MÅSTE MAN ÄTA ÅTERHÄMTNINGSMÅL?

grön smoothie

Ett bra återhämtningsmål eller mellanmål är smoothie på vaniljprotein, banan, spenat, citron och ingefära. 

question answerHej!
Är det viktigt att äta något direkt (max 30 minuter) efter man tränat? Läser mycket om det, vissa säger att det är JÄTTEviktigt medan andra inte gör det alls. Senast läste jag det på arlas mjölkförpackning om jag inte minns helt fel, så känner därför att jag måste fråga och hoppas på ett svar! Tack på förhand

SVAR: Hej och tack för din kommentar, tar upp den här då jag dagligen får frågan om hur viktigt återhämtningsmål är. Mitt svar kommer här. Tränar man på elitnivå och ska köra ett hårt pass samma dag eller tidigt dagen efter så kan det vara bra att få i sig ett återhämtningsmål innan man kommer hem och ska äta middag. Tränar man inte på elitnivå eller har speciella mål med träningen kan man åka hem i lugn och ro och laga mat efter träningen och ett extra återhämtningsmål är inte nödvändigt. Men får man blodsockerfall och mår bättre av att äta direkt efter så ät men man behöver inte trycka i sig något bara för att man måste. Tycker det har blivit lite för hetsigt att man måste få i sig snabbt och tror det är mycket tack vara stora företag som vill sälja sina recovery produkter som oftast innehåller massa skit. Haha. Så gå inte på det.

Hoppas du fick svar. Kram Ida

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
14kommentarer
 • Hej Ida!
  Jag har en fråga, ska man äta två eller tre mellanmål om dagen?
  Och hur mycket ska man äta?
  Skulle vara snällt om du ville svara. Du har ju kunskap om kost och träning.
  Måste också passa på att tacka för all motivation och mat-tips här i bloggen, det har hjälpt mig att komma närmare mitt mål.

  Tackar för svar!
  Med hoppfulla hälsningar från Matilda 🙂

  Matilda 2014-11-16 11:24:59
  Svara
 • Hej! Jag behöver verkligen hjälp och känner att du är den enda som kan hjälpa mig i den här frågan. Jag gick upp väldigt mycket i vikt när jag började äta p-piller, slutade sedan med dom efter ca 4 månader och nu försöker jag gå ner i vikt igen. Har ca 11 kg att gå ner, men nu till min fråga! Jag har börjat räkna kalorier och ligger just nu på 1200 kalorier per dag, men ser knappt några resultat. Är det för lite? Tränar 5-6 gånger i veckan! Tack på förhand för svar. Kram!

  Matilda Ö 2014-11-16 10:29:19 http://nattstad.se/omatildaa
  Svara
 • Du har så rätt, ganska överskattat att man behöver trycka i sig något direkt efter. Jag gillar dock att svepa en proteinshake direkt efter träningen, sen äter jag mat senare när jag kommer hem!

  Linnea 2014-11-15 08:50:28 http://LinneaLujak.se
  Svara
  • Svar på Linneas kommentar.

   Ja så överskattat. Om du mår bättre av det så är det helt rätt för dig så fortsätt med det 🙂 Kram Ida

   idawarg 2014-11-15 09:30:29
   Svara
 • kommenterat 5gånger på 10år i bloggvärlden MEN FAN VILKET BRA SVAR!! / friskvårdskonsulent från Bosön

  Sandra 2014-11-15 07:56:26
  Svara
  • Svar på Sandras kommentar.

   Haha tack för din kommentar, den gör mig väldigt glad. Kände att jag var tvungen att ta upp det här då alla hetsar med de här återhämtningsmålen 🙂 Ha en fin lördag Kram Ida

   idawarg 2014-11-15 09:26:41
   Svara
 • Hej!
  Angående mattider. På vardagarna går jag upp vid 6.00 och äter mitt första mål vid 12.00 och på helgen runt 15.00. Är verkligen inte hungrig innan, har försökt då och då att äta tidigare men har svårt att hålla det längre tid. Tar kroppen skada av att äta första målet vid 12?

  Jeanette 2014-11-14 17:57:36
  Svara
  • Svar på Jeanettes kommentar.

   Hej och kolla svaret nedan. Min första tanke var också att periodisk fasta skulle passa dig. Det är ej farligt att gå utan mat fram till 12, dock bör du sedan äta tillräckligt stora portioner så du får i dig ditt dagliga energibehov. Kram Ida

   idawarg 2014-11-15 09:21:11
   Svara
  • Svar på Jeanettes kommentar.

   Jag har själv ungefär samma måltidsrytm och tro min lycka när jag började läsa in mig om periodisk fasta (framförallt leangains – googla!) och fann folk som hävdade att det inte bara var oskadligt utan faktiskt bra för kroppen, och inte minst för psyket, att äta mer sällan. Jag har själv märkt det, att när jag försöker få in 5 mål om dagen tänker jag konstant på mat, panikslänger i mig godis för ”något måste jag ju äta, det är ju mellanmålsdags” och får i mig alldeles för mycket och av fel saker samtidigt som jag blir helt besatt och stressad. Nu har jag accepterat att frukost inte alls är något som gör en hälsosammare, och nöjer mig gott med två vällagade mål om dagen, lunch och middag, då jag äter mig rejält och tillfredsställande mätt och ändå får i mig lagom dos kalorier. Men framförallt så slipper jag stressen över att jag inte hinner äta rätt och att vara konstant småhungrig.

   //Emma Hå

   Emma Hå 2014-11-14 21:55:14 http://emmahas.se
   Svara
 • Åh, tack för det inlägget! Jag gillar faktiskt inte alls att äta återhämtningsmål. För mig blir det bara stressigt. Jag vill träna i lugn och ro (absolut inte elitnivå) och föredrar att äta när jag är hungrig.
  Kram

  Signe 2014-11-14 13:36:38
  Svara
  • Svar på Signes kommentar.

   Det låter som väldigt sunt, fortsätt med det 🙂 Återhämtningsmål är ej nödvändigt. Kramis

   idawarg 2014-11-15 09:19:17
   Svara
 • åå vad gott det där såg ut. 😀

  DeMarkey 2014-11-14 12:51:38 http://demarkey.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!