ÄR 1800 KALORIER FÖR MYCKET?

question-answer

Hej fina Ida! Jag heter Moa och är en tjej på snart 17 år. Jag har tränat i ca 1,5 år, men ska vi räkna från när jag blev mer allvarlig med träning och kost så räkna ca 1 år. I höstas började jag räkna kcal och det har spårat sedan dess. Jag vägde mig i februari (hade då ej tränat lika intensivt som innan för orken fanns ej. Förmodligen pga för lite mat.) och fick då “order” från sjuksköterskan att inte gå ner mer. Efter det drogs kcalintaget omedvetet ner ännu mer och jag låg på kanske 1000-1200/dag. Droppade -5kg till från Feb till Maj. Gjorde kroppssammansättning och 4,4 av mina 50 kg är fett – dvs en väldigt liten fettprocent. Trots detta ser jag hur allt hänger runt magen, men det är ju lös hud. -20kg på lite mer än ett år ger lös hud. Nu har jag iallafall fått börja träna mina 5 dagar i veckan (styrka, något cardiopass ibland) och ska försöka äta mer. Tycker du 1800-1900 är för mycket för en 17-åring som är 167 cm o tränar 5 ggr/veckan? Jag är nästan säker på att det ej är för mycket, men det känns som ENORMA mängder just nu. Men det är väll för att jag ser alla bikinifitnessdieter, deffare och för att jag har mitt förra intag som jämförelse. Kram!

SVAR: Hej fina du och tack snälla för din kommentar! Jag förstår att det känns läskigt men det är absolut inte för mycket kalorier! Skit i alla dessa bikinifitness modeller som håller på med massa konstigheter. Det de gör är inte hälsa över huvud taget och jag kan tänka mig att många av dem får en lite skev syn på mat efter att ha tränat och dietat så mycket. En vanlig människa som tränar ska absolut inte följa deras sjuka dieter! 1800-1900kcal är inte alls mycket och det behöver en person som inte tränar minst få i sig varje dag. Jag själv tränar 3-5 gånger i veckan och får i mig minst 2500kcal/dag och då är jag 1 cm kortare och äldre än dig. Din kropp håller fortfarande på att utvecklas så snälla du ge den mat och energi och sluta följa dessa fitnessmodeller med sjuka dieter. Du är fin! Massa kramar, I <3

//English: Answer/question in swedish, use google translate.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
16kommentarer
 • Jättebra inlägg 🙂

  Gabriella Joss, 19 år fru, toppbloggare och väntar första barnet 2015-06-20 14:35:03 http://www.gabriellajoss.com
  Svara
 • Hej Ida! Tack för en så bra blogg med så mycket bra tips! Jag har en fråga till dig ang hur ofta jag Borde träna och hur- för att få bästa resultat. Jag är 15 år och tränar nu var tredje dag. (Har sammanlagt tränat i ca 1 år, men inte lika ofta förut) Jag brukar alltid köra intervaller på cykel först- 5 minuter uppvärming- och sedan 30×3 intervaller. Efter detta brukar jag göra något av dina cirkel pass, antingen för ben/rumpa eller mage. Efter det är jag helt slut. Är detta bra tycker du? jag funderar på vad Jag skulle kunna göra de 2 dagarna jag inte är på gymmet. Yoga/stretch? Promenad/jogga? Skulle det blir för mycket eller vad tycker du? Tack 🙂

  Adina 2015-06-20 13:47:36
  Svara
  • Svar på Adinas kommentar.

   Hej Adina! Det låter som ett bra upplägg men försök även variera träninge så du inte alltid kör samma. Kroppen vänjer sig snabbt. Vad som är för mycket är väldigt individuellt och är något man får känna in Är man ute efter hälsa så räcker träning 3 gånger i veckan + vardagsmotion. Har du specifika mål så kan mer träning behövas. Kramis

   idawarg 2015-06-20 18:00:47
   Svara
 • Jag är en tjej på 15 somrar som är underviktig. Jag dricker 1 näringsdryck som innehåller 300kcal om dan, & ändå tvingar min mamma mig att äta mängder. Som idag, åt en stor omelett med kalkon, räkor & tomat, blir mätt, men ändå TVINGAR hon mig att äta en avokado. Hon är svår att prata med. Äter lite mer än 2000kcal om dan, och har fått order att inte träna förens jag väger 45kg. (Väger 42 nu). Hur ska jag göra? 🙁

  Anonym 2015-06-20 11:30:08
  Svara
  • Svar på Anonyms kommentar.

   Hej och tack för din kommentar! Det kan vara så att 200kcal om dagen är för lite och du behöver den där näringsdrycket. Ha en öppen dialog med din mamma och lyssna på henne och om du är underviktig så var ej rädd för att äta mer. Antagligen behöver du det. Kramis

   idawarg 2015-06-20 17:58:05
   Svara
  • Svar på Anonyms kommentar.

   Hej, jag har själv erfarenheter av det du berättar om. Det är svårt för en förälder att tvinga sitt barn att äta, om barnet själv inte vill.. Jag och mina föräldrar har varit i det stadiet.
   Prata med din mamma, var öppen (även om det är svårt..) och se till att hon vet exakt hur du känner när hon gör som du gör när hon tvingar i dig mat. En öppen och ömsesidig relation till sina föräldrar hjälper en stor bit på vägen (men jag vet, det är svårt). Hon gör det för ditt eget bästa, föräldrar som älskar sina barn vill alltid barnets allra bästa och varför hon tvingar i dig mat är för att hon inte vill se dig tyna bort till ett skelett av skinn och ben.

   Jag känner igen rädslan för att äta, äta för mycket, när, hur.. Man vill vara sin egen boss och inte att någon annan bestämmer vad hur och när man ska äta.. Ibland kan det vara skönt att prata med någon utomstående (tex. psykolog som utför KBT – hjälpte mig något otroligt). Att ha någon som inte dömer, som inte känner dig, som har tystnadsplikt, som bara lyssnar och hjälper dig utan att se på dig som något annorlunda.
   Så det jag råder dig till är att ha en öppen relation med din mamma, förståelse är nyckeln till allting. Hon förstår dig, och du förstår henne. Ni har båda hamnar i en knivig situation som ni kanske inte riktigt vet hur ni ska hantera på bästa sätt. Och kom ihåg, hon vill bara ditt allra bästa.
   Jag hoppas det löser sig med ditt problem och jag hoppas att jag har givit någonting.

   Kram på dig <3

   Annie 2015-06-20 12:07:44
   Svara
 • Hej Ida.

  Jag är en tjej på 19, snart 20, år. Jag har alltid varit smal naturligt utan att behöva träna, och trivts med det. Fram tills nu. Nu när jag kommit upp i åren så ser jag alla mina kompisar och andra unga vuxna i min ålder får sådana där underbart kvinnliga kurvor, och då blir jag så trött på min egen taniga kropp. Jag har ingen form alls och det sänker mitt självförtroende.. Jag trivs inte i min taniga kropp. Trots att jag har lagt träningen på hyllan för tillfället så går jag inte upp i vikt.

  Vad ska jag göra? Äta mer? Det har jag provat, och kanske att det funkar men min mage blir bara kass (uppblåst, knip o.s.v…). Hur ska jag göra för att komma upp i vikt utan att magen ska strejka?

  Tack för en fantastisk inspiration Ida.
  Jag hoppas verkligen att du kan hjälpa mig med mitt problem.
  Kram

  Annie 2015-06-20 11:22:47
  Svara
  • Svar på Annies kommentar.

   Hej Annie och tack för din kommentar! Jag svarar på din kommentar i ett inlägg inom kort så håll utkik. Kramis

   idawarg 2015-06-20 17:55:26
   Svara
 • Är detta på riktigt?! :O
  Varför googlar man bara inte vad som är normalt för en tjej att äta per dag så ser man att 1900kcal är på tok för lite!?

  Kan du inte välja lite frågor som kanske är svar till fler än en stackars tjej som inte har koll?
  Lite metod träning eller normal matkonsumtion?

  Therese 2015-06-20 09:55:16
  Svara
  • Svar på Thereses kommentar.

   Jag väljer de frågor som jag får mest av och den här typen av fråga är definitivt det. Får dagligen liknande kommentarer och mail. Både tips på träning och kost hittar du varje dag i min blogg och svarar även på de kommentarer om träning och kost också 🙂 Vill du ha ännu mer kost så kolla min app i Mikz http://getmikz.com/wargpower Där finns både recept och matdagbok

   idawarg 2015-06-20 18:03:41
   Svara
  • Svar på Thereses kommentar.

   Ursäkta mig? ”En stackars tjej som inte har koll”? Jag skrev till Ida av en anledning, privata skäl för att få bekräftelse på mina misstankar och hjälp på vägen. Hon är min största inspiration och att hon svarade på min fråga betyder så himla mkt. Jag har googlat, gått till dietister och kostrådgivare – enligt dem ska jag ligga på runt 1900 kcal om dagen, men det kändes inte som nog. Därför skrev jag till Ida för jag litar på henne till fullo. Sedan tror jag, eller VET, att fler tjejer än jag har detta problemet så jag tror att denna frågan gav svar till fler än till ”en stackars tjej” som mig. Ursäkta, men jag blev faktiskt ganska ledsen av din kommentar. /Moa aka den stackars tjejen utan koll.

   Moa 2015-06-20 11:27:46 http://bymoa.se
   Svara
   • Svar på Moas kommentar.

    Var inte meningen att såra dig. Trodde bara inte det var seriöst. Har du inga vänner som bryr sig? Som hjälper dig?
    Har svårt att förstå hur man kan lägga en så stor grej som vad man ska äta bla på en ”kändis” som Ida.
    Visste inte att man var så lost när man är 17.

    Hoppas du får hjälp av nån nära och hittar dig själv.
    Ber om ursäkt igen.

    Therese 2015-06-20 12:14:53
    Svara
    • Svar på Thereses kommentar.

     Är du ärligt så trångsynt? I all ära, har du någon typ av verklighetsuppfattning? Du kan ju inte mena att varje individ har någon som är så speciellt vetande runt ämnet som Ida är? Om du är sjuk så går du inte till dina vänner och ber om hjälp, självklart så pratar du om saken med dem i vanliga fall men du kan ju inte förvänta dig ett vettigt/progressivt svar från någon som inte är speciellt insatt på ämnet, du går ju till en person som är vetande om ämnet? Ovanstående skrev t.om. att hon hade pratat med respektive personer om saken? Sen så har Ida, som alla andra, en egen vilja och väljer nog de frågor hon anser som vettiga, lite patetisk måste du nog känna dig när du väljer att klaga samt nästan dra förutfattade & nedvärderande slusatser? Du nämner ”när man är 17” vilket nog betyder att du är äldre än 17 och därefter hoppas jag att du växer upp snart för det ser ut som att 17åringar är mer mogna än dig! Var god och tänk över din sociala ställning för ser ut att vara extremt låg.

     Hoppas du inte tar illa upp 😉

     Sorkpest 2015-06-20 13:11:14
     Svara
     • Svar på Sorkpests kommentar.

      Såklart tar jag inte illa upp. Det är bra med olika syn på saker och ting. Diskussioner är bra.

      Jag tycker denna typ av frågor tas upp ofta och just denna gång ifrågasatte jag.
      Vi alla tycker/tänker olika. Och tur är väl det? 😉

      Therese 2015-06-20 17:29:53
      Svara
  • Svar på Thereses kommentar.

   Jag tycker sånna här inlägg är sjukt hjälpsamma! Jag som har fastnat att räkna kalorier får mycket hjälp av sånna inlägg. Ida gör en bra variation på inlägg så man börjar längta tills hon lägger ut ens favorit inlägg. Om det skulle va ditt favvo inlägg hela tiden skulle du tröttna på dem.

   Vendela 2015-06-20 10:29:58
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!