BLI AV MED ALLERGIER?

insta-parisquestion-answer

Hej Ida! Jag undrar lite kring allergitestet du gjorde? Imupro300? Hur har det fungerat för dig att återintroducera livsmedel och läka magen? Gav det goda resultat att utesluta de livsmedel som du fick rödmarkerat vid provsvaren eller kändes det hela som hitte-på? Jag har nämligen haft problem med magen under en väldigt lång period och gjort alla möjliga tester som alla visat negativt. Har nyss fått konstaterat gluten, ägg och jordnötallergi men funderar på att göra Imupro300 för att komma till bukt med problemen en gång för alla. Hade verkligen uppskattat respons och lite utvärdering och erfarenheter kring det hela! TACK för inspiration och en underbar blogg!
Kramar

SVAR: Hej och tack för din kommentar! Tar upp den här då många frågar om mitt allergitest jag gjort. Jag har testat väldigt många olika behandlingar för allergier och mage och vissa har hjälpt lite men inte helt men för snart ett år sedan träffade jag min naturläkare för första gången och gjorde då det testet och jag har aldrig tidigare mått så bra. För mig har det testet varit till stor hjälp då jag hade 123 överkänsligheter och nästan hälften av dem var ganska höga reaktioner. De här överkänsligheterna är luriga då man inte alltid känner av dem själv utan kommer i magont, acne, eksem, ledvärk, huvudvärk mm. och det kan även vara fördröjning på någon dag.

Det första halvåret körde jag väldigt strikt efter kostschemat jag fick och jag kände efter någon månad att jag inte alls var lika känslig och öm i magen längre. Nu använder jag mer informationen från testet genom att undvika det jag vet att jag har högst reaktion mot som ex vitlök, lök, gluten mm. Men min naturläkare har även gjort manuella tester för att se om överkänsligheten gått ner och på vissa har det verkligen gjort det som ex ägg, cashew, morot mm. som jag hade högst reaktion mot innan så nu kan jag äta det 1-2 gånger i veckan. Att veta vad jag ska försöka undvika i kombination med vitaminer, mineraler och andra kosttillskott som jag fått av min naturläkare så har jag verkligen fått grymma resultat.

DOCK vill jag säga det här. Folk vill alltid ha snabba resultat, men går man den naturliga vägen för att söka en helhetshälsa så går det inte snabbt! Tänk att du under många år kanske skadat din kropp genom att äta fel, sovit för lite, rökt, druckit alkohol, stressat mm. så går det inte att läka över en natt, en vecka eller en månad utan det tar tid att få balans på kroppen igen. Man måste ha tålamod och vara noga. Men det går så kämpa på 🙂 <3 Stor kram, I

//English: Question/answer in swedish. Use google translate.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
17kommentarer
 • Sjukvården tjänar inte mycket på att du går till vårdcentralen eftersom det är kraftigt reducerade priser på svensk vård. Dessutom är det väldigt få läkare nu som ens tjänar en krona på att du vill/ behöver en medicin. Och vården skriver idag ut ex träning på recept för de som behöver detta. Visst man får ligga på om man ska få någon vård men tjäna på det är det inget det gör direkt just för att vi har det system vi har med reducerat pris + frikort. Så är det någon som tjänar på vården så är det om man går privat. Dessa kan sätta det pris de vill för vården. Men man ska verkligen inte blanda ihop privat och statlig vård för det är skillnader i vad de tjänar.

  Zandra 2015-08-01 21:11:04
  Svara
 • Alltså jag blir MÖRKRÄDD av dom här rekommendationerna att testa för olika ”allergier” när man har mkt problem med magen. Förstå och främst ska man gå till vårdcentralen och kolla upp så att man inte har ÄKTA celiaki (=gluteintolerans) alt någon inflammatorisk tarmsjkd, bägge tillstånd som kan ha långtgående konsekvenser om man inte diagnosticerar dom på ett vetenskapligt testsätt. Därefter kan man utesluta laktos helt ur kosten i 2 veckor och därefter ta 2 glas mjök på fastande mage för att se om man har laktosintolerans (OBS då märks det!). Ger inte ngr av dessa tester utslag och du är en i övr ung frisk person lider du sannolikt av IBS som är jobbigt men ej farligt. Att utesluta fermenterbara kolhydrater (FODMAP) har gett väldigt bra resultat i studier, men man kan behöva hjälp av dietist för att långsamt återinsätta vissa av dessa livsmedel då det är en gråskala hur mkt man tål och kosten blir ganska enahanda om man utesluter alla livsmedel på listan.
  Det här med att testa IgG nivåer mot massor av olika livsmedel är inte ett belagt sätt att hitta födoämnesallergier och tjänar mest till att låta oseriösa terapeuter sälja på en dyra testpaket, dyra kostplaner och ännu dyrare kosttillskott. Lurendrejeri helt enkelt, och detta gör mig förbannad…
  Lästips: http://www.svd.se/forskare-kolhydrater-ar-boven–inte-gluten

  Hanna 2015-08-01 09:34:06
  Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Jag förstår inte varför du blir mörkrädd? Jag blir i så fall mer mörkrädd över vårdcentralen och dess sätt att behandla och i stort sett ignorera folks problem. De vill helst bara bli av med en så fort som möjligt, skriva ut något piller för biverkningar eller säga att man ska leva med IBS resten av sitt liv. De säger som du att det inte är farligt men lite jobbigt. Men alltså varför ska man acceptera det? Att många gånger få dra ner på den sociala biten pga IBS + att man ska gå runt och ha ont i magen och må dåligt, vad är det för liv? Sedan håller jag heller inte med om att det inte är farligt. IBS är en inflammerad tarm och det är allt annat än bra. Mycket av immunförsvaret sitter där och kan leda till att man kan få andra sjukdomar för att systemet inte funkar som det ska. Jag tycker att svensk läkarvård borde ta till sig och öppna upp för naturliga mediciner och naturläkekonst mer som många andra länder i världen gör. De som vänder sig till de här testerna som kostar pengar är oftast de som gått till vårdcentralen men inte fått hjälp. Jag har lagt otroligt mycket pengar på naturläkemedel och behandlingar men för mig har det varit värt varenda krona och just detta testet har varit till stor hjälp för mig. Sedan är ju alla säljare och alla är ju alltid ute efter att tjäna pengar och vanliga läkarvården är inget undantag. Så mycket pengar de tjänar på kemiska läkemedel är ju helt sjukt. Skulle det nu komma fram att man med hjälp av kost, träning och lite naturläkemedel skulle kunna förbättra hälsan enormt på många människor så skulle det inte bli mycket pengar tjänade. Du får tycka vad du vill om det här testet eller andra naturläkemedel/behandlingar men mig har det hjälpt enormt mycket och hos vårdcentralen blev jag bara dumförklarad och hemskickad med diagnosen IBS och att det inte gick att göra något åt det. SKITSNACK! Det går visst bara att de flesta inte har varken kunskap eller tid till att hjälpa.

   idawarg 2015-08-01 20:09:18
   Svara
   • Svar på idawargs kommentar.

    Om du läser min kommentar så ser du att jag INTE föreslår att man bara ska ”acceptera (sina IBS-symtom)”, utan att det inte är farligt (big difference), till skillnad från äkta celiaki och inflammatorisk tarmsjkd som ulcerös colit/chrons som faktiskt kan orsaka bristsjkd och ökad cancerrisk… Inga studier har visat att det förekommer inflammation i tarmen på personer med IBS, utan det man kunnat se är att man har en ökad känslighet för tänjning tex när man bryter ner ”svårsmält mat” (=FODMAPs).
    Håller helt med om att det är dåligt att vården inte promotar livsstilsförändringar lika hårt som läkemedel, men tidigare har det inte funnits ngr bra studier för HUR man ska äta mm för att minska IBS-symptomen, vilket har gjort att det är svårt att ge ngr rekommendationer öht… Nu har det ju kommit forskningsresultat som faktiskt kan hjälpa människor att må bättre genom att undvika vissa livsmedel och jag tycker det är synd att inte använda sig av dom då. Gällande ”att vården tjänar pengar på lkm” så stämmer inte det alls, lkmföretag tjänar pengar ja, men för varje recept som skrivs så kostar det pengar för vårdcentralen eftersom de flesta läkemedel är rabatterade och den rabatten dras fr kliniken som skriver receptet fyi…
    Var och en blir saliga på sin fason men det jag vänder mig emot är att man uppmuntras köpa verkningslösa ”kemikalier” (för ALLA preparat är kemikalier!) som inte har ngn som helst effekt samt inskränka sin diet på bas av ovetenskapliga tester med risk att krångla till sin vardag ohyggligt utan att må bättre på lång sikt… Just my 2 pennies…

    Hanna 2015-08-02 10:12:08
    Svara
 • Otroligt bra inlägg 🙂 kram

  Gabriella Joss, 19 år fru, toppbloggare och väntar första barnet 2015-07-31 21:43:49 http://www.gabriellajoss.com
  Svara
 • Hej bästa Ida!

  Jag undrar va du tycker om produkterna från Fitnessguru, hiss eller diss?

  KRAM

  Julia 2015-07-31 15:52:16 http://juliassnapshots.forme.se
  Svara
 • Så himla skönt att läsa sådant här om kost och inte bara om dieter och viktnedgång. Du skriver om bra och viktiga saker!

  Ha en fin dag!
  www.varforblogg.wordpress.com

  Therese 2015-07-31 11:44:26 http://www.varforblogg.wordpress.com
  Svara
  • Svar på Thereses kommentar.

   Tack vad kul att höra 🙂 <3 Ja det här är viktigare saker än dieter och borde läggas mer fokus på 🙂 Kramis

   idawarg 2015-07-31 21:24:41
   Svara
 • Jag har IBS och behandlats med FOODMAP, låter som en lite liknande metod. Är inte allergisk mot gluten, laktos, stenfrukter eller lök, men väldigt överkänslig. Klarar av lite, men tillslut rinner hinken över och kroppen säger ifrån på alla sätt den kan.

  Sofia 2015-07-31 10:20:29
  Svara
  • Svar på Sofias kommentar.

   Precis så! 🙂 FOODMAP kan säkert hjälpa många då den metoden utesluter många av de livsmedel som är vanligast att man har en överkänslighet mot. Om jag ex äter en måltid med enbart saker jag tål + lite av en sak jag inte tål så funkar det med. Det är därför det är så bra att veta ungefär vad man är känslig mot eller inte.

   idawarg 2015-07-31 10:35:45
   Svara
 • Hej! Tänk bara på att om man har en konstaterad glutenintolerans så måste man avstå helt från gluten, oavsett om man inte känner av det så mycket eller inte. Det går heller aldrig att ’få bort’. Hur det är med överkänslighet vet jag inte! Men vid en glutenintolerans skadas tarmen varje gång man får i sig gluten vilket kan få allvarliga konsekvenser. Kram!

  Lina 2015-07-31 08:33:17
  Svara
  • Svar på Linas kommentar.

   Ja men det är en annan sorts allergi. Det finns tydligen 2 olika och den du beskriver har jag ex mot kiwi att om jag äter det så svullnar hela min hals upp med en gång och det kan bli farligt. Den allergi/överkänslighet detta test mäter är en annan reaktion–> ”Imupro är en analys som undersöker eventuell IgG-medierad intolerans mot födoämnen, även kallad fördröjd allergi typ III.”

   Den kan vara bra att göra om du har magproblem, eksem, ledvärk mm för att se om det är något du äter som ger inflammation i kroppen. KRamis

   idawarg 2015-07-31 09:14:23
   Svara
 • Hej Ida! Du är så bra bloggare som svarar på kommentarer och har koll på oss läsare. En fråga jag skulle önska att du tog upp är ”Hur får man balans på sina hormoner?”. Jag har avslutat p-piller och har blivit så finnig, sover sämre, stressad lättare etc. Så om man kan ändra detta mha kosten och/eller träningen etc.
  Oerhört tacksam läsare 🙂

  Diana 2015-07-31 08:09:36
  Svara
  • Svar på Dianas kommentar.

   Hej Diana! Ja det är en viktig fråga och dessa P-piller har ställt till så mycket oreda även hos mig. Jag har gjort salivtest flera gånger och börjar sakta men säkert få balans igen. Jag beställde salivtest på nätet. Det kan du göra och skicka in så får du se om du har någon obalans som behövs rättas till. Jag tar ex en hormonkräm (helt naturlig) varje dag nu och ska göra om testet om några månader igen så kan meddela då om det funkade 🙂 Kramis

   idawarg 2015-07-31 09:16:57
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!