Äter du mycket sojaprodukter som tofu, sojamjölk, sojakorv mm? Läs det här…
Är just nu helt fast i boken ”Istället för doping” och har precis läst om Sojaprodukter..
Enligt författaren så är Soja skadligt för människan. Här kommer en liten egen sammanfattning av informationen i boken:
Alla baljväxter som bönor linser och ärtor innehåller växtgifter som ska skydda dem mot bl.a. skadeinsekter och svampar.
Soja innehåller växtgifterna…
Fytinsyra som hämmar upptag av mineraler som kalcium, magnesium, koppar, järn och zink. Syran försvinner ej om man kokar eller blötlägger den. Mineralerna behövs för att hålla sig frisk och är betydelsefulla för syretransporten i blodet.
Lektiner har en förmåga att passera tarmväggen och ta med sig proteinrester som kan orsaka allergiska reaktioner. Detta kan leda till en så kallad autoimmun sjukdom. Lektinerna hämmar också upptaget av mineraler och protein.
Andra proteinrika baljväxter delar dessa dåliga egenskaper men i sojabönan finns ännu fler dåliga ämnen. Soja kan ge störningar i hormonsystemet, försvagning av immunsystemet och minskning av sköldkörtelns aktivitet.
Sojabaserad modersmjölksersättning till barn kan tidigarelägga puberteten hos flickor och senarelägger könsutvecklingen hos pojkar eftersom det innehåller fytoöstrogener (liknar det kvinnliga könshormonet östrogen).
Så här står det i boken:
”Soja är ingen bra mat för den som är mån om sin hälsa och därför helt olämplig för den som vill optimera sina prestationer. Sojaproteinet är undermåligt. Människan är anpassad till animaliska proteiner. Innehållet av fytoöstrogen i soja hotar barnens utveckling och är naturligtvis heller inte nyttig för vuxna! Soja är helt enkelt inte mat för människor!”
Källa: ”Istället för doping” – Frank Nilsson