– Ägg innehåller alla viktiga vitaminer förutom C.
– Ägg innehåller 35% protein, 65% fett och 0% kolhydrater.
– Svenskar äter ca 200 ägg per person och år. Under påskveckan äter vi dubbelt så mycket.
– Ägg är inte onyttigt! Många tror det eftersom Livsmedelsverket under många år spridit det dåliga ryktet om att ägg innehåller kolesterol. som vi fick inpräntat under många år av Livsmedelsverket. Anledningen till det dåliga ryktet är att ägg innehåller kolesterol. Men det kolesterol vi får i oss genom maten har inte speciellt stor påverkan på vår kropp. Kroppen producerar själv den största delen kolesterol (ca 2000 mg per dag) och sänker produktionen motsvarande mängd som vi stoppar i oss.
– Du får i dig hela dagsbehovet av vitamin B12 om du äter 1 ägg.
– Svenska ägg innehåller inga tillsatser och E-nummer.
– 1 ägg innehåller 75 kcal och ca 50 mg av den viktiga Omega-3 fettsyran DHA. Mycket näring per kcal och inga tomma kalorier
– Ägg innehåller viktiga mineraler som kalcium, jod, magnesium, kalium, fosfor och selen.
– Ägg innehåller antioxidanter i form av E-vitamin, selen, lutein, zeaxantin, kapsantin och betakaroten.
– Förvara ägg i kylskåp i högst 8 grader C. Ägg håller bättre om de förvaras med den spetsiga änden nedåt.
– Man kan testa hur färskt ett ägg är genom att lägga det i ett glas med vatten. Dagsfärska ägg ligger ner helt och hållet medan veckogamla ställer sig upp i vattnet. Om ägget flyter helt upp till ytan är det riktigt gammalt och bör inte ätas.
– Idag rekommenderas ca 10 g protein efter träningspasset vilket motsvarar ca 1,5 ägg.