TIPS PÅ NYTTIG BILLIG MAT ATT HA HEMMA

nyttig billig lunch

Wookat råris med ägg och grönsaker är både billigt och gott – Recept HÄR.

question answerHej Ida!
Först och främst vill jag säga att din blogg är en inspirationskälla utan dess like! Men till frågan; jag började studera i höstas och flyttade då hemifrån för första gången. Den största skillnaden nu från när jag bodde hemma är hur välfyllt kylskåpet är, dvs det ekar liiiite mer i mitt kylskåp än vad det gjorde när jag bodde hemma… Som alla vet är ekonomin för studenter väldigt tajt och jag undrar vilka matvaror du skulle rekommendera att ha i mitt kylskåp som en bra ”grund” att utgå ifrån? /student som vill leva hälsosamt

SVAR: Hej och tack snälla <3

Jag kan bara säga att jag vet precis vad du menar. Jag har levt so student i 4 år och det är inte alltid lätt med maten men det går. Bra varor man kan ha hemma som ofta går att få tag på billigt är…

Kolhydrater: Havregryn, ris, banan, äpple, morötter, kålrot, vitkål, rödkål, potatis, bönor, linser, zucchini, lök, riskakor, musli, quinoa, risnudlar.

Protein: ägg, tonfisk, vit fisk, köttfärs, fryst kyckling, fryst lax, bönor, quinoa, halloumi, proteinpulver, kvarg, keso.

Fett: Fetaost, linfrön, solrosfrön, ägg, olivolja, mandlar, naturella nötter, avokado.

Sedan tycker jag att du ska hålla utkik efter erbjudanden i mataaffären och passa på när de har bra sådana. Ex. fryst lax eller annan fryst fisk brukar mataffärerna ofta ha på erbjudande så passa på att köpa på dig. Ekologiska bananer brukar de också ofta ha kampanj på så då brukar jag köpa på mig massor och frysa in. Perfekt att göra smoothie på. Andra produkter som även brukar finnas på kampanj är spenat, olika frukter, frysta bär och avokado. Quinoa har jag skrivit med och det kan många uppfatta som en dyr produkt men den är såpass dryg så i längden blir den billig. Quinoa innehåller även massa protein och andra proteinkällor är dyra så att använda quinoa som proeinkälla kan vara både nyttigt och billigt.

Jag vet att många av er är proffs på det här och sitter inne på massa grymma tips så kommentera gärna nedan och dela med er av era bästa tips?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
7kommentarer
 • Du glömde den bästa studentmaten ALLA: Linser, kikärtor och sojabönor! Jag köper stockpack 500-700g torkade på Willys för under 20 lappen, linserna kokar jag i 10 min utan blötläggning och använder till allt, på pizza, i tacos, i gryter, såser osv och de har ett proteinvärde på runt 20g! Ärtor och böner är lite mer krävande med blötläggning och lång koktid, men såå gott och såå prisvärt!

  Beatrice 2014-11-27 15:36:59 http://www.beatricebolmgrens.blogg.se
  Svara
 • Jättebra tips Ida! Det går om man vill.

  En annan grej som jag tycker är bra är att skriva en matsedel! Jag brukar planera hela veckans frukostar, luncher, mellisar och middagar och handla allt på samma gång. Att handla strategiskt tycker jag är bra, då minimerar man svinnet samtidigt som man slipper suktas av alla godsaker i butiken 🙂

  Emelie 2014-11-27 12:20:05
  Svara
 • mina tips är som nämnt ovan; torkade bönor och linser! Kan göra hur mycket gott som helst med bönor och linser. allt i från grytor och soppor till biffar, falafel och vegetariska lasagner. Är själv vegetarian, och det finns fantastiskt många olika proteinkällor som ofta ”glömmer bort” om man kanske inte är van vid att leta efter det i mataffären, men som är mycket billigare än köttalternativen!
  Krossade tomater är också hur billigt som helst, använder det som bas till hur mycket som helst- drygar ut portionerna också.
  Att köpa grönsaker/frukt efter säsong- hösten och vintern är ju hur bra som helst: hello rödbetor för fem kronor kilot!!

  Johanna 2014-11-26 23:54:32
  Svara
 • Hej!
  Jag är student och jag äter mycket fryst kyckling med potatis och fryst broccoli och surkål, gröt på kokosmjöl, havremjölk och glutenfria havregryn, ekologisk banan, mandlar, solros- lin- och chiafrön. Sen köper jag frukt och grönt mycket efter erbjudanden. 1kg fryst kyckling är det också ofta erbjudande på och jag brukar tillaga allt på en gång och göra matlådor på det. Sen äter jag ofta färdig vegetarisk o ekologisk ärtsoppa som går att köpa både på Ica och Coop för de dagar då jag inte orkar laga mat och har kokt ägg, grönsaker och ibland ekologiskt rågbröd till. Som snacks går jag antingen till frukt, jordnötssmör på tunna majsbröd eller mörk choklad.Jag är besatt av min gröt och äter det både morgon och kväll (gör två portioner på kvällen och äter den kall på morgonen toppat med massor av gott!).

  Så länge man håller utkik efter erbjudanden och inte äter ute var dag så kan man hitta sin egna grej och följa sin egna smak utan problem 🙂

  Kram!

  Ida L 2014-11-26 23:26:44
  Svara
 • Jag vet inte hur proteinkvaliteten ser ut för quinoa (har för mig att den är fullvärdig) men om du istället för 1 dl quinoa äter 0,5 dl bönor + 0,5 dl mathavre eller ris så får du i dig mer (fullvärdigt) protein till en bråkdel av kostnaden. Dessutom är bönor och svenska matgryn skonsammare för miljön än quinoa. Mitt bästa budgettips (är själv student) lyder alltså: köp torkade bönor! Koka 1 kg i taget och frys in i portionspåsar. Köp fullkornsris och matgryn som mathavre och hirs och kombinera med bönorna så får du i dig mängder med fullvärdigt protein för typ INGA pengar.

  Sedan vill jag också slå ett slag för rapsolja, denna underskattade olja som har en av de absolut bästa sammansättningarna av omega-3 och omega-6, odlas lokalt i Norden och är bland de absolut billigaste oljorna i affären. Den smakar neutralt så går att ha i typ allt.

  Lök är också ett fantastiskt livsmedel som mättar bra och inte kostar någonting. När jag lagar mat börjar jag alltid med 1 msk raspolja+1 lök per portion innan jag funderar ut resten.

  Sist men inte minst så är ägg ett fantastiskt livsmedel som innehåller typ allt man behöver. Det är dessutom så billiga att du gott kan välja ekologiska, och därmed inte utsätta hönorna för onödigt lidande. Jag menar, 3 kr för en rejäl portion fullvärdigt protein och mättande fetter fulla av nödvändiga fettlösliga vitaminer är ju inte mycket att bråka om. (är verkligen ledsen över att jag själv inte gillar ägg).

  //Emma Hå

  Emma Hå 2014-11-26 16:57:36 http://emmahas.se
  Svara
 • Hej ida! Jag brukar ofta klick in på din blogg, men irriteras ofta över de otroligt stora bilderna! Det tar sån tid att ladda sidan, o för mig som sitter med paddan hela tiden går det inte att scrolla utan att råka klicka på bilderna så att de laddas istället. Jag hade gärna sett mindre bilder, som går att klicka in på om en vill se de större’

  Tack!

  Nina 2014-11-26 12:55:14
  Svara
  • Svar på Ninas kommentar.

   Hej Nina ovh tack för din kommentar! Jag förstår och det låter som o att din padda inte har mobilversionen. Testa gå in genom denna adressen istället http://idawarg.wearecube.se/

   Funkade det bättre?
   Kram Ida

   idawarg 2014-11-26 13:23:23
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!