Något jag börjat äta på sista tiden är blomkål. Jätte gott att ha rå i salladen och man kan även göra blomkålsmos istället för potatismos, vilket jag inom snar framtid ska testa att göra.
Fötutom att blomkål är gott så är det väldigt nyttigt också. Passar perfekt att ta in i sin LCHF-kost.
NÄRINGSVÄRDE PER 100 G
C-vitamin | 35,2 mg |
D-vitamin | 0 mcg |
Energi | 22,6 kcal |
Fett | 0,16 g |
Fibrer | 2,33 g |
Folat | 45,3 mcg |
Järn | 0,353 mg |
Kalcium | 17,7 mg |
Kolhydrater | 3,71 g |
Mättade fettsyror | 0,04 g |
Protein | 1,51 g |
Zink | 0,386 mg |
Näringsinformationen kommer från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1.1.
Blomkålen har låg energinivå och innehåller:
- C-vitamin (bra för immunförsvaret, fungerar antiinflammatoriskt)
- A-vitamin (antioxidant som skyddar celler, hud, slemhinnor m.m)
- B9 (folsyra) (påverkar bildningen av röda och vita blodkroppar)
- B6-vitamin (Medverkar vid bildande av röda blodkroppar och antikroppar)
- Kalium (reglerar vatten och syrabalansen i kroppen samt sänker blodtrycket)
Blomkål anses minska risken för:
- Prostatacancer
- Grå starr
- Lungcancer