ÄT OCH TRÄNA ENLIGT DIN KROPPSTYP – Ectomorph, Mesomorph, Endomorph

Hej Ida! Först och främst vill jag bara ännu en gång tacka för att du har en sådan grymt bra och fantastisk blogg och Youtubekanal! Älskar dina veckans utmaningar och roliga vloggar. Du är helt enkelt bäst!

Men ett ämne/en fråga som jag har funderat väldigt mycket på och som jag hade uppskattat om du kunde ta upp i bloggen är det är med Klädstorlekar. För att jag har enda sedan jag var liten haft större strl än många andra tjejer i min ålder, och sånt är ju väldigt individuellt för såklart ser vi ju alla olika ut och klär oss olika. Men sedan jag började träna, seriöst i snart 1.5 år, har ju musklerna börjat synas och växa fram. Främst pratar jag om musklerna på överkroppen då. Detta har i sin tur lett till att jag behövt gå upp någon storlek i t.ex. blusar, klänningar etc.
Det jag då har många funderingar och fråga kring är om jag fortsätter träna min styrketräning, kommer jag fortsätta behöva gå upp i storlekar då? Menar jag vill ju utvecklas i min träning, men känns inte alltid så kul att behöva gå upp i ännu en storlek pga musklerna. 

Kanske inte direkt fråga i detta, men förhoppningsvis förstår du mitt dilemma. Så vad tänker du kring detta Ida? Puss och kram!

SVAR: Hej fina du och tack snälla! Vad kul att det går så bra med din träning. Det där med klädstorlekar ska man egentligen bara skita i, utan kör på och bli starkare. Dock så brukar det i början gå snabbare med utvecklingen så du kommer antagligen inte växa lika snabbt framöver men det är inget jag kan garantera då vi alla är olika. Själv blir jag väldigt avis på dig då jag kan träna hur mycket som helst, bli starkare men det syns inte 😀 haha.

Till ett litet sidospår så kollade på massa youtubeklipp i helgen om det och hur man ska träna och äta utefter sin kroppstyp Ectomorph, Mesomorph och Endomorph. Jag är tyvärr en Ectomorph så har svårt att bygga muskler. Väldigt intressant video och jag tror verkligen att mycket av det stämmer. Jag har testat lite smått de senaste veckorna att dra ner mitt fettintag och ersätta det med kolhydrater och jag har mått mycket bättre och haft mer energi och det kan ju ha att göra att det passar just min kroppstyp bäst. Ska även se till att ändra min styrketräning lite och köra 6-10reps med mer vila mellan då det ska passa min kroppstyp bättre. Så kanske får du lite tips genom videon ovan 🙂

Kram Ida

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
27kommentarer
 • Åh, de här orden kommer jag ihåg att vi lärde oss i gymnasiet i naturkunskapen! 😀 Vi fick i uppgift, i grupp, att hålla en föreläsning om olika kroppstyper och hur det påverkar oss generellt. Kommer ihåg att just jag fick denna uppgift, att göra skillnad på respektive av de kroppstyper ovan som hon nämner i videon 🙂 Verkligen intressant det! Själv är jag endomorph, och har lätt för att bygga muskler, samt, att jag alltid haft breda höfter, stor rumpa och lite större armar och lår än kanske övriga haft.

  Sara 2016-04-21 20:28:53
  Svara
 • Kan inte riktigt hålla med om det som sägs i videon. För mig låter det rent felaktigt att rekommendera personer som har lätt för att lägga på sig fett att till större delen träna kondition. En person som har lätt att lägga på sig fett bör styrketräna för att bygga muskler, som inte bara formar kroppen utan också ökar förbränningen. Att väga mer belastar också kroppen mer och också därför är muskler extra viktiga. Mycket konditionsträning motverkar att bygga mycket muskler. Givetvis är vi alla olika och har olika förutsättningar vad gäller träning, men enligt mig är det som sägs i videon rent humbug. Det finns inga som helst belägg för det som sägs överhuvudtaget!

  M 2016-04-15 20:47:35
  Svara
 • Spännande video! Men jag reflekterade över en sak som ja.. störde lite. Det kändes lite som att hon antog att alla kvinnor oavsätt form har en ideal kropp de vill ( eller bör? ) sträva emot. Väldigt normativ video alltså, istället för hylla olikheter 😀
  Sedan är jag väldigt intresserad av HCLF ( är vegan ) och tycker att den livsstilen makes most sense .Har kroppstyp 3, där hon inprincip säger helt emot principerna som HCLF säger. Hm, blir svårt att förhålla sig till!
  KRAM!

  Michelle 2016-04-14 21:43:15
  Svara
 • Det är klart att alla är olika, har olika kroppstyper och olika behov, men det är mycket svammel i den där videon. Otroligt viktigt att vara källkritisk! Även mot, eller kanske synnerhet mot, ”naturläkare”. De kan ha rätt i mycket, men ofta ingår det också väldigt mycket i deras behandlingar som är hittepå eller som det inte finns någon vetenskaplig grund för att det stämmer. Viktigt att undersöka vad ”naturläkaren” i fråga egentligen har för utbildning och vilken vetenskap som personen grundar sina behandlingar och resonemang på.

  Johanna 2016-04-14 20:25:41
  Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   Jag går hos en mycket kunnig naturläkare och han har över 10 års utbildning. Jag litar 100 gånger mer på honom än på någon vanlig läkare jag träffat hittills. Med det sagt så säger jag inte att alla naturläkare vet vad de pratar om och heller inte att alla läkare är dåliga. Finns massa bra vanliga läkare också och massa dåliga naturläkare. Men har man ej fått det resultat man vill hos ex en vanlig läkare så tycker jag absolut att man ska testa att gå till en naturläkare för det kan hjälpa.

   idawarg 2016-04-14 21:12:55
   Svara
 • Ida Warg, lita inte på allt du läser och hör! Det finns så mycket bull-shit där ute att det är te sant… Att äta enligt kroppstyp måste vara ett skämt, bara för att man är byggd på ett visst sett betyder det inte att man behöver mindre av vissa näringsämnen. Liknande bull-shit är blodgruppsdieten. Våra behov styrs mestadels av vår sysselsättning och hur hårt vi presterar. Dessutom är människans biologi densamma. Hoppas du läser det här 🙂

  Hanna 2016-04-14 19:19:09
  Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Självklart är det inte ett skämt att man skall anpassa kost och träning till sin kropp?! Just denna definitionen som tas upp här är inte huggen i sten, det är bara tre namn på olika kroppstyper med olika benägenhet för en specifik kroppskonsitution. Det är inget humflum eller bluff eller skämt med det. Vi vet ju alla att vissa människor är smala och andra är tjocka?! Vilken typ av kropp man har styrs dels av miljön och hur vi använder dem, men lika mycket styrs av gener och andra betingningar, exempelvis moderns vanor när vi var foster. Hormonnivåerna är olika hos olika individer, och vissa har mycket lättare för att utveckla beroenden och ätstörningar än andra, liksom vissa, de med höga nivåer av testosteron, har lättare att bygga muskler. Människans grundbiologi är densamma, men alla är trots allt unika och det kan få större eller mindre effekt på vår metabolism och kroppssammansättning.

   FIT by Emma Hå 2016-04-15 13:26:25 http://fitbyemmaha.com
   Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Hanna, jag har ej skrivit att jag litar blint på det här utan att jag ska testa. Att testa sig fram är enligt mig den mest pålitliga källan. Får man dessutom bättre resultat och välmående av det så är det ju toppen och kanske funkar för fler.

   idawarg 2016-04-14 21:09:46
   Svara
 • Hur vet man vilken kroppstyp man har?

  Emma 2016-04-14 18:44:50
  Svara
 • Annat var det i oktober. Då hade du lyckats träna så att du blivit för musklig och så att dina klänningar inte passade längre. Vilket är det som stämmer egentligen?

  Från bloggen i Oktober 2015:
  ”Igår var jag och Alex på gymmet och körde lite söndagsträning. Så härligt! När jag kör överkropp nu så har jag sänkt vikterna och gör fler reps, både för att få kontakt och för att jag vill ha långa smala muskler på överkroppen. Jag kör även många superset* och triset** vilket är väldigt effektivt och gör så man får upp flåset lite. Älskar det! I våras körde jag tungt på överkroppen och tillslut blev jag lite för musklig för min smak. Blev lite för bred över ryggen så mina klänningar passade inte längre ? haha. Så nu är mitt mål och fokus att behålla en god hållning och en frisk rygg. Ni kan se hela passet nedan och kommer snart att börja lägga ut övningar en och en en med förklaring då ni efterfrågat det 🙂 Puss, I”

  Lina 2016-04-14 18:26:59
  Svara
  • Svar på Linas kommentar.

   Vad är ditt problem? Orka att du letar upp ett så gammalt inlägg. Ja jag gjorde massa chins + tung styrka och ja jag blev större och jag trivdes ej med det. Nu pratar vi inte värsta musklerna utan lite större. Tränar jag rätt så kan jag bli lite större men jag har fortfarande väldigt svårt för att bygga stora muskler och speciellt på ben/rumpa och armar. Mage och rygg har jag lättare.

   idawarg 2016-04-14 21:06:47
   Svara
   • Svar på idawargs kommentar.

    Gammalt? Det är ett halvår sen. Och mitt problem är att det du skriver nu inte stämmer med vad du skrivit tidigare. Men det kanske inte går ihop så bra, att ha en träningsblogg och göra reklam för Stadium och sedan påstå att man inte vill ha muskler, eftersom man inte trivs med att bli större? Du känns faktiskt inte så ärlig.

    Lina 2016-04-15 07:35:59
    Svara
    • Svar på Linas kommentar.

     Ja jag tror inte så många andra går in och läser ett halvår gammalt inlägg 😀 Jag har aldrig sagt att jag inte vill ha muskler, tycker det är så fint men jag personligen ville inte ha större lats. Om du stör dig så mycket på mig så tycker jag att du ska sluta läsa min blogg.

     idawarg 2016-04-15 08:32:35
     Svara
 • Tusen tack Ida för att du tog upp detta!

  Nathali 2016-04-14 16:30:36
  Svara
 • Jätteintressant video!!! jag har oxå hypotyreos och äter medicin för detta och äter oxå antidepressiv medicin. Jag har jättesvårt att gå ner i vikt. Så även om jag tränar och äter bra så går jag knappt ner i vikt. Har du något tips?

  Carola 2016-04-14 15:43:56
  Svara
  • Svar på Carolas kommentar.

   Ja men kolla på videon och försök äta och träna efter din kroppstyp. Sedan så skulle jag rekommendera att kontakta en naturläkare som kanska kan hjälpa dig att hitta obalanser i din kropp för jag tror att allt beror på en obalans i ex hormoner, vit, min och annat. Kramis

   idawarg 2016-04-14 17:23:36
   Svara
 • Visst spelar kroppstyp och benägenhet att bygga muskler, lagra fett, trigga på socker etc in när man skall bygga sin diet och sin träningsplan. Det borde vara självklart tycker jag =)

  FIT by Emma Hå 2016-04-14 12:24:26 http://fitbyemmaha.com
  Svara
 • Hej Ida! Jag har en fundering, har läst din blogg ett tag och har för mig att du nämnt någon gång att du har låg ämnesomsättning/låg produktion i sköldkörteln? Kanske kommer ihåg fel men vore ändå intressant att höra hur du tänker kring det, vad har du för kunskap om just låg ämnesomsättning (hypotyreos)? Jag har själv länge haft problem och äter levaxin men känner inte att det hjälper mig och har ändå svårt att få balans med kost och vikt framför allt. Har du några tips eller hur tänker du? Kram och tack för en superbra blogg!

  Magdalena 2016-04-14 11:44:15
  Svara
  • Svar på Magdalenas kommentar.

   Hej Magdalena! Jag har aldrig fått diagnosen av läkare men har gjort flera andra test hos olika naturläkare och alla har sagt att jag har låg produktion i sköldkörteln och hade/har flera symptom. Jag tror att det går att bli av med bara man balanserar upp kroppen. Dock är det lättare sagt än gjort. Jag får hjälp av min naturläkare med det genom att äta olika tillskott. Så jag skulle rekommendera att ta kntakt med en naturläkare som kan hjälpa dig. Jag personligen skulle aldrig vilja ta levaxin. Känns som det bara hjälper för stunden och botar en biverkning av det egentliga problemet. Men det är ju min personliga åsikt. Har jag produktion så tänker jag att det måste vara någon obalans som bör fixas till istället för att bota biverkningar av den. Hänger du med. Men som sagt så börja med att kontakta en naturläkare som kan hjälpa dig att hitta just din obalans 🙂 Kramis

   idawarg 2016-04-14 17:21:17
   Svara
  • Svar på Magdalenas kommentar.

   Hej Magdalena! Jag har också hypotyreos (hashimotos typ – autoimun tyreodit). Jag kan tipsa dig om att läsa på. Det finns massvis med intressant fakta och studier i ämnet. Det finns dom som inte kan ta upp medicinen lika bra då konverteringen mellan T4 till T3 fungerar dåligt. Det finns andra läkemedel än Levaxin ex NTD, liotyronin. Det finns en del facebookgruppen i ämnet. Bland annat en där en kvinna vid namn Eva säger att hon har ”läkt” sin hypotyreos med kost.. tja, vem vet, det kanske funkade för henna – det är iallafall intressant att kolla upp. Hon säljer kost-häften vet jag och är väldigt kunnig när det kommer till kost kopplat till hypotyreos och autoimmuna sjukdomar. Ett vanligt tips är annars att äta kokosolja och hang in there! Det kan ta upp till ETT ÅR tills medicinen kickar in!

   ps. vårdens referensgränser för de olika hormonerna är INTE OPTIMALA. Gå utefter hur du mår och känner. Jag har mejlat med en docent inom ämnet – enligt henne skall man inte ha ett TSH som ligger över 2! Medan enligt vården ska man ligga mellan ca 0,4-4…. Jag har hört att vi med hypotyreos mår bäst av att ligga så nära nollan som möjligt eftersom att vi just är sjuka och fungerar inte som alla andra normala gör. Lycka till! <3

   sofie 2016-04-14 14:08:37
   Svara
 • Hej Ida,jag har en fråga angående löpning. Jag har börjat ta upp löpningen nu igen efter ett litet uppehåll. Men mitt problem är att jag får håll när jag springer vilket gör att jag måste stanna. Har testat att inte äta direkt innan och att gå i början men inget funkar. Det är väldigt irriterande då jag orkar mer men hållen stoppar mig.

  Tack för en inspirerande blogg!

  Hanna 2016-04-14 07:38:35
  Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Jag får sällan håll och det jag gör är att jag brukar djupandas en del under löpningen. Ta ett extra djupt andetag in genom näsan och ut genom munnen. Springer jag intervaller så gör jag samma sak i vilan. Inte hela tiden men när jag känner att jag behöver. Det fungerar riktigt bra för mig.

   Hanna - Pilates och träningstokig 2016-04-16 07:30:38 http://hannafialotta.blogg.se
   Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Testa att värma upp längre. Jag kan få ont just under bröstet i revbenen, känslan kommer smygande som håll. Detta för att jag värmt upp för dåligt och kommit in i ”andra andningen” för snabbt. Kanske kan va ett tips 🙂 Mitt ont tror jag också kommer av min skolios operation. Men kanske kan hjälpa dig med mina tips ändå

   Malin 2016-04-14 23:11:07
   Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Åh jag vet, så störande att få håll. Jag har tyvärr inga bra tips mer än det som du säger. Kanske någon annan här har? Kramis

   idawarg 2016-04-14 17:13:01
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!