God morgon älsklingar! Hoppas att ni mår finnemang, det gör jag tack. Nu börjar julafton närma sig vilket för många betyder julbord. Då är den stora frågan… vad ska vi veganer äta på julbordet? Alltså jag har ALDRIG varit ett big fan av julbord, inte ens när jag åt kött! I och för sig har kött aldrig varit något jag gillat och typ hela julbordet är ju en stor samling av maträtter innehållande döda djur. Tänk hur många grisar som mister sina liv nu inför jul 🙁 Elle egentligen hur många djur som måste ge sina liv för att vi ska äta mängder med korv, köttbullar, sill, janssons, julskinka osv. 🙁
Men nu tänkte jag ge lite inspo till alla er som vill dra ner på köttet eller kanske till och med fira en vegansk jul för djurens skull.
Vi börjar med julskinkan. Den här testade jag förra året och jag tyckte det var så gott!
Bild lånad av: spisa.nu
VEGGOJULSKINKA
Ingredienser: 1 kålrot, kryddpepparkorn, lagerblad, vitpepparkorn, kryddnejlika, grönsaksbuljong, grovkornig senap, dijonsenap, ströbröd.
Gör så här: Koka kålroten tillsammans med kryddpepparkorn, lagerblad, vitpepparkorn, kryddnejlika och grönsaksbuljong tills den är mjuk rakt igenom. Blanda sedan ihop senapen och pensla på och rulla i ströbröd. In i ugnen på 225 grader i ca 15 min.
KÖTTBULLAR OCH PRINSKORV
Här tänker jag köpa vego bullar från anamma och kanske sojakorv.
SILL
Ja är inget stort fan av sill men för er som är det kan testa den HÄR aubergine sillen.
REVBENSSPJÄLL
Det har heller aldrig varit någon favorit men för er som gillar det finns HÄR ett recept som jag tror kan vara väldigt gott.
Eftersom jag inte är något stort fan av de klassiska julrätterna så kommer jag nog göra någon varmgryta (linsgrytan på bilden ovan hittar ni recept på HÄR), rotfrukter i ugn, en stor fräsch sallad med frukt och bär.
Sedan är jag sugen att testa göra receptet nedan på Ris a la malta
RIS A LA MALTA (Receptet är från vegania.net)
Ingredienser: 1 1/4 dl grötris, 2 ½ dl vatten, 1/4 tsk salt, 2 ½ dl mandelmjölk, sojamjölk eller, havremjölk, 1-1 ½ msk råsocker, 1 kanelstång, ½-1 vaniljstång, 2½ dl vegansk vispgrädde, 1 apelsin, ½ granatäpple.
Gör så här: Koka upp grötris, vatten och salt, låt koka 10 minuter på låg värme. Tillsätt sojamjölken, socker, kanel och vanilj (snitta upp stången). Låt koka på låg värme tills riset är mjukt, rör om ibland och tillsätt mer mjölk om det behövs. Låt riset svalna helt. Vispa upp grädden och blanda med gröten. Skär några skivor apelsin till garnering och skala och klyfta resten av apelsinen. Blanda med gröten. Garnera med apelsinskivor och granatäpplekärnor.
–
Där fick ni lite veggo inspo inför julbordet. Har ni fler recept och tips på veganrecept till julbordet så snälla tipsa om dem nedan? 🙂 Puss, Ida
Hej Ida!
I det senaste avsnittet av Vetenskapens värld som går på SVT handlade det om nyttig mat, superfruits och slog hål på massa hälsosamma trender just nu, vilket du är väldigt aktiv med att både ha koll på, höra om och själv marknadsför väldigt mycket. Om du inte har sett den vore det kul om du såg den och sedan gjorde en video om dina tankar kring den filmen. Anser du att du är lättpåverkad (av sådant du hör/ser på marknaden/förpackningar) eller tror du stenhårt på det här med att superfoods och supernyttig mat är det som är det nyttigaste? Brukar du någon gång vara kritisk till vad som anses vara det nyttigaste? För jag upplever att du ofta pratar om saker då du berättar att ”det ska vara bra fö naglar, hår… osv” och ”det här är bra för immunförsvaret”… osv. Jag tvivlar inte på att det är bra grejer du marknadsför/pratar om men tror du inte att det kan vara placeboeffekt för dig också gällande vissa livsmedel?
Vill inte låta ifrågasättande på något sätt, utan undrar mest hur du ställer dig ur ett kritiskt perspektiv ang hälsotrender osv 🙂 Kram!
Här är länken! http://www.svtplay.se/video/11612762/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sasong-26-avsnitt-17
En vän gjorde en hemsida med veganska varianter på allt man kan vilja ha på julbordet. Kolla in den;)
http://julutandjur.se/mat/
Hej Ida!
Jag har alltid varit naturlig smal och underviktig och haft en snabb ämnesomsättning. Har kunnat äta hur mycket mat som helst och inte rört på mig sådär supermycket och ändå vart jättesmal. Har velat gått upp i vikt men har haft sjukt svårt att göra det. Men sen gick jag 2 år med grova magproblem (tarminfektion och matallergi som jag inte lyckades diagnostisera) vilket gjorde att jag gick ner ännu mer i vikt, inte tog upp tillräckligt med näring osv. Blev SJUKT underviktig. Men sen har jag uteslutit det jag inte tål i min kost och min mage fungerar nu som vanligt (har bara eventuellt lite ibs kvar) och då började jag ju såklart gå upp i vikt vilket var helt nödvändigt och bra!
Men nu de senaste tycker jag att jag har gått upp lite för mycket i vikt. Blev jätteglad i början då det kändes hälsosamt och min mens kom tillbaka osv. Men skulle vilja gå ner ca 3-5 kg och det hade ändå varit hälsosamt samt sett bättre ut. Har uteslutit mycket socker i kosten, försöker äta lite mindre portioner och nyttigt, rör på mig varje dag genom powerwalks eller springturer men ändå händer inget. Håller snarare på att gå upp lite.
Har alltså problem med att bara hålla den nuvarande vikten som jag har vilket jag aldrig har haft tidigare. Vad beror det på? Är ju kanske svårt för dig att svara på men hur kan min ämnesomsättning förändrats så mycket?! Från att ha kunnat äta hur mycket som helst och inte röra på mig någonting genom hela mitt liv till att plötsligt gå upp i vikt fastän jag tränar och äter nyttigare än någonsin? (Kan ju dock tillägga att jag i övrigt är ganska stillasittande då jag är arbetslös nu så rör mig inte supermycket utöver träningen. Men jag borde väl inte gå upp super mycket i vikt om jag äter nyttigt?). Kan det vara så att pga mina magproblem som gjorde att jag var sjukt underviktig, att nu vill min kropp kompensera och lagra så mycket fett som möjligt? Kan ens kroppen fungera så haha? Är förövrigt 19 år nu så det borde ju inte bero på hormoner och pubertet osv? Bör jag vara orolig över detta? Har kanske ibs eller någon slags gluten/laktos intolerans också som gör att magen blir väldigt svullen så fort jag äter samt bubblar väldigt mycket. Är detta något jag ska söka hjälp för för att få att allt står rätt till med min ämnesomsättning/hormoner i kroppen eller ska jag fortsätta träna på?
Är ju självklart svårt för dig att svara på men hade vart tacksam om du svarade!
Vilka bra tips 😀
Hej! Vad är skillnaden på hampa protein och hemp protein powder? 😀
Det är samma svenska vs engelska 🙂
Jag har testat på vegansk risgrynsgröt, en med havremjölk och andra med rismjölk. Den med havremjölk blev ju sådär, men dem med rismjölk smakade precis som med komjölk.
Så för de som älskar risgrynsmjölk lika mycket som mig, och vill testa på veganskt så tror jag att rismjölk är bäst! 🙂
Någon gång framöver så tror jag även att jag ska testa på vegansk Gotländsk saffranspannkaka, för det tycker ju jag är sååå gott! 🙂
Och bra tips förövrigt i inlägget! 🙂
Hej! Har mailat er på welloteket angående en order.. men har inte fått något svar..
KOnstigt. Kollar med mina kollegor om ditt mail kan ha kommit i skräpkorgen. Hör du inget från oss ikväll så maila mig på [email protected] Kram Ida
Ris à la mandel recept av Linda Nilsson.
https://www.clearlife.se/sv/blogg/var-blogg/2015/12/24/ris-a-la-mandel-recept-av-linda-nilsson.html
Hej! Vilket proteinpulver tycker du är bäst? Vill helst inte ta såna med sötningsmedel!
Sen undrar jag om proteinpulver på tex ärtprotein blir lika svårsmält eller är gasbildande så som självaste ärtan kan vara? Tacksam för svar!
Jag älskar Hampaprotein Holistic: http://welloteket.se/produkt/hampaprotein-active-by-holistic/ och
Inflamino: http://welloteket.se/produkt/risprotein-2/
Varierar mellan dem. Har inte testat ärtproteinet än så kan inte svara på det men det ska inte vara lika gasbildande. Kramis