NÄR ÄR MAN PROFFSDANSARE?

Kände att jag var tvungen att svara på denna kommentar. Intressant ämne. Lämna gärna era åsikter…

Det märks hur okunnig du är när det kommer till dans. Du blir absolut inte starkare i fötterna utav det, däremot kan du lätt fuska dig igenom fotarbetet. Att man blir bättre är en ensak, vi trivs alla olika. Men som sagt, du blir inte tekniskt starkare, bättre eller smartare med strumpor. Balettskorna tillverkades utav en anledning!

Dessutom vill jag klargöra att proffs är du när du arbetar som dansare i ett professionellt kompani eller annat jobb. Att ha genomgått en utbildning innebär inte att man är proffs, men däremot professionellt tränad. Man utbildar aldrig proffs i dans, utan man tränar dem på en professionell nivå! :)

Det blir lätt fel på Yrkesutbildningarna i Sverige när deras elever påstår sig vara ”proffs” dagen efter sin examen!

Du är en riktigt bra förebild för övrigt i din blogg, dina mattips är kanon och jag gillar hur du inspirerar yngre tjejer/killar/dansare/icke-dansare till en sundare livsstil!

SVAR: Tack så mycket för din kommentar. Jag bara väntade bara på att någon skulle reagera över det med balettskorna 🙂

Jag tycker du är orättvis när du säger att jag är okunnig på dans för det är jag inte och jag kommer inte påstå att du är okunnig heller! Som du säger så tycker vi alla olika och alla danslärare har olika teorier. Ex. en balettlärare sa i somras att det mest onödiga steget som finns i baletten är ”flick flack” och att man inte har någon nytta alls av detta steg. Idag på proffsbaletten så sa en annan balettlärare att ”flick flack” är det glömda steget och att det var mycket viktigt att kunna detta och att man har stor nytta av det. Vissa lärare vill att man ska ha ”naturlig svank” i situps medans andra vill att man ska pressa ner ländryggen  i golvet.  Vissa lärare säger att balettskor är nödvändigt för att skydda foten medan vissa inte tycker det.mm. mm. mm. Vem har rätt egentligen? Vem ska man tro på?

Jag har heller aldrig påstått att man blir tekniskt starkare eller smartare av att dansa i strumpor utan bara att fötterna blir starkare. jag har dansat 2,5 år med skor och när jag har balettskor på mig blir mina tår ”krummade” (ja jag har testat med större storlek på skon och testat olika sorter) och detta gör att jag inte kan jobba igenom foten vilket gör att min fot får bättre träning i strumpor (då man ser allt och det blir svårt att fuska) och då blir därmed min fot starkare.

Sedan anser jag att man ska träna i liknande kläder/skor man sedan ska använda vid jobb/uppträdande/audition/tävling så man blir van. Ska man inte bli ballerina, vilket jag inte ska, så ser jag ingen anledning att använda balettskor eftersom jag aldrig kommer dansa/uppträda i balettskor. Men skulle det vara så att jag tex. vet att jag ska göra en audition eller jobb då man måste ha balettskor skulle jag absolut träna i det en lång period innan! Men i modern och jazz är det väldigt sällan det förekommer utan där dansar man oftast med strumpor eller barfota, därför väljer jag att träna i strumpor eller barfota. Ganska logiskt va? Du får jätte gärna ge mig en bra anledning med en förklaring på varför jag skulle börja använda balettskor igen? Får jag en grymt bra anledning lovar jag att tänka över saken igen 🙂

Angående det med att vara proffs eller inte tycker jag du har lite fel! Eller egentligen är man ju proffsdansare när man får betalt för att dansa. Jag kan säga att jag levde på dansen innan jag ens börjat utbilda mig. Var frilansande dansare och gigade i stort sett varje helg, jobbade med en dansgrupp och tränade med ett compagnie. Var jag proffs då? Jag såg mig inte själv som professionell dansare eftersom jag saknade teknisk grund, men enligt dina teorier så var jag då professionell dansare.

Nu låter det som om att du tror att jag tror att jag är proffs bara för att jag gått en utbildning?! Jag jobbar fortfarande som frilansande dansare, men tackar inte ja till alla erbjudanden längre eftersom jag hellre prioriterar min tid på att ta andra jobb som tex undervisning med säker inkomst så jag kan satsa på att träna upp min teknik istället! Har fått erbjudanden om kontrakt en längre period, men skulle jag ta det jobbet finns det ingen möjlighet för mig att träna teknik samtidigt vilket jag vill. Vill inte ta vilket jobb som helst bara för att tjäna pengar utan jag vill använda min kropp och dansa hårt fysiskt krävande dans, helst modernt eller modern/jazz som Cullberg, Subjazz, Art of Spectra, Charlotta Öfverholm, Lee Brummer mm. mm. Det är min dröm! Självklart kommer jag fortsätta göra endel komersiella jobb men bara om jag känner att det är värt det (pengamässigt, erfarenhet eller kontakter).

Haha det blev ett långt svar här och du får jätte gärna fortsätta diskussionen om du vill!

Mvh Ida

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
13kommentarer
 • sjukt bra, och proffsigt (haha) svar. Jag håller med dig! tack för en inspirerande blogg.

  Clara 2011-09-02 23:50:37 http://collman.blogg.se
  Svara
 • haha klockrent skrivet! Du är bäst 🙂

  sona 2011-08-31 23:02:01
  Svara
 • Duktiga Ida! Blir så inspirerad och träningssugen när jag läser din blogg! Behöver bara klicka in mig här, så springer jag ner på gymet minuten efter. Kan inte du lägga upp ett klipp när du dansar balett? Vore så spännande att se när jag bara sett klipp på dig när du dansar andra stilar.

  Puss & Kram!

  maria 2011-08-31 22:23:22
  Svara
  • Svar på marias kommentar.

   tack för din kommentar. Roligt att höra 🙂 haha ja du kanske inte just när jag dansar balett men ska försöka få upp något annat modernt klipp snart 🙂 Kram på dig

   Ida Warg 2011-08-31 23:07:28
   Svara
 • Sjukt bra sagt där Ida och säger som Celina S to the NAP! men Absolut jag anser att oavsett så tränar man väll i det och med dom redskap som man känner man utvecklas mest i, det är olika för alla.

  Massa Kramar! BTW Grym du var idag på Charlotta klass!! I SAW YOU!!

  Aléx 2011-08-31 21:53:45 http://alexnaraya.blogg.se
  Svara
 • Enligt WIKIPEDIA så är det när man gör något på en yrkesmässig nivå, dvs inte hobby. ”Professionalism är en term som används inom sporten för den som utövar sport mot betalning. Dessa kallas proffs, en sammandragning av professionell. En definition är att proffs har kontrakt om att de ska få pengar för sitt idrottande och inte bara ersättning för resor och material mm. Amatörer brukar inte ha kontrakt utan får lite ersättningar enligt någon policy. Om de har jobb vid sidan om är de halvtidsproffs eller deltidsproffs, men har de sin sport som yrke kallas de heltidsproffs eller fulltidsproffs.”

  Anonym 2011-08-31 21:31:24
  Svara
  • Svar på Anonyms kommentar.

   Yes tack för den fina förklaringen. Då var jag heltidsproffs innan min utbildning men är nu efter ett såkallat deltidsproffs eftersom jag jobbar som danslärare för att kunna träna 3 timmar teknik om dagen. 🙂 perfekt ju!

   Ida Warg 2011-08-31 21:48:09
   Svara
 • Hej fining! Tänkte mest droppa in och säga PUSS men jag tror att jag lägger till ett S-NAP! 😉 Du är ett proffs i mina ögon! Puss igen!

  Celina 2011-08-31 20:23:12 http://www.finest.se/celinaryden
  Svara
 • Där satte du huvudet på spiken (eller är det så man säger?). Haha håller med om balettskorna, det är bara gammalmodiga balettlärare som vill att man ska ha dem på sig. Ska man inte jobba som ballerina så behöver man faktiskt inte skor.

  Håller helt med dig om det med professionell dansare eller inte. Det verkar vara den personen som kommenterade som verkar okunnig eller kanske rättare sagt trångsynt!

  You go girl! Lätt bästa bloggen!

  emma 2011-08-31 18:43:38
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!