MIN VEGANRESA

recept-vegan-pizzaraw-vegan-lunchrecept-vegan-pasta-1blåbärspaj vegan recept ida wargraw-sallad-1

Hur kan man inte tycka att maten ovan ser god ut?

 1. Vegansk pizza
 2. Fruktsallad med egenplockade blåbär
 3. Glutenfripasta med sötpotatis
 4. Blåbärspaj
 5. Fruktsallad med valnötter och goji

God morgon mina älsklingar! Jag har fått flera mail och kommentarer om jag kan berätta om min resa till att bli vegan. Självklart kan jag göra det även om jag inte skulle kalla mig själv vegan utan jag är en person som äter 99,9% vegansk kost. Vi tar det från början…

Sommaren 2015 så var jag och min pojkvän på ett yogaläger som enbart serverade vegetarisk kost. Vid den tidpunkten så åt jag mycket vegetariskt men även endel fisk och kyckling. Jag hade länge velat bli vegetarian då men fått sagt till mig att jag bör äta fisk och kyckling då jag tränar så mycket + att jag fick för mig att jag skulle få mer magproblem om jag slutade. Men efter en vecka på yogaläger med vegetarisk kost så kände jag mig så ren! När jag kom hem igen började jag äta som vanligt men det kändes inte bra. Jag fick svårare och svårare att få ner fisk och kyckling då jag blev äcklad. Exakt så kände jag även när jag var liten inför kött och kyckling (aldrig fisk). En dag hade jag lagat lax och sötpotatis och jag fick inte ner det! Jag var tvungen att slänga laxen. Samma sak hände igen 2 dagar senare och då bestämde jag mig, nu ska jag testa bli vegetarian!

Det kan ha varit mitt livs bästa beslut! Jag hade inte längre ångest inför mat. Innan har jag haft ångest över att laga mat och speciellt kyckling! FY för att ta i dött djur kände jag alltid 🙁 Därför lagade jag sällan kyckling hemma för jag klarade inte av det. Rött kött har jag aldrig lagat hemma, eller jo köttfärs någon enstaka gång för att jag fick i uppgift att äta rött kött av min kostrådgivare. Men i alla fall så försvann ångesten över både matlagning och att äta mat och jag kände mig så fräsch! Jag började laga mer och mer vegansk kost och kände hur bra jag mådde av det.

Jag fick även beskedet att min kropp har lite svårt att bryta ner fett så jag började laga mer High Carb Low fat kost och wow säger jag bara! Min kropp mår så bra på den kosten! Det innebar att det blev mindre och mindre ost och mer och mer vegansk kost. Nu tror jag att jag har ätit vegansk kost i snart 10 månader och jag älskar det fortfarande och kan inte tänka mig att börja äta kött, fisk och fågel igen. När jag äter hemma och kan bestämma restaurang själv äter jag alltid vegansk kost. När jag blir bjuden eller någon annan bestämt restaurang frågar jag alltid efter vegansk kost och det brukar inte vara några problem. Men finns det inte så tar jag något vegetariskt. Jag vill inte bli socialt handikappad pga. min kost så jag har bestämt mig för att göra det bästa bara. Jag har även väldigt tur att de flesta i mitt tjejgäng är vegetarianer eller veganer så det underlättar ju såklart 🙂 Var på tjejmiddag i helgen och då bjöds det på vegansk chiligryta med, ris, vegansk ost, sås och grönsaker. MUMS och tack Alex! Ska försöka få recepet på det!

Min fix ide om att magen skulle bli sämre, att jag skulle bli trött, sötsugen, hungrig och orkeslös var ju HELT FEL! Jag skulle säga att jag fått motsatt effekt! Jag kunde sluta med mitt kaffe efter någon månad, min mage mår bättre än någonsin, mättnadskänslan varar längre, jag är inte sötsugen lika ofta och jag är piggare. Det här hade jag inte förväntat mig!

Det negativa med att äta vegansk kost är nog alla spydiga kommentarer man får stå ut med (speciellt från köttälskande män). Måste säga att tjejer/kvinnor är mycket mer öppna för att lyssna och ta till sig. Missuppfatta mig inte nu, jag ser inte ner på folk som äter kött (jag gjorde det själv för 1,5 år sedan) utan bara på dem som ger spydiga kommentarer och vägrar läsa på och inse hur sjuk den här köttindustrin är! Köttindustrin utnyttjar varje år massa stackars djur enbart för att tjäna pengar. Människor dör pga. ohälsosam kost och i den ingår kött. För er som vill läsa mer om det kan jag verkligen rekommendera att läsa The China Study och/eller kolla på Forks over knives (finns på Netflix). Jag är så tacksam att jag läst på, hittat grymma youtubers, kollat på dokumentärer mm. så jag kunnat göra denna kostomläggningen. Önskar bara att det hänt tidigare så jag kanske sluppit alla år med magproblem, astma och allergier. Men bättre sent än aldrig!

Någon frågade mig varför jag äter vegansk kost? Är det för djuren? Min egen hälsa? Miljön? Jag skulle säga att det är för alla de 3 + att det är så sjukt gott! Har aldrig ätit så god mat som jag gör nu och att kunna äta kolhydrater utan ångest är ju magi! Dessutom är det inte alls svårt att laga vegansk kost då det finns så bra utbud i mataffären nu för tiden. Känner man att man verkligen saknar tacos, kyckling, korv, yoghurt, mjölk, grädde mm. så finns det substitut för alla. Nu äter inte jag själv det ofta då jag gillar rena råvaror men självklart använder jag det ibland. Jag har alltid varit en yoghurtälskare och kan säga att soygurt är 100 gånger godare! MUMS! Vill även tipsa om Oumph som kommit nu det senaste. Så gott att ha i grytor mm.

Ja nu blev det här väldigt långt och kanske lite flummigt men har ni funderat på att testa vegansk kost så kör! Kanske vi ska göra en utmaning tillsammans här på bloggen? Har ni frågor så ställ gärna dem nedan så kan jag svara i ett inlägg. Puss, I

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
29kommentarer
 • Så grymma recept! Hitta även detta kostschema för en dag som jag tycker ha hjälpt enormt tillsammans med ditt inlägg i att få en inblick i den veganska världen!

  Veganskt kostschema – Exempel för en dag med näringsvärden

  Maria 2017-11-06 23:37:16 http://deffa.nu
  Svara
 • Hej Ida! Så glad att jag hittade till din blogg. Så inspirerande! Nu vet jag att detta är ett gammalt inlägg men jag tänkte att du kanske kunde hjälpa mig ändå. Jag har sedan 10 månader tillbaka ätit glutenfri kost för jag mår bättre av det. Detta på eget bevåg. Jag har varit vegetarian i 12 år och ätit fisk i perioder. Nu funderar jag på att ta steget och bli vegan. Mina frågor till dig är har du kollat med någon läkare eller kostrådgivare innan du och nu ett tag efteråt? Är det endast b12 man behöver ta om man äter veganskt och glutenfritt? Om du träffat nån professionell rådgivare är det nån du kan rekommendera? Kram från en trött trebarnsmamma (har en bebis som inte sover) som blir glad av att läsa din blogg

  Nina 2017-02-18 10:58:17
  Svara
 • Du är så klok Ida! Måste bara tipsa om en till dokumentärfilm om köttindustrin med fokus på dess miljöpåverkan dessutom! Cowspiracy och den finns på Netflix, det är verkligen hemskt!

  Smilla 2016-10-29 11:36:09
  Svara
 • Jag har jättelänge velat bli vegetarian/vegan men jag tycker det är så svårt att veta vad jag ska äta, främst till frukost/mellanmål/kvällsfika. Jag är känslig mot ägg och sojabönor och de flesta substitut innehåller ju sojaprotein som väl är gjort på sojabönor? T ex soyghurt, sojafärs, många hel-/ halvfabrikat som ex sojakorv osv.. Jag har även IBS och är känslig mot många slags kolhydrater som många frukter och grönsaker, ärtor och bönor vilket inte gör saken enklare. Tror du Ida ändå att en vegetarisk/vegansk kost är något för mig? Och tipsa gärna på ”frukostmat”. Kram<3

  Julia 2016-10-28 18:57:06
  Svara
  • Svar på Julias kommentar.

   Hej fina du och vad kul! Ja jag tror ändå att en vegetarisk/vegansk kost kan funka för dig, du måste bara hitta din väg. Jag började i samma lägga som dig och den veganska kosten har gjort att jag tål mer grejer. För mig ex så vet jag att ångkokade rotfrukter, banan, mango, spenat, havregryn, bovete, glutenfripasta mm funkar toppen för mig och de innehåller bra med energi och näring så grundar min kost mycket på de produkterna och äter mindre mängd av det som jag mår sämre av. Nu kan jag lägga till en liten mängd bönor/linser ibland utan att få besvär. Men börja med att äta det du mår bra av och lägg sakta in en liten del livsmedel som du är överkänslig mot. Man behöver inte äta halvfabrikat baserat på soja alls. Kolla in mina matdagböcker på youtube https://www.youtube.com/playlist?list=PL4nEz_ACMgWW89jeNzyaF4ypqfo8zHVwJ

   Där kanske du hittar lite mer inspo. Sedan kommer det massa veganinspo i veckan. Kramis

   idawarg 2016-10-29 10:14:10
   Svara
 • Åh, jag har också fått till mig förlänge sedan att jag jade problem med att omsätta fett, men inget jag har direkt tänkt på förresten nu. Skulle vara en önskan om du kunde skriva en veckomeny, eller liknande på hur du äter alla målen, och så hade vi kunnat hänga på? 🙂 <3
  Kram kram till dig!

  Linn 2016-10-27 21:46:19
  Svara
  • Svar på Linns kommentar.

   Aboslut. I veckan kommer massa inspo. Du kan även kolla in mina matdagböcker här https://www.youtube.com/playlist?list=PL4nEz_ACMgWW89jeNzyaF4ypqfo8zHVwJ

   Kramis

   idawarg 2016-10-29 10:15:04
   Svara
 • Intressant att läsa. Jag funderar ibland på att bli vegetarian men jag vet inte. Med en make som redan tycker att det är jobbigt att jag inte äter gluten vet jag inte hur det skulle gå om jag uteslöt kött också….

  Hanna 2016-10-27 19:31:09 http://hannafialotta.blogg.se
  Svara
 • […] Ida skriver lite om sin veganska kost och hur det gick till när hon bytte över till att bli vegetarian och till slut vegan. […]

  Veganism.. | Bloggbevakning Nöjesguiden 2016-10-27 17:00:51 http://blogg.ng.se/bloggbevakning/2016/10/veganism
  Svara
 • Hej Ida! Har alltid hört att magen ska fungera så bra när man äter vegankost men för mig blir det precis tvärt om. Förra året åt jag veganskt under en månad för att se om jag skulle må bättre men istället blev jag hård i magen och gasig (trots att jag inte åt några baljväxter såsom bönor och linser och även undviker andra gasbildande livsmedel såsom blomkål. Fick ändå troligtvis i mig alla näringsämnen då jag åt kosttillskott med B12 osv..). Alla andra verkar må jättebra eller bli typ lösa i magen men för mig blev det tvärt om. Och självklart drack jag vatten så tror inte att det var det som orsakade agproblemen! Jag slutade äta veganskt eftersom jag tyckte magproblemen påverkade för mycket av mitt liv men tror ju fortfarande att vegankost egentligen är det bästa för människan. Har du några tips om hur jag ska gå tillväga för att kunna äta veganskt men samtidigt få magen att fungera? Skulle bli SÅÅÅÅ tacksam om du eller någon i kommentarsfältet har några tips!!

  en fråga 2016-10-26 07:44:02
  Svara
  • Svar på en frågas kommentar.

   Hej fina du! Förstår då trög mage är inte kul! Min första tanke var, åt du tillräckligt mycket kalorier och volym? För mig blir det så om jag bara äter sallad och grönsaker. För att min mage ska fungera så måste jag äta större mängder frukt, glutenfri pasta, ris, havregryn, ångkokade rotfrukter mm. och ha sallad som tillbehör till detta. Om jag ska äta raw så är frukt grunden och då helst banan och mango som grund och sedan andra frukter och bär som tillbehör. Kramis

   idawarg 2016-10-26 09:35:32
   Svara
 • Kul att läsa din resa! Är själv vegan och väldigt nöjd med det! Ps. Vem vann tävlingen i söndags med tre produkter ifrån Welloteket?

  Hille 2016-10-26 06:29:36
  Svara
 • Hej Ida! Tack vare mycket inspiration från dig och livsstilen du delar med dig av så har jag börjat äta mycket mer vegansk kost! Jag tränar mycket och har gjort i några år men började med styrketräning för ett 1,5 år sedan. Jag har hakat upp mig en del på proteiner- är rädd att inte få i mig tillräckligt. Har tidigare kört ganska strikt kostschema där maten endast bestod av kyckling, kvarg, fisk, broccoli och lite kolhydrater, 4-6 styrkepass/v och ingen kondition. Jag fick bra resultat och upplevde mig slank och att musklerna syntes men träningen och kosten var för tråkig och inte allsidig. Idag dricker jag endast soja/havremjölk osv, men lägger fortf in proteinpulver i mina gröna frukostsmoothies, äter fortf kyckling och fisk, men mer sällan. Jag känner att jag inte vill utesluta dessa ur min kost helt då jag äter det så sällan men vill ändå kunna göra det. Däremot vill mestadels äta vegetariskt eller veganskt! Tränar cirka 5 dagar i veckan och har också lagt in 2 konditionspass i form av cirkelfys och spinning. Upplever att jag tappat lite muskelmassa tyvärr. Jag får i mig cirka 1600kcal om dagen. Kan detta bero på proteinbrist eller att jag inte får i mig tillräckligt? Jag är lite rädd för kolhydrater tyvärr men äter lins/bovete/ris/kikärtspasta. Äter nuförtiden nästan bara dina recept som du lägger upp. Ursäkta långt meddelande men hoppas få ett litet svar! 🙂 kram

  maria 2016-10-25 23:54:36
  Svara
  • Svar på marias kommentar.

   Hej Maria och tack för din kommentar! Det beror absolut på att du äter för lite kalorier. 1600kcal är alldeles för lite om du tränar så mycket och speciellt om du äter en mest växtbaserad kost. Jag ser till att få i mig minst 2500kcal/dag och då tränar jag 2-4 gånger/v. Proteinbrist är det väldigt få som lider av så det är definitivt att du behöver öka på dina kalorier till minst 2500kcal/dag skulle jag säga, annars kan du skada din kropp. Så testa att göra det och se om du får bättre resultat 🙂 Kramis

   idawarg 2016-10-26 10:03:06
   Svara
 • Helt klart en toppen idé! Djurrättsalliansen kör en vegan utmaning som börjar den 1 november, internationella vegandagen. Antingen kör du en egen eller så förutspråksr du den och samtidigt öppnar fler ögon för de fantastiskt bra arbete de gör. Toppen blogg och youtubekanal! 🙂

  Lina 2016-10-25 14:19:53
  Svara
  • Svar på Linas kommentar.

   Ja vad kul, det vissta jag inte. Tror det blir en egen med start på måndag 🙂 Tack snälla! Kramis

   idawarg 2016-10-26 10:03:40
   Svara
 • Håller verkligen med om att den svåresten delen av att vara vegan är andras spydiga kommentarer! Som tur har det minskat i min direkta närhet då de flesta har vant sig vid min kost men nya människor blir så provocerade. Förstår knappt hur folk fortfarande kan förneka all fakta som finns framför dem!

  Michelle 2016-10-25 13:39:07
  Svara
 • Kan tipsa om årstidernas veganska matkasse för den som vill utmana sig själv och/eller sin familj att äta grönare. Det kostar en del (449 kr för 2 personer 4 dagar), men det är det värt!

  Nora 2016-10-25 10:25:05
  Svara
 • Så inspirerande! Jag äter inte mjölk eller ägg längre, men äter fortfarande en del kött… Vad tror du om att äta veganskt i veckorna och unna sig en köttbit i helgen? Bättre än att äta fult kött varje dag… Jag tycker kött är så enkelt för det har alla näringsämnen förpackat i en förpackning med hög biotillgänglighet. Ska man ha järn, D-vitamin, B12 osv så är det ett evigt pusslande och tillskott är ibland enda sättet.

  Men håller med ovanstående kommentarer, börja med veckans utmaning igen och kör vegantema! Lär oss äta och laga vegansk mat ett steg i taget 😀

  Emma Hällbacka 2016-10-25 09:59:40 http://emmahallbacka.se
  Svara
  • Svar på Emma Hällbackas kommentar.

   Hej Emma! Ja men det är absolut en bra ide. Det med kosttillskott är det bara B12 du behöver ta som vegan. Järn kan du få i dig och d-vitamin kommer först och främst via solen så det är bra att ta även om du äter kött (under vintern). Ja men det blir en veganutmaning nästa vecka då 🙂 1 hel veckas vegankost, wohoo 🙂

   idawarg 2016-10-26 10:07:29
   Svara
 • Skapa en vecka eller en månads vegan utmaning! Är själv vegetarian men inser att nästa steg till vegan inte är långt borta nu. Skulle vara jättekul och peppande och gör den resan tillsammans med massa andra. Kram

  Sofia Wigren 2016-10-25 08:57:13
  Svara
 • Jaa, en utmaning hade suttit fint! Jag är själv vegetarian och har varit de senaste åtta åren. Tänker väldigt ofta att jag vill äta mer veganskt. Iallafall som du att göra det hemma och när man väljer själv men att jag kan äta vegetariskt när jag blir bjuden eller om det blir svårt på restaurang. Men jag behöver motivationen och lite självdisciplin 🙂 Så någon slags utmaning tillsammans med flera skulle vara en bra start ju!
  Tack för intressant och inspirerande läsning!

  Lotta 2016-10-25 07:43:24 http://www.paparketten.wordpress.com
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!