FLYGRÄDD

london-22london24london-21

Alltså vänner jag är fortfarande helt lycklig efter vår weekend i London! Vi hade det så himla bra och London är verkligen en mysig stad och speciellt nu under julhandeln, kan verkligen rekommendera att åka dit! Vi shoppade, käkade god mat, gick och såg Lejon Kungen (för andra gången :D) och bara tog det lugnt. Kunde inte bli mer perfekt än så!

Dock så fick jag dödsångest på väg hem i flygplanet. Jag har tidigare varit flygrädd men har haft så bra flygningar det senaste så det har typ gått över men nu kom det tillbaka. Det var väldigt blåsigt, guppigt och ostabilt när vi skulle lyfta och nästan hela första timmen. Jag var så rädd att jag nästan grät och höll krampaktigt i Alex arm. Jag tänkte att ”överlever jag det här så ska jag aldrig mer flyga igen”. Shit vilken kramp i magen jag hade när jag landade och det kändes så skönt att komma hem. Vi planerade en resa över nyår men jag tror bannemej jag skippar den 🙁 Buu!

Någon av er som är flygrädd? Tips? ♥

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
26kommentarer
 • Vill bli av med det helt. Tror jag har rädsla kvar att jobba med.

  katja 2015-12-14 20:14:12
  Svara
 • Är också det, men fått bra hjälp mot det. 🙂

  katja 2015-12-14 20:03:18
  Svara
 • Hellu Ida! Vet precis hur du känner dig! Är själv verkligen superrädd för att flyga och hatar det verkligen 🙁 flög för ca 2 veckor sedan till Tyskland för att hälsa på en vän, så flög helt ensam, vilket jag egentligen hatar och jag var så rädd. Precis som du, fick jag med otur med vädret dit, och det guppade något så fruktansvärt att jag trodde att vi skulle krascha! :'( sitter alltid vid fönstret för det gör mig tryggare( om det är fint väder) men det enda man kunne se ut nu var mörker och den röda lampan från vingen. Jag satt med händerna i ansiktet hela tiden till vi landande, detta skedde närmare vid landningen så att säga, och jag började själv nästan gråta! Kände sådan fruktansvärd ångest med och kände ett tag att jag skulle få en panikattack! Så vet verkligen hur det är. Hatar det så mkt och vill heller mer aldrig flyga, men älskar ju att resa! ;/ Tror att jag nästa gång ska tabletter som ger en lugnande effekt, för klarar verkligen inte heller av sådant väder när man flyger, fy fan säger jag bara! 🙁

  Sara 2015-12-03 22:21:37
  Svara
  • Svar på Saras kommentar.

   Ja jag förstår dig precis i det du skriver. Läs vad piloten skrivit under det här inlägget. Det lugnade mig ganska mycket faktiskt! Kramis <3

   idawarg 2015-12-04 11:12:17
   Svara
 • Nej tvärtom!! Du behöver flyga över jul och nyår! Har också haft extrem flygrädsla så tro mig, jag vet hur du känner! Men efter några få gånger hos en KBT psykolog så är det helt borta (förutom lite nervöst då men inte alls farligt). Man måste bara lära sig sambandet mellan sina katastroftankar, säkerhetsbeteenden och ångestkänslan!

  Alexandra 2015-12-01 10:15:17
  Svara
  • Svar på Alexandras kommentar.

   Okej jag förstår. Jag har alltid varit livrädd för att åka berg o dalbana och det är samma känsla jag får i flyget. Måste ha ett samband och jag kanske borde testa kbt. Tack för tipset 🙂 <3

   idawarg 2015-12-01 17:57:34
   Svara
 • Hej, arbetar som pilot, råkade ramla in här på något vänster.

  Jag skulle rekommendera dig att läsa statistik kring flyg och olyckor, ju mer desto bättre. Som några redan skrivit, så är det större risk att dö i hemmet (tex ramla i trappan) eller i en bilolycka (mycket större risk). Tex så kräver det år av träning innan man får flyga ett plan, medan ett körkort kan man ta på en vecka.

  Enligt statistik är risken att råka ut för något vid en flygning ungefär 1 på 11 miljoner.

  Att uppleva turbulensen som jobbig är vanligt, dom flesta tycker att det är obehagligt när planet skakar och rör på sig, men planet är konstruerat för att klara av otroliga påfrestningar, och ännu har ingen flygolycka någonsin orsakats av turbulens. Turbulens är som när en båt guppar på vågorna, så planet bara flyger med luftströmmarna, och därför skakar det. http://www.novair.se/under-resan/flygradsla/tankar-om-turbulens

  Men ett sista tips! Testa att flyga en flygsimulator. Det är samma simulatorer som vi använder när vi tränar för att bli piloter, samt fortlöpande under karriären för att hålla vissa kunskaper fräscha (tex oväder, flyga på en motor osv). Då får du sitta bredvid en pilot som kan förklara hur allt funkar och chansen att ratta planet själv. http://www.upplevelsepresent.se/sv/product/1398/Spaka-en-flygsimulator?

  Martin 2015-11-30 23:11:34
  Svara
  • Svar på Martins kommentar.

   Hej Martin och tack snälla för din kommentar, den lugnae mig massor. Jag älskar verkligen när piloten berättar att det kommer bli turbulent men dets är för att det är blåsigt och inte farligt. Då känner jag mig alltid mycket lugnare. Är det farligare att flyga små plan än stora? Eller är det samma? Tack för tipset om simulator, ska kolla upp det 🙂

   idawarg 2015-12-01 17:59:04
   Svara
   • Svar på idawargs kommentar.

    Så lite så,

    Nej alltså det är ingen skillnad alls i säkerheten på mindre plan (antar att du syftar på passagerareplan som A320 och B737) jämfört med stora plan. Däremot så kan man uppleva att det skakar lite mindre när man flyger med större plan, det är av olika orsaker. Men dom är konstruerade på samma sätt och använder nästan exakt samma teknik. Dom stora planen är bara som en lite större modell av samma plan.

    Vi försöker så ofta som möjligt ge en heads-up om att det blir turbulens, men ibland hinner vi inte eftersom det kan bli klarluftsturbulens som inte syns på väderradarn. Inget farligt, men kommer lite oväntat. Det man gör då är att man oftast flyger runt eller stiger över, men ibland får man inte göra det, tex pga oväder eller trångt i luftrummet, då får man helt enkelt glida på vågorna en stund 🙂

    Alla piloter är tränade för att flyga i väldigt svåra scenarion, som tex om en eller båda motorerna skulle haverera, eller flyga igenom en storm. Du har en styrman och en kapten, och kaptenen har ofta mer än 10 års erfarenhet.

    Martin 2015-12-02 01:07:51
    Svara
 • Det är större risk att du dör av att stanna hemma än att sätta dig i flyget, och till och med större risk att dö av att ramla ur sängen! Det är extremt säkert att flyga, tänk bara hur många flygningar som görs VARJE dag året om!! Piloterna har också nära och kära som de vill komma hem till, och de vill inte att det ska hända nånting. Precis som pilla här ovan skriver så skulle de aldrig ta några risker i onödan, och det är såååå många faktorer som måste gå fel för att det ska ske en olycka. Det finns så sjukt många säkerhetssystem som förhindrar olyckor. Turbulens är inget farligt alls, det är helt naturligt. Jag skulle vara mer rädd om det var helt tyst och stilla 😉 Så fortsätt flyg och låt inte flygrädslan vinna! 🙂

  Jennni 2015-11-30 21:54:33
  Svara
  • Svar på Jennnis kommentar.

   Ja det är sjukt att det är så haha och jag vet om det men ändå blir jag så sjukt rädd. Du har så rätt, jag har inte tänkt på det innan. Tack finis det ska jag 🙂 <3

   idawarg 2015-12-01 18:00:54
   Svara
 • Jag är inte flygrädd, men arbetar i branschen. Kan garantera att ingen pilot skulle sätta sig bakom spakarna om det inte var säkert.

  pilla 2015-11-30 21:20:59
  Svara
 • Är också så himla rädd ibland! Förra månader flög jag till Polen och pratade med kabinpersonalen på norweigian, det hjälpte såååå himla mycket! Blev riktigt bra bemött och en flygvärdinna berättade att den turbulens som planet vanligtvis utsätts för när man åker genom molnen framför allt, är typ en tjugondel av vad planet klarar av!! Och det ”värsta” som planet klarar skulle de aldrig aldrig ens utsätta passagegare för! Då fattar man vilken jäkla stark maskin det är ändå! Sen frågade de vilken rad vi satt på och kom fram två gånger under flygningen och frågade om jag mådde bra 🙂 Och då kände jag mig nästan lite fånig som nojat så mycket och det lugnade ner mig. Det med att dricka alkohol hjälper också men har bara gjort det någon enstaka gång när resan är på eftermiddagen. Skulle aldrig ta ett glas vin kl 7 på morgonen men om det verkligen krisar är det ju en bra plan B 🙂 Tycker verkligen inte att du ska avboka nästa resa!!!!! kram!

  magda 2015-11-30 21:20:05
  Svara
  • Svar på magdas kommentar.

   Åh tack för dend informationen, det känns mycket bättre att veta <3 Haha nej vin kl 7 på morgonen är igen hit 😀 Men blir det turbulent igen och jag blir rädd ska jag nog ta mig en shot 😀 Kramis

   idawarg 2015-12-01 18:02:39
   Svara
 • Hej Ida! Har följt din blogg ett bra tag och tycker väldigt mycket om den! Förra året hade du en träningsjulkalender, vilken var väldigt uppskattad från mitt håll. Hade varit otroligt roligt om du ville göra det även i år? Tack för att du är så inspirerande!

  Elin 2015-11-30 21:06:03
  Svara
 • Jag har flugit massor då jag bott i just London i fyra år och som du säger är det ju rätt små plan, som ju påverkas mycket av vinden. Jag tycker inte det är det minsta kul att flyga så jag förstår dig till 100%, och min semester börjar aldrig förrän jag LANDAT på destinationen och inte en sekund innan, haha. Men för mig hjälper det att tänka att det bara är luft som påverkar planet när det är turbulens och skakigt och luft vs. sååå många ton tungt plan = 1-0 till planet 🙂 Det är ju obehagligt för när man väl sitter där på sin plats i planet är man så himla hjälplös! Brukar även tänka på statistiken och hur sjukt ovanligt det är att något händer men det hjälper sällan mig haha. Något som hjälper mig är dock (och detta kanske är så himla töntigt) är att tänka på kändisar och mina favoritartister som ju reser hela tiden, och om det inte händer dem något, varför skulle det hända mig? Haha, antar att det hjälper mig att inse att incidenter inte är så vanligt, eller något sånt.

  Linnéa 2015-11-30 20:25:38
  Svara
  • Svar på Linnéas kommentar.

   Ja men det måste vara värre med små plan :S Haha jag tänker också alltid så och på folk jag känner som flyger typ varannan dag att de fortfarande lever (haha) men det hjälper inte alltid. Men tack för alla tips jag ska försöka tänka mer på det du skrev <3

   idawarg 2015-11-30 20:29:27
   Svara
 • Fick höra en gång att när det skumpar i planet är det ungefär som en bil som kör på grusväg. Alltså inget farligt, men så klart känns det obehagligt. Sen är det såklart annorlunda då det varit storm i helgen, men det lugnade ändå mig när jag fick höra det! 🙂

  Emelie 2015-11-30 19:10:37
  Svara
 • Du är verkligen jättesnygg Ida! lyser verkligen upp i ansiktet. Du är en stor förebild för mig och när jag har mitt extrema sötsug så läser jag din blogg istället och kommer på andra tankar(varit sockerberoende i 5 år men är inne på tredje sockerfria veckan nu)
  Tack för att du gör det du gör <3 (Och flygrädslan, jag vet hur det är.. MEN jag brukar ta något starkt att dricka haha)

  Lovisa 2015-11-30 19:09:39
  Svara
  • Svar på Lovisas kommentar.

   Men alltså åååå vad glad jag blir <3 <3 Haha ja jag börjar se en anledning till att dricka alkohol nu 😀 Haha

   idawarg 2015-11-30 19:46:32
   Svara
 • Haha, ja whiskey kan nog hjälpa! Jag är själv flygrädd efter en jobbig tur hem från Mallorca för några år sen när j å min man haft en vecka solsemester utan barm, och min minsta bara va 6 månader! Jag va helt säker på att j aldrig skulle få se mina 3 barn igen! Fick typ panik där uppe i luften! Tänkte oxå att j aldrig skulle flyga igen, men det har j såklart gjort! 😉 Hatar å säga det, men ett par glas med rödvin hjälper! ?

  Sophie 2015-11-30 18:55:15
  Svara
  • Svar på Sophies kommentar.

   Haha ja jag kommer garanterat också sätta mig i ett flyg igen men shit vad jag var rädd igår :S Haha ja jag börjar se en anledning till varför jag ska dricka alkohol nu 😀

   idawarg 2015-11-30 19:47:32
   Svara
 • Härligt med London! Jag var också flygrädd förut och fick typ ångest men sen min pojkvän flyttade till USA har det bara varit att sätta sig i flygplanet och deal with it och nu är jag inte alls rädd. Så flyg mycket så hjälper det 😉 Lyssna på en podd medan planet landar och lyfter så tänker man på annat och titta inte ut. Det känns precis som att åka tåg eller buss.

  http://fitnessbymalin.blogg.se/

  Malin 2015-11-30 17:58:12 http://fitnessbymalin.blogg.se/
  Svara
  • Svar på Malins kommentar.

   Ja London var så härligt 🙂 Åh pendla till USA är bra jobbat! Jag har flygit kanske 20 gånger det senaste året så jag har övat, haha. men nu var det ett sådant litet flyg så kanske därför det kändes mycket läskigare och att kolla ut finns inte på världskartan 😀 Haha så läskigt när man flyger genom molnen. Men jag ska verkligen försöka lugna ner mig. En whisky nästa gång kanske 😀 Haha.

   idawarg 2015-11-30 18:03:57
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!