KAN MAN LEVA ETT LIV UTAN SOCKER?

SVAR-PÅ-KOMMENTARHej Ida!

Jag har en stor fundering. Undra om du kunde vara jätte snäll och svara på det så jag slipper gå runt och grubbla över det mer.. Haha! skulle bli enormt tacksam! :)

Jo, min fråga är – kan man verkligen sluta med socker helt? Jag menar socker som ( Godis, chips & dip, dessert osv. som man äter till helgerna. )

Jag har känt under en längre tid att jag vill sluta käka godis, för jag vill få resultat för min träning och stora drömmen är att skaffa sig ett 6-pack. Men sockret sätter ett stort hinder för mig att uppnå det.

Jag har ingen riktig gräns när det gäller att stoppa i mig en massa socker. Det är jätte jobbigt. Jag har försökt och försökt ordna så att jag ska äta måttligt under helgerna.Viljan finns inte riktigt där. Jag är duktig och kan hålla mig i 5 dagar fram till helgen. När väl helgen kommer så vräker jag i mig allt jag hittar, känns det som. Det får mig att må dåligt. Känns som ja nu är man tillbaka på ruta ett!

Det blir lite som ett anorexia tänk. Ibland kan jag bli lite väl petig och tycka att nej det går inte att ha lingonsylt till havregrynsgröten, för det är för mycket socker och då blir man inte smal. Jag försöker tänka bort sånt och äter ändå. För jag vill inte må dåligt. Jag mår dåligt när jag tänker på vad mycket socker allt innehåller. Man måste ju få leva lite också.

Jag har funderat många , många gånger på om man ska sluta helt med socker. Hur kan man göra det?
Det känns lite omöjligt för jag vill ju kunna äta en vaniljglass ibland, vore inte livet lite sorgset om man inte fick i sig lite gotti gotti ibland?

Det är väl som med alkoholen. Jag insåg att jag inte kunde hantera det så jag slutade med det. Jag mår mycket bättre utan det. Jag vet inte om sockret är likadant. Sockret betyder mer för mig kanske. Haha!

Jag undrar om du kanske har något svar på det här, hur jag kan ändra mitt tankesätt? Finns det på något annat sätt jag kan göra för att hantera det här?

Skulle bli så glad över om du kunde svara!

Med vänliga hälsningar
Louise

SVAR: Hej Louise och tack för din kommentar! Jag tror att många känner igen sig i det du skriver och det är inte konstigt då socker är väldigt beroendeframkallande och tyvärr så finns det i så många livsmedel nu för tiden och en stor del av befolkningen är beroende av socker. Det går absolut att bli av med sockerberoendet och att äta helt sockerfritt.

Jag har själv varit sockerberoende och jag tyckte det var jättejobbigt då jag hela tiden var sugen och tänkte hela tiden på sötsaker och efter varje måltid var jag tvungen att få i mig något. Då kunde jag inte tänka mig ett liv utan sött men nu kan jag inte tänka mig ett liv med massa socker. Jag äter idag i stort sett inget socker och jag har inga problem att sitta på fika med andra eller se andra äta godis eftersom jag inte blir det minsta sugen. Skulle jag bli sugen så skulle jag äta men då är jag nöjd och glad efter 2-4 godisar eller några skedar glass/kaka. Den friheten att kunna kontrollera sitt sockerintag är underbar och socker är ingenting jag saknar. Jag unnar mig istället andra saker varje dag som god näringsrik mat, frukter bär och mörk choklad. Det är sötsaker som även tillför något bra till kroppen. Jag tänker aldrig i kalorier utan jag tänker på näringsinnehållet eftersom man annars lätt kan hamna i ett osunt förhållande till maten. Jag njuter  mycekt hellre av en stor portion potatis, köttbullar, brunsås och lingonsylt än en kladdkaka. Maten tillför min kropp energi och näringsämnen den kan ta upp och använda medan kladdkakan bara är toma kalorier och gör att jag kommer bli sugen på mer sött.

Att bli av med ett sockerberoende är lättare sagt än gjort och det krävs diciplin och vilja. Jag skulle rekommendera att köra någon/några månader helt utan socker (även vara försiktig med frukt och snabba kolhydrater) så man blir av med beroendet. Sedan när man fått kontroll på det så behöver man absolut inte leva lika strikt och självklart kan man unna sig något då och då. jag kör efter 80/20 tänket då jag 80% av tiden sköter kosten så kan jag 20% av tiden göra bäst vad jag vill. Det sättet att tänka har fått mig att få en mycket mer avslappnad relation till mat.

Det blev ett långt svar men i alla fall så är mitt tips till dig att göra en sockerdetox så du blir av med beroendet. Det kommer vara tufft men så värt det! Man kan leva ett liv utan socker utan problem och njuta av andra mer näringsrika godaker som ger din kropp bra energi istället.

Lycka till Kramis

Sorry friends, use google translate for this one 🙂

Blir man sötsugen är det mycket bättra att njuta av massa färsk skivad frukt istället.

20140705-182029-66029784.jpg

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
22kommentarer
 • Hej Ida!
  Började för ett tag sen ändra en del i min kost och komma igång med träningen och känner att jag mår så mycket bättre av det. Kan njuta av både ett träningspass eller att äta nyttig mat som både är god men samtidigt får mig att må bra. Blir jätteinspirerad av dig och din blogg och brukar alltid gå in här när min egen inspiration försvunnit. Mitt problem är att jag under några veckor på semestern har börjat slarva, framförallt med vad jag äter. Har tappat min gräns för hur mycket skräp jag kan stoppa i mig och kollade runt lite här på bloggen och när jag läste detta inlägget bestämde jag mig för att testa en sockerdetox på en eller flera månader för att bli av med sockerberoendet och kunna ha kontroll igen. Det jag undrar är om du har några tips på hur man ska gå till väga. Är det något mer än socker man ska undvika och i så fall vad? Ska man kickstarta direkt eller trappa ner på sockret steg för steg? Vad kan man göra när man håller på att ge upp? Finns det något annat man bör tänka på?
  Är taggad på att köra igång med detta nu men vill göra det så bra som möjligt, så hade varit väldigt tacksam för ett svar.
  Tack för en fantastisk blogg, kram Tove

  Tove 2014-07-22 23:34:19
  Svara
 • Whoo , vore mer än tacksam om du kunde ta upp just detta med magträning. Du inspirerar!

  fia 2014-07-11 00:40:00
  Svara
 • Hej Ida

  Du har ju väldigt rak/bred mage (vältränad) om man jämför med tex Alex som har mer markerad midja. Jag antar att det handlar om att ni tränar olika, att du kanske kör mer sidoövningar när du tränar magen osv och även hur du är byggd. Jag är själv byggd på ett sådant sätt att jag är väldigt rak. Jag börjar få rutor men jag vill inte bli bredare över magen utan ha lite kurvor eftersom jag är såpass rak förövrigt. Vilka övniningar ska jag köra och vilka ska jag akta mig för…en markerad midja men en rutig mage, förstår du mig?

  fia 2014-07-07 15:14:07
  Svara
 • Hej ida!!
  Tack för att du inspirerar som du gör..
  1. Jag undrar också lite över det här med sötningsmedel eller socker.. Vad ska man helst välja?

  Det är nu nästan något av det i allt man köper.

  2. Om jag vill utesluta socker och köper sockerfria produkter är det ju istället tillsatt med sötningsmedel. Det är väl inget bättre?
  Tack!!

  Malin 2014-07-07 06:08:21
  Svara
 • Hej Ida! Jag har länge levt med en kropp jag inte alls trivs med och vill verkligen förändra den utseendemässigt och få bättre kondition. Jag tränar ca 2-3 gånger i veckan och kör styrketräning hemma för att bygga muskler för att på så sett förbränna. Men detta ger inte resultat och något av det tråkigaste jag vet är att träna kondition genom att gå ut och springa, förstår inte det roliga i det. Jag brukar gå på dans i gruppass, boxningspass och gympapass med stång, där man även tränar kondition. Men när jag väl är ute och springer (oftast på skolidrotten) så tycker jag att min kondition är dålig (springer 3 km på 17 min). Jag cyklar 4 km till skolan varje dag, men varken ser eller känner någon skillnad. Hur kan jag träna kondition på ett roligt sätt? Och är löpning nr. 1 när det gäller fettförbränning, eller finns det roligare och effektivare alternativ? Btw Grymt bra och inspirerande blogg! 🙂

  Stella 2014-07-06 23:42:59
  Svara
  • Svar på Stellas kommentar.

   Hej och tack för din kommentar! Jag förstår dig och håller helt med. Löpning är inte så kul alla gånger. Dock väldigt skönt efteråt 😀 Du kan träna kondition på många olika sätt. Cykel, crosstrainer, rodd, dans, zumba, cirkelträning, skidor mm. Jag personligen gillar intervallträning mer då det händer lite mer ex. Spring 20s vila 10s eller spring 1 min gå 1 min osv. Vad gäller förbränning så skulle jag satsa på cirkelträning där du varvar pulshöjande och styrka. Finns massa pass på min youtube –> http://youtube.com/idasfitness Kramis

   idawarg 2014-07-07 00:03:16
   Svara
 • Hej Ida vill först tacka för dina inspirerande inlägg och youtube videos! Håller just nu på att komma i form eller vad man ska säga, har tappat lite i vikt och tränar en del. Att gå in på din blogg ger mig mycket peppning när det känns lite trögt. Undrar om du vet några bra övningar för det så kallade ”gäddhänget” och innerlåren? Känner att det är mina egna problemområden eller vad man ska säga.
  mvh Lisa 🙂

  Lisa 2014-07-06 23:08:05
  Svara
  • Svar på Lisas kommentar.

   Hej fina du och tack snälla för din kommentar! <3 Vad härligt att du är igång med träningen. Det finns ingen övning som punktförbränner men med styrketräning kan du forma kroppen och få den fastare. Min veckans utmaning som kommer upp imorgon är perfekt för att tajta till kroppen och formar även armarna. Sedan kan du kolla in mina andra videos på youtube med benträning. Där hittar du alla övningar du behöver. http://youtube.com/idasfitness Glöm inte prenumerera 🙂 Kramis

   idawarg 2014-07-06 23:59:24
   Svara
 • Åh Ida du ger så bra tips som jag så gärna vill följa men jag har ett problem… Jag blir alltid skuldmedveten när jag tackar nej till kakor/tårtor/efterrätter när man är på middag hos någon kompis eller liknande. Det känns jättejobbigt men jag mår nästan ännu sämre när jag äter något som jag egentligen inte vill :/
  Kram, hoppas du har en bra sommar!

  Frida 2014-07-06 22:26:50
  Svara
  • Svar på Fridas kommentar.

   Hej fina du och jag förstår vad du menar men du ska inte ha skuld. Förklara varför och att det inte är för att vara orevlig. Du ska aldrig göra något som du själv inte vill. Kramis

   idawarg 2014-07-06 23:57:01
   Svara
 • Hejsan, kan man äta laktos och glutenfritt när man är 14 år utan att det blir farligt för kroppen och man inte växer ordentligt? Jag har lite problem med uppblåst mage och äter redan så gott som inga mjölkprodukter eller bröd, pasta osv. Det enda jag äter med gluten är knäckebröd av 100% fullkorn. Jag har lite problem med att jag äter för lite till så mycket som jag tränar och är lite underviktig tyvärr. Jag vill äta hälsosamt och naturligt men ändå inte skada min kropp, vet inte hur jag ska göra.:( Skulle du kunna hjälpa mig? för jag vill verkligen växa och vara frisk.

  Vendela 2014-07-06 21:38:56
  Svara
 • Hej Ida!
  Det är så att jag har IBS och har haft det i ca 3 år.
  Jag har läst och fått tips om att pröva LCHF dieten eftersom många med IBS har blivit bättre med den maten. Min fråga är; vad tycker du om LCHF dieten? Jag vill försöka bygga muskler, går det med LCHF?
  Tacksam för svar <3

  Kitty 2014-07-06 20:45:32
  Svara
  • Svar på Kittys kommentar.

   Jag personligen gillar inte LCHF som en strikt diet. Jag tror att många får en bättre och lugnare mage av LCHF för att den dieten är glutenfri. Jag skulle rekommendera dig att testa ta bort gluten, mjölk och socker och se om du blir bättre. Sedan finns det många bra LCHF recept som man kan inspireras av men jag rekommenderar inte att följa den dieten slaviskt utan jag tror på att man ska äta av varje näringsämne och äta så rent som möjligt. Kram Ida

   idawarg 2014-07-06 23:34:46
   Svara
 • Tack så hemskt mycket för ditt svar Ida. Uppskattar det till tusen! Blev så glad när jag såg att du har tagit upp min fråga på din blogg.

  Är verkligen tacksam för ditt svar. Ska nog testa på att vara utan socker i en månad eller längre. Hoppas på att jag kan bota min sockersjuka!

  Tack återigen!

  // Louise

  Louise 2014-07-06 20:16:25
  Svara
 • Hej Ida! Jag har funderat över en sak.
  Jag äter inte raffinerat socker men äter sötade proteinpulver, dricker celsius & har ex stevia ketchup på mat någon gång ibland. I övrigt äter jag inte socker och har längre inget sug.

  Men när man ex köper en grillad kyckling, kalkonskivor som pålägg eller kräftstjärtar i lake innehåller ex det socker enligt förteckningen. Hur ser du på det? Äter du det eller väljer du även bort det då det troligtvis är en liten mängd eller äter dj enbart ”ren mat”?:) bara nyfiken. Nu är ju inte detta något jag köper varje dag för att äta, men ibland och ändå anser jag mig ”inte äta socker”. Bara nyfiken på hur du ser på detta:D

  Tycker att du verkar vara helt fantastisk på många sätt. Fortsätt att inspirera! Kramar ida

  Ida 2014-07-06 15:18:45
  Svara
  • Svar på Idas kommentar.

   Tyvärr har de stoppat in socker i mycket och det är onödigt men så strikt är inte jag med min kost. Jag äter det inte ofta men blir jag sugen så äter jag det absolut. Jag äter hellre socker än sötningsmedel. Kram Ida

   idawarg 2014-07-06 20:32:00
   Svara
 • Gjorde pressis en av dina rump pass och fy fan vad det bränner!:)

  Vera 2014-07-06 15:12:51 http://veraaura.tumblr.com
  Svara
 • Hej! När du ändå är inne lite på det här ämnet så har jag en fråga. 6 av 7 dagar i veckan ligger jag på kaloriunderskott för att tappa lite fett och 1 dag har jag då så kallad ”ätardag”. På mina senaste ätardagar har jag varit extremt onyttig och verkligen vräkt i mig allt jag varit sugen på och de fick mig att fundera på om jag förstör mer ju mer jag äter på min ätardag? Gör de någon skillnad om jag vräker i mig 3000 eller 6000 kcal under den dagen? Kan man liksom tappa en veckas arbete pga det? Hoppas du förstår vad jag menar haha:) Tack för en underbar blogg:D

  Nicole 2014-07-06 14:11:45
  Svara
  • Svar på Nicoles kommentar.

   Hej fina du! Jag har aldrig förstått mig på det där med ätardag och tycker inte att man ska hålla på med det. Tänk dig att du har ett kaloribehov på en vecka istället så att vräka i sig massor på en dag och svälta sig resten av veckan är inte att rekommendera. Dela upp det på en behaglig nivå alla dagar istället och få en långvarig kosthållning. Kramis

   idawarg 2014-07-06 20:29:02
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!