HUR KÄNNS DET ATT VARA VEGETARIAN? UTSEENDE, KROPP, MENTALT?

bovetepasta1

question-answer

Hejhej Ida! Gryym blogg verkligen! Vill bara fråga dig om du känner någon skillnad nu när du är vegetarian? I både utseende, kropp, mentalt osv. Och vilken är din största proteinkälla nu? Funderar nämligen på detta! Känns som om att man skulle få ett mycket sundare och “renare” liv bara pga. detta?  kramis

SVAR: Hej fina du och tack snälla! Det känns så himla bra att vara vegetarian. Innan så kunde jag vissa måltider ha sådan ångest över att äta kyckling/fisk/kött men att jag åt det bara för att jag trodde att jag var tvungen för att bygga muskler. Jag var vegetarian när jag var yngre i omgångar men sedan när jag började tävla på elitnivå i dans så fick vi en PT och han sa till mig att jag borde börja äta kött. Men jag har alltid haft ångest över att äta kött efterso jag tycker det känns ofräscht. Där emot så gillar jag endel fisk men har faktiskt inte ännu käkat fisk en enda gång fast jag sa att jag skulle göra det haha. Vill se hur länge jag klarar mig utan och nu  har jag typ kört i en månad och det har gått bra. Dock har ja nu fått rådet att äta kött 3 gånger i veckan i en period för att lättare få ordning på en obalans jag har så får se hur jag gör med det? Kommer ta emot men 3 måltider är inte så mycket.

Men jag har känt mig hur bra och fräsch som helst och jag är inte lika hungrig som innan vilket känns väldigt konstigt? Det kan nog i och för sig bero på att jag inte tränat så mycket styrketräning. Jag har rört på mig massor och yogat men ingen styrka, så får se hur det känns när jag drar igång igen. Har känt mig ganska svag i styrketräningen men vet inte om det beror på kosten eller att jag inte tränat styrka på 3 veckor + att jag varit jetlag och helt utslagen. Nu har jag kommit in i dygnsrytmen och de 2 senaste träningarna har känts grymt!

Annars känns det som sagt toppen och min kropp ser typ lika dan ut. Har fått lite mer fett på min kropp och inte lika definierad som förut men det här har jag gjort medvetet då jag vill ha en mjukare kropp som ser hälsosam ut och inte en tokdeffad kropp då jag tycker det passar mig bättre. Sedan har jag säkert tappat en del muskler men det beror nog återigen på att jag inte tränat utan bara yogat och promenerat. Men det  gör mig inget då jag inte har något mål med styrketräningen längre.

En annan sak som också är ett stort plus är att det känns som att min kropp kan ta upp allt jag äter och jag känner mig inte alls lika svullen efter måltid längre! Magen fungerar också mycket bättre (dock inte när jag äter bönor :D) Haha.

Angående proteinet så tänker jag inte så mycket på det utan försöker bara äta varierat. Det finns protein i allt och äter man lite större portioner än vanligt så får man i sig det protein man behöver i ex bovete, quinoa, frön, ost, potatis, rotfrukter, gryn, nötter, ägg, chlorella, spirulina, proteinpulver och i Thailand blev det en del tofu men det ska jag försöka dra ner på nu här hemma till 1 gång i veckan då det kan störa hormonerna.

Nu blev det ett väldigt långt men hoppas du fick svar på dina frågor och kan verkligen rekommendera att bli vegetarian eller i alla fall dra ner på köttet! Kramis

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
33kommentarer
 • Hej Ida!

  Toppen val, jag har själv varit vegetarian i 3 år nu(vegan i ett halvt) och ångrar inte en sekund! Mår bättre än någonsin.
  Till proteinkällorna, jag undvek även tofu ett tag efter att jag läst allt om hur det kan rubba hormonerna etc. Dock är det skillnad-som på all mat- även i tofusorter. Jag äter nuförtiden tofu kanske 1 gång i veckan och har inte märkt några hormonella förändringar. Men eftersom den även känns en del ”processad” så försöker jag hålla mig till naturligare produkter som bönor, hummus, linser, baljväxter etc. I början är det lätt att man äter samma saker och tröttnar då man inte varierar tillräckligt. Därför rekommenderar jag att pröva t.ex. tempeh, jackfruit, eller den bästa.. Seitan!! Seitan är så sjukt gott och man kan smaksätta det hur man vill. Så enkelt att laga själv också, och man kan forma det till vad man vill – biffar, strimlor, bullar, färs limpa etc. Lönar sig att pröva. Dock är inte alla mjölversioner glutenfria, seitan lagas oftast på kikärtsjöl och glutenmjöl men glutenmjölet kan bytas ut. Det ändrar aningen på smaken.

  Ha det bra, tack för en toppen blogg <3

  Marie 2015-10-17 11:10:20
  Svara
 • Hej Ida,

  Du behöver ju inte äta just kött om det är protein du är ute efter, går ju lika bra att äta t.ex kalkon, eller renkött eller kyckling, de har en högre protein halt än vad vanligt nötkött har. Här är en sida jag brukar gå till för info http://www.halsosidorna.se/Animaliskalivsmedel.htm

  Linnéa 2015-09-22 17:42:45 http://www.kroppens-helhet.se
  Svara
  • Svar på Linnéas kommentar.

   ja men precis. Jag kommer nog äta renkött i så fall, det känns fräschast 🙂 Kramis <3

   idawarg 2015-09-22 17:54:30
   Svara
   • Svar på idawargs kommentar.

    Ja torkat renkött i en sallad är ju supergott :-D, eller en renstek med rotfruktsgratäng renköt är väldigt mört så njut eftersom det är en delikatess, finns på hemköp att köpa i en speciell frysbox med bara viltkött 😀 Kram

    Linnéa 2015-09-22 18:09:03 http://www.kroppens-helhet.se
    Svara
    • Svar på Linnéas kommentar.

     Jamen åh tack för tipset. Hur tillagar du renköttet då? Har testat en gång men blev så galet segt :S Kramis

     idawarg 2015-09-22 18:28:27
     Svara
     • Svar på idawargs kommentar.

      vet ju inte om du gillar blodigt, men man kan tillaga på olika sätt, har du t.ex renskav är det bättre att göra wraps av det eftersom det kan just bli segt, är det renstek antingen skär du köttet i strimlor å wokar eller så marinerar du det med kryddor. Jag brukar antingen woka eller göra renstek i ugn marinaden är chili /cayenne, ingefära,lite salt, honung ligger det över natten blir det ju starkare kryddat vill du ha svagare så låt det ligga i en påse i ett par timmar. Eftersom det är viltkött så kan det smaka vilt men det är ju godare med ordentligt kött om man ska göra något än industriellt kött. Så när är det middag hemma hos dig då med detta ? så jag kan planera lite hehe 😀 Jag ska förresten vara med i Tara fick en förfrågan i går från en journalist.

      Linnéa 2015-09-22 18:44:23 http://www.kroppens-helhet.se
      Svara
 • Jag firade 9 år som vegetarian häromdagen!:D äter dock viss fisk & skaldjur. Men minskar ner på det också.

  Bästa beslutet i mitt liv, klok 14 åringen man var 🙂

  Mikaela 2015-09-22 07:28:53
  Svara
  • Svar på Mikaelas kommentar.

   Åh vad härligt! jag var också vegeteraian när jag var 14 men sedan blev jag färgad av andras tankar. Grattis till dina 9 år 🙂 Kramis

   idawarg 2015-09-22 08:20:44
   Svara
 • Jag tror helt klart på att vara vegetarian! Jag är det dock inte, när jag är hos mina föräldrar blir det en hel del kött då dom jagar älg osv. Vill inte sluta helt med kött men iallafall minska på det 🙂 när jag är hemma hos pojkvännen försöker vi äta en del vegetariskt och de känns riktigt bra faktiskt 🙂

  jenny 2015-09-21 22:50:40 http://www.jennytingvall.devote.se
  Svara
  • Svar på jennys kommentar.

   Ja men det låter som en sund inställning. Jag hade gärna ätit så rent kött som ex älg men det är så svårt att få tag på och jag kan inte tillaga det bra 😀 Haha. Bestämmer jag mig för att äta kött 3 gånger i veckan nu så får det bli ren för det finns att köpa nära mig 🙂

   idawarg 2015-09-22 08:22:04
   Svara
 • Hej jag har ett problem. Jag försöker äta nyttigt och att inte spendera så mycket pengar på mat men eftersom jag till så sent i skolan på dagarna + att jag har lång restid hem så hinner jag bli ganska hungrig och då är det lätt att man drar till pressbyrån eller burger king men det är ju inte direkt så hälsosamt, så jag undrar om du har något tips på vad jag kan ta med mig till skolan som håller till på eftermiddagen och inte blir dåligt?

  Malin 2015-09-21 22:16:18
  Svara
  • Svar på Malins kommentar.

   Jag förstår. Se till att alltid ha naturella nötter, en proteinshake, raw bars, frukt eller något annat i väskan som snacks 🙂 Det har jag alltid. Kramis

   idawarg 2015-09-22 08:23:59
   Svara
 • Hej Ida! Nu behöver jag lite hjälp här. Eller egentligen behöver jag någon som får mig motiverad, någon som säger att jag kan! Jag har alltid mina perioder då jag klarar av att sköta min kost och äter sötsaker på helgen men nu är jag i en sånär dålig period när jag varje dag tar till mig något sött och faller för sötsuget, efter får jag smått ångest och känner mig väl ganska dålig helt enkelt. Jag vet att jag inte behöver det där söta egentligen men ändå så faller jag för det och sen blir jag liksom besviken på mig själv. HUR länge som helst har jag haft en tanke om att verkligen hitta en balans i min vardag då jag äter saker som jag mår bra av och tränar regelbundet men jag känner att jag ständigt misslyckas. Jag har även varit nära människor som haft ätstörningar och då kan jag bli rädd så fort jag förändrar mitt eget ätande, jag blir rädd för att hamna i en ond cirkel och då kan jag få för mig att förstöra allting och äta massa onyttigt för att ”bevisa” att jag är frisk och kan äta vad jag vill. Men egentligen så måste det ju handla om att hitta en balans, och att det är det som är starkt.

  Summan av kardemumman är väl att jag behöver någon som säger åt mig att kämpa, behöver en spark i baken helt enkelt. Jag behöver också mod till att våga ändra på min kost för att hitta en balans och inte bli rädd för att jag har sett nära och kära ta det ett steg för långt.

  Det här är egentligen ingen fråga men jag känner att jag behöver lite pepp och kanske några tips på hur jag kan ta mitt sötsug och bara kasta det i papperskorgen. Det är nästan som att jag får för mig att jag behöver det där söta på kvällen, det har liksom blivit en vana och jag VILL INTE! Redan genom att skriva det här så känns det som att jag måste ändra på mig vilket är skönt. Behöver dock lite hjälp på vägen. DU äger, KRAM

  Elsa 2015-09-21 21:22:36
  Svara
  • Svar på Elsas kommentar.

   Hej Elsa och tack snälla 🙂 <3 Jag förstår vad du menar och det är en balns som ofta är svår att hitta men att bli av med ett sockerberoende är absolut att rekommendera. jag skulle börja med att trappa ner. Ex. vet du att du alltid äter fika/sötsaker på eftermiddagen så estäm dig för att byta ut detta mål mot ex nötter, ägg, proteinshake, avokado. När du känner att du fått in det så börja sakna men säkert byta ut ex pasta, bröd, halvfabrikat, snabba kolhydrater i dina måltider mot långsamma kolhydrater, fett och protein. Jag kan verkligen rekommendera min vän Filippas bok Socker Detox. Hon kommer med superbra tips i den 🙂 Kramis

   idawarg 2015-09-21 21:28:48
   Svara
 • Rätt tragiskt att de flesta här tar det för givet att ALLA utan problem kan utesluta både det ena och det andra ur kosten. Det fungerar inte så ex så kan inte ALLA bli ex veganer eller vegetarianer utan att bli sjuka av det och då ska det heller inte komma och påstås att ALLA kan bara de vill. Att hela tiden gå ut med att ALLA kan riskerar att sluta i förödande konsekvenser, men vem tar detta ansvar? Knappast ni som påstår att allt hänger på vilja och alla kan. Hade det varit ni så hade ni heller inte yttrat er på detta viss som ni gör. Jag tänker inte säga några namn utan ni vet själva vilka ni är.

  Zandra Karlsson 2015-09-21 20:57:05 http://www.nouw.com/83zandra
  Svara
 • Känns mycket bättre i kroppen och själen när man äter vegetariskt, oslagbart!

  http://frifrakt.nu

  Isabelle 2015-09-21 20:46:03 http://frifrakt.nu
  Svara
 • Hej Ida! Åh vad härligt att du har blivit vegetarian. GO dig 🙂
  Har du kollat upp hur det är att vara vegan? Alltså att utesluta ägg, mjölk och alla djurprodukter, just för att det innehåller näring som varken är till- eller bra för oss (precis som du säger). Jag såg alldeles nyss en dokumentär som jag verkligen rekommenderar alla att se, om det finns tid någon gång. ”Forks over knives” heter den och tar mest upp hälsoaspekten på en växtbaserad kost. En annan bra dokumentär är ”Earthlings” som tar upp djuraspekten, och ”cowspiracy” som tar upp miljöaspekten.

  Innan jag fick ”reda” på denna livsstil tänkte jag att jag var tvungen att äta alla djurprodukter för att man alltid har blivit tillsagd det. Men alla traditioner har ju inte alltid varit bra. Hela sitt liv har man fått höra ”mjölk ger dig starka ben” eller djurprodukter är den enda källan till protein. Men det stämmer ju såklart inte, och nu när jag har börjat få mer kunskap, har jag börjat se igenom alla mattraditioner som man alltid trott varit bra. Det är ju inte så lätt att veta, innan man har blivit introducerad till det. Varför äta andra hand näringen från ett djur, när man kan få första hand näringen från växterna, grunden, i stället 🙂 Och så slipper man alla extra hormoner som vi redan har gått om av i våran egen kropp. Vi behöver ingen annans.

  Nu blev det här mycket längre än vad det skulle bli, men jag ville bara säga hurra för dig som gör både din hälsa, djuren och miljön en tjänst. Kram!

  Sandra 2015-09-21 20:37:35
  Svara
  • Svar på Sandras kommentar.

   Men tack finis och Ja jag har verkligen funderat på att bli vegan. Dock så är det så i dagsläget att jag är överkänslig mot nötter, bönor, avokado och väldigt många grönsaker så det blir så himla svårt för mig att bli helt vegan då jag typ inte kan äta något. haha. Men jag äter i dagsläget inte ägg och äter yoghurt någon gång då och då. Det jag konsumerar mest är ost men försöker hålla nere på det. men absolut ska jag tänka på vegankost framöver. Håller på att läka min kropp och kan äta mer och mer livsmedel hela tiden så min vegandag kommer säkert men inte än 🙂 Kramis

   idawarg 2015-09-21 20:54:38
   Svara
   • Svar på idawargs kommentar.

    i too recommend watching forks over knives. really good, entertaining and educational documentary 🙂 it’s on netflix btw if you have that 🙂 love love love your blog, have a wonderful evening 🙂

    Katrin 2015-09-21 22:28:54
    Svara
    • Svar på Katrins kommentar.

     Oh thank you swweetie for the tips. I will watch it and thank you for your comment <3 <3 It makes me so glad to hear <3

     idawarg 2015-09-22 08:22:58
     Svara
 • Lyssna på Anki Sundins podcast Mat och Marginaler. Ni behöver inte vara rädda för att äta lite tofu då och då! Hon vet vad hon pratar om
  MM 021: JILL FRÅGAR UT ANKI OM SOJA, HAMPA OCH SUPERFRUITS
  27 april, 2015
  Ligger bland annat på itunes eller på ankisundin.se

  Heddan 2015-09-21 20:13:19
  Svara
 • Hej bästa Ida! Tack för världens bästa blogg! Du tipsade om hårmineralanalys för ett tag sen och jag skickade iväg en pga min krångliga mage, idag fick jag svar. Svaret var dock inte de roligaste.. Jag hade fruktansvärda obalanser i min kropp och personen som gjort analysen kunde även se en hel del livsmedel som orsakade obalanserna. Det känns tråkigt att bli tvungen att utesluta vissa saker ur kosten, tål bland annat INGA sädesslag och inget socker. Men eftersom jag hade belastningar på levern och inflammationer på tarmarna är jag taggad på att läka min kropp! Att må bra inifrån och ut är viktigare än en trött kropp som inte tar upp näring.

  Vill bara tacka för att du tipsat om att göra en hårmineralanalys! Något jag själv skulle rekommendera alla att göra istället för att följa dieter för att gå ner i vikt osv. Vi måste ta hand om våra kroppar och vad vår kroppar mår bra av och inte kan vara svårt att veta. Med en hårmineralanalys får man ett individuellt svar på vad man behöver åtgärda vilket jag tycker är så jäkla bra. Då är det lättare att lära sig vad man ska mata kroppen med för att må bra!

  /Ida

  Ida 2015-09-21 19:45:20
  Svara
  • Svar på Idas kommentar.

   Hej Ida! Vart gjorde du din hårmineralanalys? Vill också göra en men vet inte vart jag skall vända mig. Hoppas du ser detta 🙂 Kramis

   Marie 2015-09-23 09:10:08 http://marie88.blogg.se/
   Svara
   • Svar på Maries kommentar.

    Hej Marie! jag googlade hårmineralanalys och tog första stället som kom upp. Du får hem allt du behöver skickar n det och sedan får du rådgivning på telefon. Kramis

    idawarg 2015-09-23 09:17:32
    Svara
  • Svar på Idas kommentar.

   Men hej och vad kul att höra! Tack snälla för att du kommenterade det här och så glad att kunna hjälpa till! Inte så kul att du hade så mycket obalanser men så bra att du nu kan börja din resa mot en frisk kropp! Kommentera gärna och berätta hurd et går! Kramis

   idawarg 2015-09-21 20:28:19
   Svara
 • Verkligen bra inlägg! 😀 Angående att tofu och annat med soja i skulle störa hormonerna, har du koll på vad det kan leda till? Har försökt läsa på lite om det men står ju olika över allt – vissa menar att soja är dåligt medan andra menar att det bara är nyttigt. Så svårt att veta vad man ska tänka haha!

  Mirjam 2015-09-21 19:38:25
  Svara
  • Svar på Mirjams kommentar.

   Ja jag blir också helt förvirrad då vissa säger att jag absolut inte ska äta det och andra säger att det är toppen. Jag äter det någon gång i veckan och det tror jag inte gör något alls. Men ska lyssna på den där podden som Heddan rekommenderade.

   idawarg 2015-09-21 20:29:44
   Svara
 • Hej Ida! Jag tycker det är skitbra att du är vegetarian. Men vet du vad? Jag tror inte på att man behöver kött alls. Och dessutom så tror jag att du skulle få cravings efter det om du behövde det, haha men det är bara en teori 😀 Tjoho för vegetarianer och veganer!

  Hanna 2015-09-21 18:20:32
  Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Nej du har säkert rätt, ska fundera lite på det för det tar emot. Gillar verkligen att äta vegetarisk och ska inspirera fler till det 🙂

   idawarg 2015-09-21 20:31:08
   Svara
   • Svar på idawargs kommentar.

    Du har inspirerat mig! Har ätit vego nästintill 3 veckor men kött kanske 1-2 gånger då jag varit bortbjuden. Känns mycket frächt och bra 😀

    caroline 2015-09-21 20:41:30
    Svara
    • Svar på carolines kommentar.

     Ja men eller hur känns det fantastiskt?! Det var inte meningen att jag skulle bli helt veggo men sedan gillade jag det så mycket att det bara blev så. Här har jag gått och trott hela livet att man måste äta kött för att må bra men så är det ju verkligen inte 🙂

     idawarg 2015-09-21 20:50:43
     Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!