God Morgon!
Har sovit ungefär lika oroligt som vädret varit ute. Vaknade 8.20 och fortsatte läsa på min bok.
Angående inlägget om Soja jag gjorde igår så bör man komma ihåg att detta är fakta hämtad ur 1 bok. Är man vegan så kan denna fakta ställa till problem om man tex. inte äter varken ägg, eller mejeriprodukter, eftersom då soja brukar vara den största proteinkällan. Jag är ingen expert på vegetarisk och vegansk mat men håller på och vill lära mig mer.
Vet att om man är vegetarian/vegan så måste man vara noga med att få i sig alla 10 essentiella (livsnödvändiga) aminosyror för att kroppen ska fungera som den ska. De främsta proteinkällorna som är fullvärdiga, dvs. innehåller de 10 essentiella aminosyrorna, finner man främst i kött, fisk, fågel, ägg, mejeriprodukter mm.
Någon erfaren vegetarian eller vegan som har tips på bra proteinkällor som ej innehåller mejeriprodukter eller soja? Eller bra sammansättningar av vegetariska livsmedel som gör att man får i sig de 10 essentiella aminosyrorna?
Hej!
Jag kommer att säga detta på ren svenska: det författaren håller på med är smutskastning. Det är hemskt att dra ett sådant mörker över ett så bra spannmål som sojabönan. Jag är också vegan och mår bättre än någonsin. Det jag kan reagera på är dock när man behandlar sojabönan och gör ”fakekött” av den – men då är det processen och inte själva råvaran i sig som förstör.
Jag skulle gärna vilja veta vem som sponsrar författaren och hans bok!
Jag kan dessutom tillägga att kött kan fräta på tarmarna vid för hög konsumtion (som i dagens samhälle) då det bildas en massa sura biprodukter när det bryts ner i kroppen. Hur sunt är det?
Ja, vi är gjorda för blandkost men i dagens samhälle är det många som äter en, på sikt, hälsovådlig kost.
Några länkar med mer fördjupad info:
http://www.celestialhealing.net/physicalveg3.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Lactic_acid
Man kan äta allt men inte alltid!
För övrigt, TACK för en jättefin blogg!
Kram P
Jag är vegan och har varit det i över 10 år. Kombinerar man spannmål med baljväxter, så som exempelvis majs, quinoa eller havre med linser, bönor eller ärtor, kan man vara säker på att få i sig alla essentiellla aminosyror.
Inlägget om sojabönor tar inte upp problemet med att man använder genmanipulerade (och giftiga) sojabönor som foder för djur som sedan producerar mjölk och ägg eller blir till kött på människors tallrikar världen över. Gifterna överförs alltså genom maten oavsett hur man gör. (Detta gäller för övrigt inte bara sojabönor utan även majs.) Större delen av världens sojaproduktion går till djurfoder och INTE till de sojaprodukter som människan äter. Amazonas skövlas för att göra plats för de enorma sojaplantage som krävs för att utfordra alla de djur som krävs för att folk tror att de behöver äta kött varje dag.
Grönsaker innehåller allt människan behöver utom vitamin B12 och det kan man ta tillskott för.
Jag dansar många timmar om dagen och känner att jag mår bra av vegankost. Dessutom vill jag ta etiskt ansvar och inte bara peka på producenterna.
Tack för din kommentar och informationen. Du har helt rätt. Tyvärr så har man ingen koll på vad de ger för foder till alla djur vi människor äter eller vad fiskarna får i sig för gifter i havet, tyvärr inte ens om man köper ekologiskt.
Jag är vegetarian men jag hade ingen aning om det du skrivit, så du verkar veta mer än mig 😀