ALKOHOL ÄR EN DROG OCH ETT GIFT

Jag får ofta frågan om hur alkohol påverkar träning och hälsan och tänkte därför skriva ett inlägg om det nu då det här är en galet viktig fråga att ta upp.

Hur det påverkar träningsresultaten beror helt på vad man har för mål med sin träning? Är du normalviktig och tränar för att må bra och hålla igång så är några glas i månaden inte hela världen för träningsresultatet. Tränar du där emot för att gå ner i vikt eller på elitnivå där du har höga mål med din träning så skulle jag rekommendera att skippa alkoholen helt. Alkohol är gift och inte bra på något sätt för kroppen. Det är nedbrytande och när du har alkohol i kroppen så går all energi åt till att få ut alkoholen ur kroppen och då stannar allt annat av. Så har du tränat hårt och sedan belastar kroppen med gift/alkohol så går energin åt att få bort alkoholen ur kroppen istället för att återhämta musklerna efter träningen. NOT good!

Förutom att alkohol har negativ effekt på träning, immunförsvaret, vikten och ens eget omdöme så är den livsfarlig på många andra sätt då den ökar risken för både hjärt och kärlsjukdomar och cancer. Här nedan kommer några tänkvärda inlägg om just alkohol…

Alkohol och sjukdomar.

Alkohol bakom många cancerfall.

Alkohol – Vad ska man tänka på?

Jag vill bara inte dricka just nu.

Hoppas ni tog er tid att läsa dem. Alkohol är något som är helt ”vanligt” att dricka och det är som Camilla skriver i sin krönika, ”Jag vill bara inte dricka just nu”, mer konstigt att tacka nej. Är inte det helt sjukt? Alkohol är en drog och ett gift och borde ifrågasättas mer och mer information om hur farligt det är då folk faktiskt konsumerar det varje vecka och i vissa fall flera gånger i veckan. Jag är inte nykterist men jag dricker ytterst sällan (1-2gr/år) och väljer mina tillfällen. Precis som med allt annat så är en liten konsumtion ingen fara men när det blir regelbundet och i mängder så blir det farligt.

Vad tycker ni om det här? Dricker ni alkohol? Hur ofta? Tänker ni på det som en drog/gift? 

Bild från Nellyfesten då jag njöt av alkoholfria drinkar hela kvällen.

nykterist javisst

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
46kommentarer
 • Hej Ida! Jag hittade ditt inlägg om alkohol nu och ville bara säga ett stort tack för det här. Dina åsikter och alla andras här i kommentarsfältet var exakt vad jag behövde läsa. Jag har precis börjat plugga på högskolan och det innebär en nollningsperiod med väldigt mycket alkohol som jag inte alls känner mig bekväm med.

  Tack för att du är en sån fin förebild! Om du skulle vilja vore det intressant att få höra mer om dina tankar gällande alkohol, kanske i ett klipp på din Youtube-kanal 🙂 Kram <3

  L 2016-08-27 21:57:50
  Svara
 • Jag blev 18 i år och de flesta jag känner går ut på krogen och blir fulla på sin 18-års dag, men inte jag. Jag har aldrig sett något positivt med alkohol. Jag försöker verkligen få mina vänner att se på det som en kul grej och inse allvaret men det går inge vidare. Jag är i alla fall stolt över mig själv att jag inser detta.
  Det är inte bara för att jag tränar att jag tänker så här utan jag har sett alkoholens alla dåliga sidor och nu börjar det även komma fram tex att alla besprutningsmedel som de sprutar på druvorna är kvar i vinet.
  Jag har bara sippat på mamma och pappas vin nån gång, och det smakade fruktansvärt, kan inte förstå hur folk kan tycka det ens är gott!

  Kommer aldrig börja dricka för jag ser inget positivt med det alls 🙂

  Molly 2014-07-03 17:10:06 http://inspirata.blogg.se
  Svara
 • Jag känner inte igen detta beteende. Måste väl vara för att jag väljer att omge mig med bra personer, som kan ta ett ”Nej”. Otroligt skönt.

  Nina Irojiro 2014-06-29 17:45:08 http://ninairojiro.blogspot.se/
  Svara
 • Håller med! Det är sjukt att det är mer konstigt att avstå ett gift än att det är det bästa som kan hända en på lördagkvällar… Jag är 22 år och har varit nykter hela mitt liv och tänker inte ändra på den saken. För att jag vet vad det kan leda till. Det är onyttigt och onödigt.

  Anna 2014-06-24 14:23:02 http://annamarialouiseholm.blogg.se/
  Svara
 • Jag är 21 år och har aldrig druckit alkohol. Mina orsaker är inte att jag tränar och idrottar, mina är helt enkelt att jag inte vill. Jag vill inte ha ett gift i kroppen som så lätt förändrar människor och skadar dem men även så många andra. Nej, min, och alla andras kroppar för den delen, mår så mycket bättre utan alkohol. + ursäkten att det ska vara gott funkar inte på mig. Det finns ju hur mycket annat gott som helst! Och samtidigt vaknar jag upp som en prinsessa dagen efter 🙂
  Sen ser jag ju inte ner på folk som dricker ibland, så länge de inte ser ner på mig som väljer att inte dricka. Jag har kompisar som dricker och jag går också ut eller på fester ibland utan att dricka då, men det är sjukt hur ifrågasatt man blir när vissa hör att man inte dricker.
  Men det är i alla fall skönt att höra att man inte är ensam om dessa tankar. För ibland känns det som att varenda en i sin ålder förväntas supa varje helg, det är ju en självklarhet, eller hur?

  Elin 2014-06-24 12:28:49
  Svara
 • […] om dagen kom jag över detta grymma inlägg om alkohol. Det är skrivet av grymma Ida Warg som har en liknande syn på ämnet […]

  Alkohol - Ett tveeggat ämne | Healthspo 2014-06-24 12:03:38 http://healthspo.shapemeup.se/2014/06/24/alkohol-ett-tveeggat-amne/
  Svara
 • Så glad att du tar upp detta ämne! Det är tråkigt att ungdomar inte vågar säga nej, att de dricker för att passa in, för att kunna ha kul. Det är även väldigt tråkigt och tragiskt att många barn far illa nu när det är sommarlov och deras föräldrar ägnar sin semester åt att supa 🙁
  Jag dricker också ett par gånger om året och tycker det räcker gott och väl.

  Maja 2014-06-23 19:36:25 http://majaskitchen.se
  Svara
  • Svar på Majas kommentar.

   Å tack vad kul att höra 🙂 Ja håller med. Många föräldrar konsumerar alldeles för mycket alkohol i närheten av sina barn. Så tråkigt och jag tror inte det är bra för barnen 🙁

   idawarg 2014-06-23 19:38:24
   Svara
 • Jag är en tjej på 22 som började dricka (läs supa) när jag var 15.. Har haft ganska stora uppehåll under åren då jag bara druckit ibland men nu har jag kommit till den gränsen att jag dricker max 1-2 gånger/år och jag mår så mycket bättre efter det beslutet! Tyvärr käns det som man får offra vänner och många tycker att jag är tråkig som inte vill supa skallen av mig fredag/lördag varje vecka, men ärligt talat så kan dom dra åt helvete då, jag hyllar alla människor som motstår alkohol och tycker det är otroligt starkt av folk att aldrig dricka.

  Kas 2014-06-23 15:25:54 http://kassandraf.blogg.se
  Svara
  • Svar på Kass kommentar.

   Håller helt med dig och det låter som min bakrund. Stå på dig och njyt av alla härliga mornrar. Så härligt att stiga upp kl 8 på en söndag och ta en promenad och man mår lite bättre när man vet att det ligger så många som är bakis. haha

   idawarg 2014-06-24 11:41:31
   Svara
 • Jag har alltid varit den som inte druckit alkohol när man ”förväntas” dricka. Upplever att folk blir väldigt ifrågasättande när man säger nej. Jag kan dricka lite vin några få gånger om året, då endast någon dl. Jag tycker helt enkelt inte om det. Istället för att ifrågasätta de som inte dricker borde man ifrågasätta de som dricker. Varför är det inte så? Varför ska man uppfattas som tråkig och konstig för att man väljer att inte dricka alkohol? Jag kan ha hur kul som helst utan alkohol och jag ser inte något som helst syfte med att låta det komma in i min kropp. Kram till dig

  Sandra 2014-06-23 14:46:16
  Svara
  • Svar på Sandras kommentar.

   jag kan inget annat än att HELT hålla med dig. Det är helt galet att det ska vara så. Om någon ska ifrågasättas så är det de som väljer att hälla i sig gift. Stå på dig 🙂 Kramis

   idawarg 2014-06-24 11:39:51
   Svara
 • Många av mina ”kompisar” dricker så jag umgås inte med dom mera för jag tycker int om att dom dricker för dom är 13 år 🙁 Men dom gör sina egna val. Du är bäst <3

  Wilma 2014-06-23 12:06:30 http://itshilmo.blogg.se/
  Svara
  • Svar på Wilmas kommentar.

   Tack finis och mycket klokt av dig! Man ska inte dricka när man är så ung och man ska helst inte dricka alls, så bra val av dig! Stå på dig! Kramis

   idawarg 2014-06-23 13:49:16
   Svara
 • Det är så kul att läsa detta inlägg och kommentarerna på det. Jag hatar att bli ifrågasatt varför jag inte dricker på fester, och bli kallad för tråkig. Jag drack väldigt mycket när jag var 13-20 och har det senaste året helt vänt vad det gäller tankar om alkohol. Har en del alkolister i familjen så har sett hur mycket alkoholen kan förstöra människors liv. Jag älskar att vara nykter och slippa bakfylla, och inte tala om bakfylleångest…

  Daniela 2014-06-23 10:14:09
  Svara
  • Svar på Danielas kommentar.

   Ja eller hur! Det känns som att föer och fler väljer att utesluta alkohol. Så härligt att höra och så bara på dig. Jag vet att man får mycket dumma kommentarer men du har rätt och de får bara dåligt samvete av att du är stark nog att välja bort alkoholen.

   idawarg 2014-06-23 13:58:23
   Svara
 • När vi var hos vår barnavårdcentral strax efter vår dotter föddes så fick vi frågan om hur ofta vi dricker. Vi båda svarade ’aldrig’. Och blev rejält ifrågasatta.. helt sjukt!!

  Jennifer 2014-06-23 08:45:18
  Svara
  • Svar på Jennifers kommentar.

   Herregud vad tråkigt att höra! Ni har så rätt och sjukvåden om några borde hylla er för att ni avstår alkohol.

   idawarg 2014-06-24 11:38:37
   Svara
 • Jag håller med dig på många sätt MEN, vill samtidigt slå ett slag för att man absolut kan unna sig alkohol i måttliga mängder lite då och då utan att förstöra sina träningsresultat/viktminskning. Allt handlar liksom om mängderna och hur ofta precis som med snacks,läsk och annat onyttigt som kanske dricks/äts mer för njutningen än för att kroppen behöver det. Inget är så nyttigt att man kan äta det jämt, men inget är så farligt/onyttigt att man aldrig kan äta (dricka!) det. Tror dock många yngre skulle må bra av att tänka på att en rejäl festkväll absolut sätter sina spår på träningen, något som i alla fall inte jag tänkte på när jag var runt 18-20 år, samtidigt som de som dricker sällan och med måtta inte ska behöva oroa sig för att ett glas vin lördag + fredag förstör hela veckans träning. Som sagt beror det på målen, men man kan absolut dricka ibland och ändå vara hälsosam, tycker jag i alla fall, då hälsa enligt mig mycket handlar om balans. Precis som det ska vara ok att alltid vara nykter utan att bli ifrågasatt om det är så man vill leva!

  Annie 2014-06-22 22:32:01
  Svara
  • Svar på Annies kommentar.

   Håller absolut med om att man kan dricka alkohol i måttlig mängd då och då och ändå vara hälsosam. hade jag tyckt det var gott hade jag sbolut unnat mig det någon gång då och då. Men med inlägget menar jag att det är så tråkigt att bli ifrågasatt bara för att man väljer att avstå. Testa att vara ”nykterist” någon gång så ska du se vilka reaktioner du komemr få. Så tråkigt

   idawarg 2014-06-24 11:38:01
   Svara
  • Svar på Annies kommentar.

   Hej! Jag ville bara stämma in och säga att jag resonerar likadant som du! För mig handlar livet supermycket om att hitta en balans som känns rätt för en själv, och för mig ingår det då att dricka 1-2 glas vin ibland för att jag tycker att rödvin är så himla gott. Och för att jag tycker att sommaren blir extra festlig med lite rosé.
   Med det sagt behöver man verkligen inte dricka för att bli full eller för att man behöver alkohol för att ha roligt, tvärtom! Jag tycker att det är jättebra att alkoholens negativa effekter på kroppen tas upp av dig Ida! För att dricka sig full varje helg har man ju gjort i sina dagar och hur det påverkar träningsresultatet är verkligen inget jag kopplade ihop när jag var yngre eller hur det skadar kroppen i det långa kroppen, på något sätt ville man väl intala sig att så fort den där bakisdagen var över så var kroppen hel och fit for fight igen haha. Men jag tror inte man ska vara rädd för alkoholen om man nu tycker att det är gott att dricka ett glas. Kan man skapa sig ett ansvarsfullt förhållande och unna sig lite rödvin då och då om man vill det så ser jag vin lite som godis, något man kan unna sig någon gång i veckan för att livet helt enkelt är för kort för att inte göra det lite festligt ibland, men för långt för att inte ta hand om sin kropp ordentligt med hälsosamma rutiner. Alla hittar sin balans, om det så är att avstå helt eller att dricka ibland! 🙂
   Att däremot dricka sig full med sprit eller mycket öl eller en hel flaska vin tycker jag verkligen att man ska undvika, men jag förstår de som har svårt att ändra vanor om man hänger i gäng där man dricker väldigt mycket när det är fest. Det är inte så lätt alltid att då säga nej och dricka måttligt, för att man helt enkelt inte vill det när man har druckit ett par glas och blivit lite sådär vinmysig, men ångrar det senare när man IGEN har druckit för mycket fast att man vet att man egentligen inte tål och är trött på att bli så full. Jag tycker själv att det är skitsvårt att ändra beteende när man umgås med vänner som dricker mycket, även om det som tur är festas långt ifrån lika ofta nu som när man var yngre. Så all cred till er som avstår alkohol! (Gud vad långt det här blev! Sorry!)

   Rebecka 2014-06-23 11:14:06
   Svara
   • Svar på Rebeckas kommentar.

    Älskar långa kommentarer 🙂 tack för den och jag håller helt med dig! Tycker man att vin är gott så kan man absolut se det som godis/unna sig grej. Det hade jag också gjort om jag tyckt det var gott och det är väldigt sällan jag blir sugen. Det händer någon gång om året under sommaren och då dricker jag om jag vill 🙂 Jag kör efter 80/20 regeln. 80% sköter man sig och 20% får man göra bäst man vill. Tack för dina åsikter Kramis

    idawarg 2014-06-23 13:53:40
    Svara
 • Tack för detta inlägg! ! Det är inte ofta som jag läst så bra inlägg kopplat till alkohol. Själv dricker jag oerhört sällan, ej nykterist med nära…1-2 ggr/år. Jag behöver ej alkohol….kort och gott. Jag kan ha lika roligt utan
  och dessutom mår jag aldrig dåligt. Alkohol passar inte in till min livsstil med mycket träning och familjeliv. Jag jobbar dessutom som polis och har sett många tragiska händelser för människor, familjer som är kopplat till alkohol. Det går bort. Det tråkiga är att vissa ifrågasätter detta ständigt och vissa kallar mig pryd….eller så tror de att man är gravid….det har inget m det att göra. Jag vill ej bara.
  Så tack för detta inlägg, inser att det finns fler som mig 🙂
  Hur som helst är alkohol en drog som säkert skulle klassas som olaglig om den kom ut på marknaden idag….

  Veronica 2014-06-22 22:26:37
  Svara
  • Svar på Veronicas kommentar.

   Hej och tack snälla för din kommentar vad kul att höra <3 Ja det är helt galet egentligen hur alkohol kan vara tillåtet och så lättilgängligt. Det är verkligen en drog som kan ställa till med massa dåligt.

   idawarg 2014-06-24 11:34:46
   Svara
 • Så grymt bra skrivit!! Jag håller verkligen med!! Vårt samhälle med dess sjuka förhållande till alkohol ger mig ångest! Att känna ett behov av att dricka varje helg är inte sunt!! SÅ därför gör jag som du och väljer mina tillfällen att dricka. För det kan ju vara kul! Men jag vill inte att det ska bli en viktig del av mitt liv som jag MÅSTE ha för att vara lycklig! Grym är du! 🙂

  Lisa's healthspo 2014-06-22 21:44:02 http://healthspo.shapemeup.se
  Svara
 • Hej Ida!
  Jag har blivit mer intresserad av kroppens insida nu på senaste – tack vare dig!
  Jag har gått ner 40 kg och känner nu att jag vill lära känna insidan.
  Jag tänkte börja med en detox , inte för lång och inte för att skada kroppen utan bara för att rena ur den på alla slaggprodukter.
  Har du några tips för att hålla kroppen i schack? Typ någon vitamin boost man kan ta varje dag eller tips?
  Jag är inte redo att utesluta mjölk/gluten/kött vilket är dina främsta förslag men har du något annat för att slippa uppsvullen mage och få en normal pH balans? Tusen frågor men tacksam för svar!

  Wiktoria 2014-06-22 21:27:20
  Svara
  • Svar på Wiktorias kommentar.

   Hej Wiktoria och tack för din kommentar! SÅ kul att höra. Jag detoxar genom att undvika gluten, mjölk och socker och varje morgon tar jag en shot med ren Aloevera, Björksav och Nässla. Du hittar alla produkter här –> http://idawarg.vitamera.se

   Tar även en Lactovitalis som är bra för magen. Du hittar den på samma sida. Kramis

   idawarg 2014-06-24 11:31:01
   Svara
 • Jag skulle kunna vara lite ”farligt ute”, då jag klarar av ganska mycket alkohol innan jag blir full. Har trots det alltid smuttat på något litet vid varje tillfälle istället för att hälla i mig massor ”bara för att jag kan”. Det har gett mig en väldigt återhållsam relation till alkoholen, tar kanske en drink eller cider några gånger om året och är nöjd med det. Kroppen balanserar också upp mängden och antal gånger per år jag dricker ganska bra – tar jag mer vid ett tillfälle går det mycket längre tid innan jag känner för att ta något igen. Det känns väldigt bra, då det är sällan jag går och ”längtar” efter ett glas. 🙂

  Vickan 2014-06-22 21:26:44
  Svara
 • Hej!

  Jag vill bara skriva och säga att du är en stor inspiration källa för mig.

  Det gäller inte bara inom träning utan också om att inte dricka alkohol. Det känns skönt att veta att man inte är ensam om att inte vilja dricka alkohol. Det ger mig starkare vilja att stå emot det. Tack så mycket! <3

  Louise 2014-06-22 21:25:38
  Svara
  • Svar på Louises kommentar.

   Åh tack fina du vad kul att höra <3 Stå alltid på dig vad någon än säger så är det du som har rätt! Kramis

   idawarg 2014-06-23 18:02:51
   Svara
 • Jag är en av de som helt enkelt borde ge upp alkohol, det för ingenting gott med sig för min del. Jag tål det inte och jag fastnar i ett beroende där varken jag eller mina närståenden mår bra..
  Tyvärr så är det svårt att lyckas hålla sig från alkohol när man har lätt för beorenden, det är så lätt att tänka ”Ja men ett glas bubbel går ju bra, det är ju sommar och alla andra kan njuta av lite vin i solen”.. Kan man hålla sig till det där glaset så fine, då är det ju jättebra, men som med mig; Jag dricker antingen flera glas efter det där lilla glaset, eller så börjar jag dricka allt oftare tills det slutar dåligt.

  Jag försöker hålla mig borta helt från alkohol nu, men det är svårt som sagt. Det finns verkligen överallt och alla som t.ex. lägger upp instagrambilder på ett vinglas i solen gör mig såå sugen. För hur HÄRLIGT är inte det?? Tills baksidan av det kommer fram.. Nej, fy, jag fortsätter på mitt hälsosamma liv jag (försöker) leva idag! Det går bättre för varje dag. 🙂

  Emelie 2014-06-22 20:46:02
  Svara
  • Svar på Emelies kommentar.

   Jag förtsår och det låter som att det är sunt för dig att avstå helt. Starkt jobbat och du fixar det! Kramis

   idawarg 2014-06-23 18:02:11
   Svara
 • Hej!

  Håller helt med och känner ofta när jag är ute med vänner och käkar och eventuellt går vidare så tycker folk att man är konstig som inte dricker. Dock har jag sett ett mycket större ökat utbud för alkoholfria alternativ som jag starkt gillar!

  Känns ju väldigt sjukt att det är mer normalt att dricka alkohol än det är att vara nykter.

  Sofia 2014-06-22 20:04:58
  Svara
  • Svar på Sofias kommentar.

   Ja jag vet helt sjukt att man ska anses som onormal för att man inte dricker. Stå på dig Kramis

   idawarg 2014-06-23 18:01:02
   Svara
 • Hej Ida!

  Jag har aldrig någonsin varken druckit alkohol eller rökt en cigarett. Även fast jag och mina vänner går på fester och folk tjatat på mig VARJE gång, säger jag nej. Varför ska jag göra något som jag inte vill, och som dessutom inte är bra för kroppen? Tycker det är viktigt att våga stå emot grupptrycket, även om det är jobbigt när folk tjatar på en ibland. Jag tycker alkohol bara har negativ påverkan på människor. Det försämrar träningsresultat (blandannat därför jag inte dricker), man ser hur aggresiva folk kan bli och många slänger ur sig helt fel saker och det är inte bra för hälsan.

  Kram och tack för en bra samt inspirerande blogg!!:)

  Ebba 2014-06-22 19:06:10 http://www.liifeofebba.devote.se
  Svara
 • Håller med dig helt! Jag är 23år och dricker inte alkohol. Har druckit en halv cider två gånger i hela mitt liv, det är allt. (För att det var gott, ananas-smak. Finns(fanns?) tyvärr inte ananas-smak på läsk.)
  Jag tycker det är korkat och väldigt onödigt att dricka alkohol och ser det absolut som en drog/gift, samma med cigaretter och snus. Det jag önskar mig mest är en julafton med släkten där alla är nyktra(tyvärr kommer det inte hända för hälften av dom är typ alkolister). Tragiskt.

  Sofia 2014-06-22 16:59:58
  Svara
  • Svar på Sofias kommentar.

   Men fy! Jag har aldrig fattat det där med julafton och sprit? Har aldrig hänt hemma hos mig som tur är och jag hoppas aldrig få vara med om det. Bra av dig som avstår. Tummen upp från mig Kramis

   idawarg 2014-06-23 17:59:28
   Svara
 • Jag dricker, ja. Men det händer så sjukt sällan. Kanske en gång per två månader och då är det väl en max 3 cider/öl. Tycker det är okej då 🙂

  Elin 2014-06-22 16:46:32 http://ffitnessfood.blogg.se
  Svara
 • Jag är 22 år och nykterist och har aldrig druckit och vart full i hela mitt liv. Alkohol är inget för en idrottstjej, så har jag alltid resonerat.

  Sara 2014-06-22 14:50:39
  Svara
 • Bra inlägg =) framförallt till yngre läsare som kanske inte tänker på hur dom påverkas kroppsligt av alkohol utan snarare bara vill ”passa in”

  Jessica 2014-06-22 13:11:59 http://photohugs.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!