HUR BLIR JAG AV MED MINA HIP-DIPS?

FRÅGA: Jag behöver verkligen hjälp med en sak som får mig att må väldigt dåligt. Jag hatar min kroppsform! Alltså på riktigt hatar! Jag vet att man ska älska sin kropp oavsett osv men jag kan verkligen inte. Jag är formad som en planka, utan några som helst former. Jag har ”hip dips” (se bild) och min rumpa är inte alls så där snyggt rund och bred. Snälla snälla säg vad jag ska göra för att ändra på det här? Döljer alltid min underkropp för jag skäms så mycket. Har fått höra hur fult det är och jag håller verkligen med. Vilka övningar ska jag göra för att få bredare och rundare höfter? För att få en bredare och rundare rumpa? För att få bort mina hip-dips? Går det ens? Jag är 18 år, 165 cm lång, väger ca 50 kg och har tränat relativt regelbundet hela mitt liv (sportat som yngre, dansat/gått på gymnastik som tonåring och nu går jag på lite pass på gymmet).

Snälla, Ida, hjälp mig! Tror det är fler som har det här problemet och jag skulle verkligen uppskatta din hjälp. Du är bäst!

SVAR: Hej fina du och tack för din kommentar. Jag kan säga att jag förstår precis vad du menar då jag ser ut exat så där som du inte vill se ut och har tidigare mått dåligt över min egna okurviga kroppsform. Du är inte ensam om den här kroppsformen och jag förstår att många kan få komplex över det nu när det är så inne att ha stora och runda höfterna och rumpor a la Kim Kardashian. Alla säger att det bara är att träna rumpan men jag kan lova att hur mycket jag än tränar så kommer inte min rumpa se ut som Kims. Vi har helt olika kroppsformer + att hon kan ha besökt farbror doktorn.

Många pratar om den här smalhetsen men väldigt få pratar om den här hetsen över kurviga rumpor. Jag själv har fått avfölja alla sådana konton med magiskt snygga kurviga rumpor för att jag vet att jag aldrig kommer kunna se ut så och det ger mig dålig självkänsla. Jag följer istället konton med personer som har mer lik kroppsform som mig. Det är mitt absolut första tips att avfölja alla som sätter igång tankar om att din kropp inte duger som den är.

Sedan går det absolut att bygga på rumpan lite och förminska hip-dips. Jag själv har kvar mina men de är mycket mindre än innan och rumpan är fylligare. Dels för att jag äter mer, tränar mindre = högre fettprocent och för att jag hittat kontakten med rumpan och hittat de övningarna som passar för mig. För att minska hip dipsen kan det hjälpa att träna de 2 mindre rumpmusklerna Gluteus medius och minimus som sitter mer på sidan.

De bästa övningarna då tycker jag är ”gynstolen”, sidogång med gummiband, utfall och enbens benpress.

För att sedan få fylligare rumpa bak så tycker jag att höftlyft av alla dess slag är bäst och även rygglyft med viktplatta (se bild nedan). Var heller inte rädd för att lägga på vikt.

Min rumpa är inte stor men jag kan lova dig att den är SÅ mycket fylligare nu än innan jag började styrketräna då den var helt platt innan. I början höll jag på med squats mm. då alla sa att man måste göra squats för att träna rumpan. I mitt fall stämmer det inte alls! Höftlyft med skivstång är så mycket effektivare och ger mycket bättre kontakt med rumpan för mig. Så hitta dina övningar, våga lägg på vikt och ät massor. Så fort jag slarvar med maten och går ner i vikt så är det ben och rumpa som ryker.

Hoppas du fick lite tips på övningar men glöm inte bort att du och din kroppsform är fin som den är. Det skadar inte att träna den och ha ett utseendemål men bli inte för besatt. Det går att göra lite med träning men man kan inte ändra allt.

Lycka till! Kram, Ida

 

 

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
17kommentarer
 • Alltså jag känner igen mig i precis allt du skriver, skulle lika väl kunnat varit jag som skrev det. Men så skönt när man har slutat stressa up sig över det och accepterar det och inte lägger någon energi på det.
  Bra skrivet Ida, du är grym kram

  Sofia Lindqvist 2017-04-23 12:44:21
  Svara
 • Åh, ytterligare en sak på min kropp jag aldrig tänkt på varit fel förens nu…

  Sara 2017-04-21 20:24:51
  Svara
 • Herregud, vilken sjuk värld och vilken sjuk fråga. Det är inget fel på din kropp. Dessutom är det omöjligt att få rundare höfter genom träning.

  Blomma 2017-04-21 16:21:11
  Svara
 • Precis så, bra inlägg med bra infallsvinklar.

  Johanna 2017-04-21 10:28:01 http://blogg.traninglopninglycka.se
  Svara
 • Bra inlägg! Du har verkligen en sund syn på träning och kost, det gillar jag!

  Felicia 2017-04-20 18:37:38
  Svara
 • Jag tycker de här inläggen är så bra!

  Hanna 2017-04-20 18:01:05 http://hannafialotta.blogg.se
  Svara
 • Självklart så är höftlyft effektivare än squats om syftet är att träna rumpan eftersom det främst är en höftextension som man gör. Det är en mer isolerad övning Mao. Marklyft är också en mycket effektiv övning för att träna rumpan som ofta glöms bort och knäböj kräver höftextension men det är bara en liten del av rr. Jag ser många bloggare och träningsprofiler som skriver att man skall lyfta rumpan ”högt” vid höftlyft men det är ett ganska dåligt tips eftersom det innebär att man tar ut extensionen i lumbalen. De flesta är inte speciellt rörliga i höftextension, vi har liten rörlighet i den riktningen och när extensionen tas ut i lumbalen så säger det ju sig självt att höftextensorer (dvs rumpan) kopplas ur och på kopplas istället ryggextensorer. Enkelt tips för alla som strävar efter större rumpa. Om man lär sig lite mer anatomi så kommer träningen ge SÅ mycket mer resultat, om det nu är snabba resultat man är ute efter. Man måste veta i vilken riktning och vilken led man ska jobba med och vilka riktningar leden har.

  L 2017-04-20 16:43:56
  Svara
 • Jag har hipdips och har hatat det sedan jag fick det när jag var typ 13. Jag är dock snarare väldigt kurvig, så att det drabbar bara smala eller är en motsats till ridbyxlår stämmer inte. Kolla upp om Body shape 8!

  Jag själv har en hög höft som går ut brett efter midjan, sedan går det in och sedan har jag rejäla lår – med saddlebags. Jag är ganska säker på att jag har lipödem eftersom det där envisa fettet sitter kvar och tvingar mig att ha de största storlekarna hur smal överkroppen är blir. Så det finns inte sådär jättemycket att göra.

  Jag brukar bara välja kläder där det ”fylls ut”, ofta vippiga kjolar, för då blir jag väldigt timglasformad och slipper bry mig om det. Kläder som är tighta över lår och höft skippar jag helt enkelt. Ger bara ångest.

  Och tack Ida för att du skriver om detta! Sett så lite om det på svenska.

  Jessica 2017-04-20 15:37:25
  Svara
 • Förstår exakt vad du menar! Det är inte alls snyggt på mig heller.. 🙁
  Men som jag förstår det så måste man träna utsidan av rumpan, så jag sökte upp lite övningar för det och har sett resultat 😀 Finns en tjej som heter Vicky Justiz på youtube och hon visar övningar för utsida rumpan och dem bränner riktigt ordentligt 😀 Har själv inte ALLS tänkt på att man måste träna den delen också för att få en rundare och snyggare rumpa haha 😀

  Beatrice 2017-04-20 13:12:05
  Svara
 • Jag har typ motsatt problem. Jag har sadle bags, som är totalt OMÖJLIGT för mig att bli av med och jag mår så jävla dåligt över detta. Jag är 30 årig 2-barnsmamma, 170 cm lång och väger 57 kg. Kan tillägga att problemet fanns redan innan jag fick barnen men under graviditeterna fick jag bristningar på rumpa, höfter och lår och jag tänker att det kanske förvärrar problemet för det ser ut som att huden liksom är för stor för kroppen och ”hänger ner”. Men hade som sagt sadle bags redan innan. Jag är vegatarian och äter bra mat. Jag styrketränar 3 pass i veckan a’ ca 2 tim/gång. Jag har tränat på detta sättet i 1½ år och sedan årsskiftet har jag uteslutit sötsaker+produkter med tillsatt socker. Trots det försvinner de inte!!! Rumpan har byggts upp och blivit större (vilket jag inte ville) men sadle bags är kvar. Jag vet snart inte var jag ska ta vägen och mår psykiskt dåligt över detta. Vad kan man göra för att få bort dem? Jag tränar med vikter och har efter tips från en PT tagit bort konditionsträningen och kör 15 min rodd/pass istället för att fokusera på muskelbyggnad. Kompletterar min kost med proteinshakes dagligen för att ge byggmaterial att bygga muskler. Men trots allt detta känns det helt omöjligt för mig att få fast rumpa. Jag ser och känner att jag har byggt muskler över hela kroppen och har minskat mitt kroppsfett men just där går det inte att få bort. Du skrev att när du slarvar med maten så försvinner din rumpa, jag önskar att det var så för mig, men när jag slarvar med maten försvinner putmagen och fett från överkroppen men inget händer på underkroppen. Jag ser inte problemet med den kroppsformen du tar upp i inlägget, hade varit överlycklig om jag såg ut så, du har typ idealkroppen i mina ögon. Jag fick anorexi när jag var 16 och har sedan dess kämpat med ätstörningar och har i perioder pendlat i vikt, och har vägt mellan 45-65 kg. Känner mig fortfarande inte bekväm med min kropp, men är nöjd med allt utom just min rumpa/höfter. Hade jag bara blivit av med sadle bags hade jag varit helnöjd med min kropp.
  Snälla hjälp mig!!!! =(

  Sandra 2017-04-20 10:46:42
  Svara
  • Svar på Sandras kommentar.

   Först och främst: ”Jag ser inte problemet med den kroppsformen du tar upp i inlägget, hade varit överlycklig om jag såg ut så, du har typ idealkroppen i mina ögon.” Well, hon som ställer frågan vill ju uppenbarligen se ut mer som du, dvs ha/få större rumpa. Aldrig är man nöjd med hur man själv ser ut.

   Sedan förstår jag inte riktigt varför din PT tagit bort i princip all konditionsträning när du ju vill tappa fett? Visst är det fördelaktigt för förbränning osv att ha mera muskelmassa på kroppen, men det är svårt att tappa fett om du ”bara” kör styrketräning och inget förbrännande.

   Sedan tror jag kanske inte du kommer kunna få bort dina ”saddle bags” för jag förmodar att de har med din kroppstyp att göra, iom att de inte försvinner när du tappar fett på övriga kroppsdelar. Jag har kört crossfit i snart två år och tränar 2 pass/dag 5-6 dagar i veckan, tung styrka + kondition och intervallträning varje dag. Jag har fått betydligt mer muskler och mindre fett, har en stor rund rumpa, fasta lår/armar/rygg, jag är stark, uthållig, har bra kondition, OCH jag har saddle bags. Inte för att jag försökt få bort dem då jag inte bryr mig om dem alls längre (tacka vet jag att crossfit inte är en utseende-fixerad sport<3) men hade jag ens kunnat få bort dem så hade de ju förmodligen försvunnit när jag nu tappat fett och fått muskler över hela kroppen. Men de fanns när jag var underviktig och vägde 45 kg till mina 165 cm, och de finns nu när jag väger 64 kg. De syns på bilder från när jag är 12 år gammal, och de syns på bilder tagna idag. De finns där. Jag har insett att jag ser ut så, jag har bredare höfter och lår än vissa andra på denna planet. Jag försöker älska min kropp, min kropp som är så jävla stark och cool. Jag tror det är vad du behöver göra också, lära dig att tycka om hela din kropp och speciellt sådana delar på den som inte går att förändra. DE FINNS DÄR. Punkt slut, liksom. Skit samma? Stör de dig fysiskt i ditt dagliga liv? Hindrar de dig fysiskt från att kunna utföra livets alla måsten? Från att kunna leka med dina barn? Gjorde de det svårare att få barn? Gör de att inga kläder passar så du måste gå naken varje dag? När du verkligen, VERKLIGEN tänker efter, medför dina bens utseende någonting negativt i ditt liv, EGENTLIGEN? Eller är det "bara" psykiskt jobbigt att ha dem (det är inte så "bara" det vet jag, därav citationstecknen)? För om dina problem gällande din kropp beror på något psykiskt och inte något fysiskt kommer dina problem inte försvinna genom fysiska förändringar. Problemet ligger i huvudet och det är således DÄR du måste förändra dig. Med det inte sagt att det är lätt; det är mer ofta än sällan svårare att förändras psykiskt än fysiskt.

   (OBS, inte meningen att låta hård vilket jag kanske kan upplevas göra. Hade gärna slängt in ett gäng emojis för att lätta upp stämningen i kommentaren, men se framför dig lite hjärtan, söta djur, blommor och glada gubbar. Och börja på crossfit :))

   <3

   Emelie 2017-04-20 18:43:27
   Svara
  • Svar på Sandras kommentar.

   Sandra: Sök på lipödem och se om du känner igen dig. Det är en dold kvinnosjukdom som är väldigt vanlig.

   Jessica 2017-04-20 15:43:46
   Svara
 • Åh vad ful mig kropp är, för jag har OCKSÅ hip-dips… (både ironi och skämt där samtidigt angående om fulheten)

  Men du får gärna rätta mig Ida ifall jag har fel. Men jag tror det är så att…
  Personer som har ”hip-dips” är ofta sådana personer. Som har väldigt smala ben och OFTA ett NATURLIGT thigh gap också, samtidigt som de SÄLLAN har en tydlig midja. (Jag är en sådan)
  Men för personer som INTE har de dära hip-dipsen. De har istället lår som går ihop, men som istället lätt får en tydligt/smal midja.

  Så ja, för mig så är det enda sättet att få ett så NÄRA och ”perfekt” resultat, som möjligt är via en strikt diet, träning och allmän hälsosam livsstil som möjligt.

  Men ja, personer med hip dips måste nog träna HÅRT med tunga vikter för att träna upp sidan av rumpan. Samtidigt som de behöver skulptera så gott man kan med mage och rygg.
  Men ÄVEN om man tränar hårt, så kan man som sagt bara göra det ”bästa” av det. För som sagt… Alla har inte samma kroppstyp.
  Jag som är som den tjejen i texten kan absolut skulptera min kropp ”bättre”, men aldrig kommer jag någonsin se ut som t.ex. Kim Kardashian i kroppen. Just för jag inte har hennes kroppstyp/benstomme.

  Och lika med personer som istället har sådan kropp som Kim, och istället vill ha ett thigh gap. En sådan person måste istället träna upp sina ben, och gärna inte med för tunga vikter. Då det bygger och gör benen grövre. Eller så måste denna person SVÄLTA sig… det är ju inte alls ultimat, eller hälsosamt för den delen heller.

  Så jag tror det är väldigt omöjligt att smal midja, stor rumpa och smala ben på en och samma gång. Om man nu inte är Candice Swanepoel… eller ja, just det ja… hon är en LÅNG och smal supermodell som tränar hårt med en strikt diet… hummm…

  Nej men som sagt. Absolut att man får skulptera upp sin kropp… så länge det inte blir en för stor besatthet!!
  Men vissa personer har smal midja + lår som går ihop. Dessa personer har ofta väldigt snygga rumpor också.
  Medan vissa har otydlig midja + smala ben som knappt, eller inte alls går ihop. Kolla t.ex. på Heidi Klum som anses ha väldigt snygga ben, men ”tråkig” midja.

  Och sedan detta med FULT med hip dips!
  Jag har en kille/man som säger att han älskar mina ben och kropp… och JAG har som tidigare nämnt här… Hip dips också!
  Så jag tycker att denna tjej får göra det bästa utav det hon REDAN har. Samtidigt som hon inte ska stirra på sina höfter till hat, för att hon är onöjd med dem.
  Jag har själv haft anorexi vid den åldern hon är i nu. Men kroppshat kommer inte göra henne lyckligare i längden. Denna tjej är garanterat väldigt snygg redan som hon är. Med eller utan hip-dips! Hoppas att hon kommer se det snygga med sin egna kropp inom snar framtid!

  Caroline 2017-04-20 09:28:57 http://blackmary.blogg.se
  Svara
 • Superbra tips! Vill flika in med den här övningen också som har hjälpt mig SÅ mycket med just det här! (Jag har dock superlätt att bygga muskler, men misströsta inte!) Clamshells med gummiband! Bild här: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/3d/89/81/3d89812a433c49763a729ab04dbfc0b3.jpg Alltså jag älskar den så mycket. Kör den gärna efter hipthursters och innan ”gynstolen” haha. Try it! 😀

  Bunny 2017-04-20 08:50:12 http://bunnydrugz.blogg.se
  Svara
 • Superbra med tips för detta! Har inte haft detta problem tidigare men börjat få mera hipdip. Men vilken övning är Gynstolen?

  sofia wredlund 2017-04-20 08:45:53
  Svara
 • Tycker du alltid ger så himla bra svar på de frågor du får, creds! 🙂

  Renate 2017-04-20 08:43:57 http://seed.blogg.no/
  Svara
 • Älskar när du tipsar om träning och olika övningar! kram

  Emma 2017-04-20 08:00:15 http://www.nouw.com/emmaholen
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!