt om de kunde göra en utan parmensan och det funkade fint 🙂

Fråga: Jag äter mycket vegansk mat men tycker det är svårt om man t.ex. är bortbjuden, det känns oartigt att tacka nej till det som någon har lagt ner tid på att göra till mig (och andra gäster). Hur gör du när du är bjuden hem till någon på t.ex. middag? Säger du till i förväg att du bara äter veganskt, och måste den du är hemma hos då laga vegansk mat för din skull? Eller tackar du helt enkelt nej till allt som inte är veganskt när du är på middagen? Tack för en inspirerande blogg! ?

Svar: Hej! Ja den är lite svår och obekväm ibland. Det beror lite på vem som bjuder. Oftast så säger jag till att jag äter en vegansk kost och frågar vad de tänkt laga. Är det ex rotfrukter med något kött och sallad så säger jag alltid att det blir perfekt med bara rotfrukter och sallad. Eller så tar jag med något eget som jag bara kan värma snabbt eller så erbjuder sig många att fixa något vegansk till. Är det någon jag inte känner så bra och som ska ha många gäster kan det vara lite svårare. Då brukar jag säga att jag är vegan och om det låter krångligt för dem så kan jag i värsta fall säga att mejerier går bra (dock aldrig ägg, kött och fisk). Men det har faktiskt aldrig blivit ett problem och oftast går det att plocka ihop en vegansk tallrik. Är det ex lite parmesan över något eller fetaost i en sallad gör det mig inget. Jag tycker inte man ska begränsa sig för att gå bort till andra bara för sin kosthållning och som jag skriver ovan så går det oftast alltid att lösa.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
4kommentarer
 • Hej Ida!
  Jag är vegan men min sambo är köttätare och det ställer till det en del i förhållandet. Ingen vill ändra sin kost. Har du några tips på hur man kan göra? Vi vill ändå äta tillsammans då det är en mysig del av kvällen. Hur gör du och Pärlan? Äter han veganskt med dig eller lagar han egen mat?

  Du är bäst!
  Kram

  E 2018-02-25 17:17:25
  Svara
  • Svar på Es kommentar.

   hej och tack! Den här frågan är så bra, tar den i ett eget inlägg längre fram. Hoppas det är okej 🙂 Kram!

   idawarg 2018-02-25 17:46:44
   Svara
 • Det är sant att kaffe hämmar upptaget av järn om man dricker det direkt efter en måltid då vegetarisk kost innehåller icke-hemjärn och då hämmar kaffe upptaget av det järnet 🙂 Min dietist på min behandling för min ätstörning har pratat mycket om detta och jag har även läst detta i olika böcker. Kram!

  Maja 2018-02-24 10:13:23 http://nouw.com/majasmind
  Svara
 • Just parmesan tycker jag är svårt eftersom det innehåller löpe och alltså inte ens är lakto-ovo-vegetariskt. Äter också veganskt och gör nästa aldrig undantag på ens mejeri längre, men särskilt inte parmesan. Men det är ju upp till var och en 🙂

  Sara 2018-02-24 10:06:37
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!